Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-croneman-lofven-borde-kallat-till-presskonferens-efter-uppgifterna-om-fotbollsfusket/

Sport

Johan Croneman: Löfven borde kallat till presskonferens efter uppgifterna om fotbollsfusket

DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman häpnar över att frågan om matchfixning inte får större uppmärksamhet.
DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman häpnar över att frågan om matchfixning inte får större uppmärksamhet. Foto: Roger Turesson

Tunga experter slår fast att Sverige är ett av de länder i Europa som är värst drabbat av matchfixning. DN:s sport-i-tv-krönikör Johan Croneman häpnar över att frågan inte får större uppmärksamhet.

Man kunde kanske ha förväntat sig en storm av upprördhet och indignation – det bidde en pyspunka. En pytteliten.

I Daniel Grefves, Hannes Nybergs och Pelle Witthedens utmärkta 30-minutersdokumentär ”Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll” (SVT Play) slår flera tunga experter fast det som DN:s Jens Littorin redan i slutet av mars skrev om – Sverige är topp 10 i världen när det gäller matchfixning, och topp 3 i Europa. Topp 3!

Vi ligger till exempel på samma nivå som Serbien, Italien och Turkiet – det är sannerligen inget smickrande sällskap.

Det borde till och med fått statsminister Stefan Löfven (S) att kalla till extra presskonferens, eller åtminstone fått Amanda Lind (MP) som ansvarig minister för idrottsfrågor att drämma näven i bordet – som vanligt ignorerades frågan utan något som ens liknar engagemang.

Det är som om man ändå inte riktigt fattar: ”Jo, visst, vi hör vad ni säger, men så jävligt är det väl ändå inte?”

Det är mycket värre än så.

Senast Amanda Lind sade något om saken, i slutet av mars, slog hon fast att ”det är oacceptabelt” med matchfixning. Hon sköt dock ifrån sig frågan och tyckte att Spelinspektionen borde se över vad som är tillåtet att spela på. I någon slags quick-fix-anda inbillar man sig tydligen att om man rensar bland spelmöjligheterna så sanerar man också marknaden. Bland annat har man föreslagit ett förbud mot spel på gula och röda kort, liksom på hörnor och inkast.

Företaget Sportradar, som bevakar spelmarknaden globalt, säger sig ha belägg för att 29 svenska fotbollsmatcher i de tre högsta serierna var manipulerade 2019, och Svenska Fotbollförbundets egen resurs (man har numera tre heltidsanställda som bara sysslar med matchfixningsfrågor) tittade på eget initiativ på 47 stycken misstänkta spelobjekt.

Declan Hill, världsledande forskare och författare med matchfixning som specialitet, var i SVT:s dokumentär upprörd över Sveriges topplacering och det tyckte han vi svenskar också borde vara. ”Sverige sticker verkligen ut, it's a nightmare”, sade Declan Hill, som senare förklarade att orsaken till att problemet är så stort i just Sverige framför allt beror på vårt historiska ointresse för frågan. Ingen har riktigt trott på att det varit så utbrett som det nu faktiskt är.

Det faktum att vi till skillnad från så gott som hela Europa och övriga världen spelar vår/höst gör också den svenska spelmarknaden lite speciell. Under ett par tre, fyra månader är vi relativt ensamma om att bedriva seriespel, och det har öppnat det internationella spelintresset.

Och där det finns spelare och intresse och pengar finns det också folk som har idéer om hur man får matcherna att sluta som man själv vill. Lägger man ett antal miljoner på ett spelobjekt vill man gärna se till att det finns vissa typer av garantier. Kostnaderna för att fixa några spelare och domare är i sammanhanget förmodligen rätt blygsamma.

SVT hade också gjort en omfattande enkät bland svenska elitspelare i fotboll. Drygt 1.500 tillfrågades (spelare från allsvenskan, superettan, division 1), 619 svarade. Och svaren var illavarslande: 17 av de 619 hade själva vid minst ett tillfälle blivit kontaktade av matchfixare, 82 hade spelat match som de själva trodde var riggad och 73 kände till fixade matcher som det inte hade rapporterats om i media.

Alla spelare hade också erbjudits att anonymt och under källskydd berätta vad de visste för SVT:s reportrar - ingen vill prata.

En fråga som jag tyckte de borde ha undersökt är den om elitspelarnas egna spelvanor. Det spelas rätt friskt i vissa fotbollskretsar trots att det är strängt reglerat och det är givetvis också en stark ingång för de kriminella som nu specialiserat sig på just matchfixning. Unga, spelberoende är perfekta måltavlor för de som har onda avsikter.

Svenska Fotbollförbundet har som sagt äntligen vaknat och engagerar sig nu ordentligt i problematiken. Från deras sida har det framför allt blivit en utbildningsfråga – det politiska och det polisiära måste givetvis skötas av andra. Förutom att polisen behöver mer resurser (som vanligt), väntar vi nu framför allt på politisk handlingskraft. Det krävs globala initiativ, samarbete inom EU, de brottsliga nätverken måste kartläggas, det krävs oerhört mycket mer kunskap om hur spelsyndikaten tänker och jobbar. Vi undrar nu kollektivt: Var finns dessa politiker? Kom fram och visa er.

Läs mer: Jens Littorin: I krisens fotspår vill spelbolagen locka oss att spela på en träningsmatch mellan två U-lag 

Läs mer: ”Det kändes som att jag hyllades för mitt missbruk”