Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Jakten på tittarsiffror är desperat

Årets deltagare i ”Mästarnas mästare”.
Årets deltagare i ”Mästarnas mästare”. Foto: Andreas L Eriksson Bildbyrån

Redan två veckor innan säsongspremiären av ”Mästarnas mästare” har kvällstidningarna hunnit skapa ett par krigsrubriker om vad som komma skall.

Först om Peter Forsbergs ”hårda krav” på SVT för sin medverkan. Sedan om hans tuffa träning innan tävlingen.

Det benhårda kravet var att hans familj skulle få följa med och hålla sig i närheten (det stod inte något om vem som skulle betala...), den tuffa träningen handlade om att han löptränade bort ett antal kilo. Peter Forsberg var ute och joggade i några veckor. Vilken – grej.

Den här symbiosen mellan i det här fallet SVT och kvällspressen är ju inget direkt nytt fenomen – men blir allt mer desperat. Två kritiserade och med jämna mellanrum utdömda gammelmedia som blivit helt sjukt beroende av varandra (nu tror jag ju inte på den där snara snabba mediedöden – däremot på att de kanske eventuellt själva påskyndar den med den här typen av nödrim).

SVT:s pressavdelning har förmodligen förberett ett femtiotal uppslag som man är redo att ”läcka” till pressen före, under och strax efter sändningarna. Det kan vara exakt vad som helst – men givetvis gärna något som får oss att kippa efter andan och kasta oss över den dramatiska utväxlingen

”Peter Forsberg: Jag trodde jag skulle dö”.

Och så visar det sig att det var något som inträffade när Peter var nio år och var på sin första skolhippa och fick nobben av en tjej, varpå han tillbaka hos kompisarna trodde att han ”skulle dö” av pinsamhet. Typ.

Eller Kennet Andersson: ”Jag hatade Tommy Svensson”!

Typ II: På VM-lägret innan USA -94 hade dom liksom spelat kort en kväll och Tommy hade lurat/skämtat med Kennet och vunnit med ett ess i ärmen, och eftersom Kennet har en såååån vinnarskalle hade han ställt sig upp, dängt korten i bordet och sagt: ”Jag hatar dig Tommy”. Sedan hade de skrattat gott i en kvart.

Inte sällan känner man som en fullblodsidiot när man kommer till slutet av en sådan text och inser att man blivit helblåst ännu en gång.

”Jag tappade åtta kilo på en timme”.

Bar ved som liten, kunde inte hålla allt i famnen. Tappade åtta kilo ved. KUNDE blivit av med foten!!!

De måste ha rätt kul när de sätter på sig hitte-på-hattarna och får till roliga halvsanningar av trista hellögner. Eller om det blev roliga halvlögner av trista helsanningar. Vilket som.

Frågan är hur långt man kan gå och hur länge läsare och tittare orkar? Jag kan nog tycka att SVT är minst lika desperata som kvällisarna, om inte mer. Jakten på tittarsiffror är inte bara desperat, den ter sig snart löjeväckande. Och som sagt: Det är vi tittare och läsare som betraktas och behandlas som en skock får.

Nästa jobbiga fråga är ju varför vi låter det ske...?

”Mästarnas mästare” drar som sagt igång först om två veckor, den 6 mars, och har blivit en närmast exempellös publikframgång. Folkkära gamla idrottare är det bästa vi vet.

Märkligt nog har tävlingsmomenten tagit över allt mer, det har gått stor prestige i att vinna, det är inga avdankade gamla trötta kroppar som ses över lite mat och vin (som jag mer minns den första och andra säsongen) – nu är det på heligt jäkla allvar.

Jag tyckte från början att programmets bästa inslag var det när de samlades efter middagen för att titta tillbaka på varandras karriärer, utbytte erfarenheter, nickade, förstod, frågade och släppte lös en och annan tår. Det andra uppfattade jag som utfyllnad. Jag hoppades mycket på att just den här samtalsdelen skulle byggas ut och tillåtas dominera. Man hade aldrig tidigare sett och hört idrottare från vitt skilda grenar prata med varandra på det här sättet

Så fel man fick – som så många gånger förut.

Nåja, det blir fortfarande bra bred underhållning i bra public service-anda – ibland önskar man givetvis att det skulle räcka utan floder av falsk (men uppenbarligen effektiv) marknadsföring. Skall göra ett försök i år att inte läsa en rad om deltagarna mellan programmen. Vi får väl se.

Tre tv-ord i veckan
Fotbollsmatcher...

...i tv blir allt oftare urdåliga radioreferat. Tack, men tack, vi ser fortfarande själva när bollen går över sidlinjen!

Herrarnas...

...slalomkombination på SVT1 en fredag förmiddag i februari. Kan tv-livet te sig mer meningslöst?

Skulle då...

...vara då vara backhoppning från Vikersund i Norge på Eurosport 2 samma tid och samma dag.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.