Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Croneman: Därför är Perlskog & Hellgren så överlägsna

Robert Perlskog och Claes Hellgren – i en klass för sig.
Robert Perlskog och Claes Hellgren – i en klass för sig. Foto: Bildbyrån

Sport i tv med DN:s Johan Croneman.

Att handboll är en stentuff sport får vi bevis på varje dag under pågående handbolls-EM för herrar - att det europeiska handbollsförbundet (EHF) också har en stenhård dress code har vi blivit varse efterhand.

Som bekant blev det inga kaptensbindlar i regnbågens färger, nu har Sverige bötfällts två gånger för att de både har haft fel färger på sina vadskydd (någon spelade i grått, någon i svart) och fel färg på ett armbågskydd: Det räknades som en ”ärm” och borde därför varit gult.

I en sport där det mesta tillåts och knappt en enda match skulle kunna genomföras om man dömde helt enligt regelboken så är det ju synnerligen glädjande att internationella handbollsförbundet åtminstone slår till mot ofoget med olika färger på vadskydden. Och en bra intäkt. Bara Sverige har åkt på 10.000 i böter - och några andra länder lika mycket.

Och så får ju vi som tittar något alldeles nytt att ägna oss åt: Har de rätt klädsel, enhetliga färger och sitter de tillräckligt snyggt? Det sägs till och med att EHF planerar att införa en extra poäng till särskilt stiliga gäng. Kanske bara ett rykte, men varför inte?

Olika frisyrer ser ju också rätt slarvigt ut.

Jag skrev redan 2008 att Robert Perlskog och Claes Hellgren snackat in sig bland de allra bästa, mest klassiska, kommentatorsparen i svensk tv-historia - i dag är de helt unika. Jag sörjde lite med TV4 när de inte kunde hänga med i budgivningen kring de stora handbollsmästerskapen, särskilt med tanke på deras genom åren så konsekventa och proffsiga handbollsbevakning.

Det kom väl inte direkt som en överraskning att  Perlskog & Hellgren återförenades hos Viasat - och jag kan inte heller se att något särskilt alls har hänt sedan den där nu sju år gamla hyllningstexten här i DN: De är i dag helt outstandning som kommentatorspar - jag skulle till och med säga alla kategorier.

Jag vet att jag mer eller mindre ber om en överfylld mejlkorg med mycket medhåll - och en hel del mothugg. Om kommentatorer finns det överlag lika många åsikter som det finns tittare. Lite drygt dessutom, många har flera åsikter, samtidigt. 

Det som verkligen gör Perlskog & Hellgren så överlägsna är varken deras stora kunskapsbas eller deras suveräna samspel, inte ens deras perfekta analyser, det är framför allt deras sätt att föra matchen framåt på som gör dem så överlägsna alla andra konkurrenter. Det är som om de tar oss i hand och leder oss igenom hela matchen. De är hundraprocentigt där för tittarna, för oss, och har redan för länge sedan lämnat allt vad kommentators-egon heter bakom sig. Sport- och tv-världen har lite för många kommentator som gärna och ofta sätter sig själv i centrum

Om Lars Martin Johansson (Leif GW Perssons polishjälte) sades att han var mannen som kunde se runt hörn, det är också exakt den känslan som paret Perlskog & Hellgren ger oss när de kommenterar handboll. Istället för att prata håll i huvudet på oss får vi klarsynta tankar och idéer om vad vi kan vänta oss härnäst.

Ge mig gärna några förslag på kommentatorer som gör det bättre än Perlskog/Hellgren. Tror inte ens att ni får ihop till ett par.

Tre. Tv-ord i veckan

Australiska...

öppna kryllade en gång av svenskar. Det VAR bättre förr.

Hur mycket...

...spel- och bettingreklam tål världen. Dags för restriktioner?

Andrew Jennings...

...bok ”Fult spel” om Fifa-fifflet nu på svenska. Läs!