Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Hur kunde SVT vägra se att det var Stina som körde in i ryskan?

Tv-bilderna visade tydligt hur Stina Nilsson körde för tajt på ryskan Matvejeva och orsakade fallet.
Tv-bilderna visade tydligt hur Stina Nilsson körde för tajt på ryskan Matvejeva och orsakade fallet. Foto: Anders Wiklund/TT

I veckans Sport i tv-krönika hyllar Johan Croneman programledaren André Pops och experterna Johanna Ojala och Matthias Fredriksson i Vinterstudion.

Men hejaklacksledarduon Jacob Hård och Anders Blomquist ställer han sig frågande till efter Stina Nilssons fall i sprinten.

När jag 2014 skrev om SVT:s misslyckade kvällsmys under vinter-OS, ”Alla snackar Sotji”, avslutade jag med spekulationen i hur länge André Pops blir kvar på public service när de snart mist rättigheterna till alla stora mästerskap.

Vad finns kvar för en av kanalens allra största profiler om han nu inte vill göra underhållning i stället (åtskilliga sportjournalister innan honom har gjort den resan – en handfull har blivit ännu större och bättre i åtminstone tittarnas ögon, resten har kört i diket)? Jag vill inte se André Pops i något lallligt lekprogram – sportjournalistiken är för viktig för det.

André Pops är (fortfarande) givetvis en kommersiell våt dröm för till exempel Viasat, Discovery, CMore/TV4. Men: Än så länge är han djupt trogen. Han har, precis som de flesta i branschen, sina toppar och sina dalar, jag tror att han ungefär tänker som jag själv: Han har ett uppdrag från sin arbetsgivare – men med åren har han också skaffat sig ett annat, minst lika viktigt: Uppdraget från tittarna. Det är hans viktigaste.

Det är dem han är trogen i första hand – det är också därför han är så fantastiskt bra när han är bra.

När längd-VM inleddes i torsdags var han den man lutade sig emot, och när dessutom Johanna Ojala gjorde ett av sina bästa framträdanden någonsin i Vinterstudion – och Matthias Fredriksson var exakt så där totalt oinsmickrande som bara han kan, ja då kändes trion rätt komplett.

Eftersom jag bråkat rätt rejält med Jacob Hård och Anders Blomquist den här hösten angående deras journalistiska insatser kring de norska dopingaffärerna tänkte jag lämna dem helt ifred – men ångrade mig. De var habila i själva grundjobbet, för mycket (besvikna) hejaklacksledare som vanligt, och samtidigt de enda i hela landet som vägrade se att det var Stina Nilsson som körde in i ryskan Natalja Matvejeva – ”jag vet i tusan hur domarna kommer att döma där”, sa Blomqvist i direktsändning och efter fyra repriser, hur tror ni han hade reagerat om det varit det omvända?

En pinsam kvällstidningsjournalist (liksom Northug, om man får tro samma kvällspress) tyckte att det ändå inte gjorde något, att Stina Nilssons idiotkörning kanske kostade Natalja Matvejeva en medalj – hon hade ju en gång i tiden varit epo-dopad och borde ändå inte fått vara med.

Delade Blomqvist och Hård den åsikten? ”Hon drar (?) med sig ryskan”, skrek Hård. Sedan var det väldigt länge tyst om vem som hade gjort vad. Och vem som hade gjort fel. Stina Nilsson dömdes i alla fall av domarna som den som orsakat vurpan. ”Av akademisk betydelse, men lite synd för Matvejeva som drabbades av det”, kommenterade Hård.

Minns ni den svenske brottaren Tomas Johansson? Han avslöjades med anabola steroider och blev av med sin silvermedalj från OS i Los Angeles 1984 och fick 18 månaders avstängning. Bara två år senare, 1986, tog han VM-guld, fick Svenska Dagbladets bragdmedalj (!) och vann Sportradions Jerringpris. En stor fuskare – ty han var både norrlänning och Svensk.

De norska åkarna tog ett guld och ett brons, och vilken annan nation som helst hade varit lycksalig. För norrmännen var det ändå ett bakslag, de norska åkarna såg relativt bleka ut, snabbt slitna, verkade precis som till exempel Calle Halfvarsson, haft det svårt med återhämtningen.

Bjørgen brydde sig kanske inte så värst, siktar säkert in sig på de längre distanserna, men hon såg ju i alla fall på torsdagen plötsligt helt medelmåttig ut. Har Sundby- och Johaug-affärerna trots allt haft en betydande inverkan på det norska landslaget – de såg osäkra ut.

Slut på både självförtroendet och dunderhonungen?!

Ett skid-VM är ett journalistiskt mastodontprojekt, en riktig utmaning, och motsvarar en klassisk femmil, och kanske ett Vasalopp direkt etterpå och mycket kan hända, men som sagt: André Pops gick ut bäst och hårdast, hoppas han håller distansen ut.

 

Fotnot: Om Hård och Blomquist agerade hejarklacksledare så var SVT:s skidexperter Ojala och Fredriksson tydligare: ”Hon gick alldeles för tajt”

Lista. Tre tv-ord i veckan

Backhoppning…
…är faktiskt sedan barnsben en favoritsport – vi måste väl någon gång igen få fram en stor svensk?

Ofattbart…
…att de gör det. Gå upp i en sån där jättehoppbacke och sätt er på brädan längst upp. Bara helt sjuka människor får väl för sig att åka ner – och hoppa!

Glenn Strömberg…
…och Niklas Holmgren. Tillsammans! Snälla, rara Viasat, den bortre (och undre) gränsen är nådd för länge sedan.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.