Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jag drömmer om att komma riktigt nära All In

All In och Peder Fredricson.
All In och Peder Fredricson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jag tror att jag satt på en häst som barn. Jag tror att den till och med hette Brunte – och jag ville därifrån som snabbt som möjligt.

Men: Eftersom hela ens sportiga barn och tonår präglades av Anders Gernandt och hans kommentatorsgärning så är man intresserad. Vare sig man vill eller inte.

Vad den gamle kavalleristen Anders Gernandt betytt för att popularisera svensk ridsport kan man inte betona nog mycket – han var en pionjär.

När tysken Paul Schockemöhle skrittade in gick Gernandt ner i spagat.

När man hör Peder Fredricson prata om sin relation med sin häst All In – som han kallar Allan – vaknar det där gamla intresset automatiskt.

Och när man sedan får se bilder från Genk i Belgien, från 2012, när Peder Fredricson rider Allan för första gången får man gåshud.

Lisen Lindahl & Henrik Larsson har gjort den timslånga filmen ”Allan – den bevingade hästen” (finns att se på SVT Play), och bortser man från det som vanligt, intill vansinne, störande musikvalet, så sitter man som klistrad.

Ryttaren och hästmannen Peder Fredricson bor med hustrun Lisen Bratt Fredricson och tre små barn på det stört vackra Grevlunda på Österlen i Skåne, och här finns alltså hästen All In som kronan på verket.

All In heter egentligen H&M All In och ägs av en av H&M-koncernens arvtagare, miljardären Charlotte Söderström, men frågan är vad All In är utan Peder Fredricson – och Lisen Bratt Fredricson? Det är ju möjligt att någon hostar upp 100 miljoner för All In och att en annan ryttare får framgång med honom på hoppbanan, men skönheten i Peder Fredricsons och All Ins relation kan nog ingen annan kopiera.

Jag förstår att de pratar om ridkonst. Och om att utveckla just den konstarten.

Peder Fredricson pratar om All In som om han varje dag pratade med All In. Hästar kan inte prata, men de kan göra sig förstådda om de får komma riktigt nära någon som bekymrar sig om att förstå.

Peder Fredricson pratar om All Ins psyke, hans humör, hans personlighet, hans integritet, hans intelligens.

Och Peder Fredricsons pappa, veterinärprofessor, och tidigare chef för Flyinge, pratar vackert om sin sons skärpa, hans noggrannhet (gränsandes till besatthet), och hans förmåga att utveckla både sig själv och ridsporten.

Jag förstår att de pratar om ridkonst. Och om att utveckla just den konstarten. Man vill ju ibland ofta prata om fotboll som det gröna fältets schack, men jämfört med ridsporten är det nog snarare ett parti Bluffstopp.

Det är ett rätt omfattande överklasskorrande filmen igenom, och man måste förmodligen vara född med pengar eller lära sig spelets regler via den långa svåra vägen (om man nu blir accepterad) för att nå framgång i hästkretsar. Eller helt enkelt vara så bra på sitt jobb att man aldrig kan bli förbigången.

Men även om bara de riktigt rika kan äga de riktigt stora hästarna (och kanske ryttarna också…?!) så har ridsporten i Sverige blivit en betydande folksport. Hästägandet är betydligt mer spritt än tidigare, och anledningen till att den så ofta negligeras och glöms bort i media (när det inte är OS eller man hoppar i Scandinavium) kan nog (pinsamt nog) bara förklaras med att det är en sport som framför allt intresserar flickor.

Och vem intresserar sig för flickor och deras idrottande, när det finns 16 000 fotbollsmatcher i veckan att sitta och prata ihjäl sig om i en studio fullproppad med Bröderna Boys som kan analysera en fyrbackslinje i nio timmar utan andningspaus.

Peder Fredricson letar varje dag detaljer att förbättra, bara hästskomakeriet verkar vara en egen vetenskap, och när han visar oss en övning som skall få All In att slappna av och samtidigt vakna till liv (Peder tar tag i svansen och All Ins huvud och drar dem försiktigt mot varandra som i en stretchövning) ja då blir deras relation både vardagligt vacker och något alldeles speciellt utöver det vanliga.

Sitter och drömmer om att få komma riktigt nära All In, hästrädd eller inte, och att få se honom hoppa på nära håll.

Möjligen kan man också se hela filmen som en reklamfilm för H&M, och för de delar av överklassporten som fortfarande lever, men man kan också välja att se allt det andra, om en man som pratar med hästar och en häst som svarar och berättar hur läget är i spiltan och stallet.

Det är vackert.

Läs mer: Här finns verkligheten bakom Fredricsons Jerringpris

Tre tv-ord i veckan

Otäcka bilder…

…när Zlatan hamnade snett efter en nickduell.

Men vi har…

…väl några andra sportintressen i Sverige än Zlatans knän?

Få verkar inse…

…hur genomlöjlig hela den här Zlatan-fixeringen blivit. Rent sjuklig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.