Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ingen svensk – noll intresse. Knappast försvarbart

Sverige stod stilla när Stenmark åkte.
Sverige stod stilla när Stenmark åkte. Foto: Olle Seijbold

En fotbollsmatch på tv med Zlatan Ibrahimovic påverkar alltid tittandet, annars är fotbollen den tv-sport som är minst beroende av svenskt deltagande över huvud taget.

Titta på skidskytteintresset utan framgångsrika svenskar (botten har helt gått ur), eller den gångna säsongens utförsåkning utan topplaceringar. Eller tennis! Det är till och med som om de fyra stora Grand Slam-tävlingarna inte existerade över huvud taget – inte ens i det normala nyhetsflödet.

Ingen svensk – noll medieintresse. Får man se en matchboll från US Open i en daglig sportsändning ramlar man numera nästan omkull av förvåning.

Det är givetvis störande för de specialintresserade, som nyhetsbedömning är just det kriteriet (antal framgångsrika, inblandade, svenskar) högst begripligt, men knappast försvarbart.

Ungefär samma sak som med katastrofer: Femtusen kan dränkas av översvämningar i Bangladesh utan något som helst medieskrammel, om en svensk turist samtidigt fått en kallsup i poolen kan det givetvis leda till en löpsedel.

Fotbollspubliken är självklart den största, men också den mest insatta och utbildade inom sitt gebit. Kul med en svensk på plan, men sällan avgörande för det kollektiva intresset. Bortsett Den Store då.

Innan Stenmarkhysterin satte in på allvar var svenskens slalomintresse minst sagt på sparlåga, dels för att utförsåkningen betraktades (och var) en överklassport, jag minns visserligen att jag avgudade Bengt-Erik Grahn och hans toksatsningar (ledde efter ett första galet åk VM-slalomen 1966 med 2 sekunder), men med Stenmark följde en skid- och tv-boom som var historiskt exempellös. SVT har i samband med legendens 60-årsdag (fyllde på fredagen) grävt fram 15 arkivinslag med Stenis från framförallt 70-talet, det ger kanske en bit av sanningen bakom skidundret. Idag har vi ju svårt att tro att det har hänt: I så gott som varenda svensk skola bröt man undervisningen och slog på tv:n för att se Ingemar åka – Sveriges Riksdag avbröt debatter och förhandlingar (!!) för att låta ledamöterna till exempel följa ett avgörande andra åk. Hela Sverige stod bokstavligt talat stilla under några minuter. På riktigt.

Det måste givetvis också finnas någon annan bra, smart, klok social och samhällelig förklaring till fenomenet (det är märkligt att ingen skrivit något riktigt initierat i ämnet), och att det inträffade just då, under en period när den svenska självbilden skakades om rejält av ekonomiska och politiska förändringar. Stenmark var Sverige som helylle, tradition, vi speglade oss som nation gärna i Ingemar – till skillnad från till exempel Björn Borg, som fick stå för allt det negativa; pengar som korrumperade både sport och aktiva. När mobbade Borg av skatteskäl drog till Monaco som 17-åring blev han mer eller mindre hudflängd och korsfäst, när kelgrisen Stenmark några år senare gjorde samma resa, av samma (skatte)skäl önskade hela svenska folket honom lycka till. Pojken måste ju se om sitt hus!

Han åkte i Stenmarksmössa och stickad tröja och pratade norrländska - BB kom i limousin och jagades av skrikande tonårsflickor som den popstjärna han var. SVT borde lägga ut motsvarande femton Björn Borg-klipp bredvid Stenmarksinslagen, han blir visserligen inte sextio förrän den 6 juni, men parallellen är otroligt intressant. Själv väljer jag Borg före Stenmark veckans alla dagar, och den 6:e juni räknar jag med att man sänder hela Wimbledonfinalen från 1980 i repris. Passa på att göra ett Bengt Grive-porträtt i samma veva – sportens tjatmostrar har allt att lära.

3 tv-ord i veckan
Har Wikegård...

...gått och blivit en mjukis – eller väntar han bara på tillfälle? Det är lugnt, för lugnt...

Inomhus-VM...

...i friidrott från Portland, mitt i natten. Apropå skakande publikintresse.

Zlatan-filmen...

...kulturängsligt höjd till skyarna som ett filmhistoriskt mästerverk.

Skulle inte tro det.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.