Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Croneman: Mindre spänning på Slottet än i Liljeholmen

Vad är väl en sprint på Slottet...?

Nej, faktiskt, ingenting särskilt – det har ju alltid varit ett pr-jippo och jag vet inte om det gett något ens i det sammanhanget.

Skulle sporten ha nått storstadsborna på något nytt sätt tack vare Slottssprinten mitt i centrala Stockholm? Har längdskidåkningen populariserats, breddats, blivit mer uppskattad? Har ungarna sprungit benen av sig för att anmäla sig till första bästa längdåkarklubb?

Knappast.

Jag antar att sponsorerna anser det mödan värt. Rent sportsligt är det rätt magert. För att inte säga påvert. Och historiskt är den norska dominansen näst intill löjlig: Av 66 möjliga pallplatser sedan tävlingsstarten 2000 har Norge lagt beslag på – 33!! Det skapar ju knappast svensk nationell längdyra, det ger kanske till och med mer bad- än goodwill...? Jag förstår inte riktigt vitsen med att halka runt slottet på hittepåsnö.

SVT sände och det var för en gångs skulle en riktigt bra svensk dag för damerna, en mindre bra för de svenska herrarna, de svenska kommentatorerna och experterna hade en helt vanlig dag på jobbet. Det var okey.

De försökte kanske skapa lite extra dramatik alldeles på egen hand, de måste ju givetvis många gånger poängtera hur skojigt och spännande och exklusivt detta är, men det gick väl sådär.

Man har svårt att ta det på riktigt allvar. Tävlingen (som internationellt kallas The Royal Palace Sprint) gjorde uppehåll 2014 och 2015, frågan är väl hur mycket det finns kvar att suga ur den här längdkaramellen. Något måste liksom hända för att få snurr på åtminstone tv-intresset. Pops & Hård mal på som vanligt – skulle de lagt på ett ljudband från någon annan av vinterns sprintsändningar skulle jag inte ta gift på att många av oss knappt skulle upptäcka fadäsen. Rutin är bra, Pops & Hård är duktigt populära, men för mycket rutin skiner rakt igenom.

Betydligt mer spännande var det faktiskt att lite senare (också det i SVT) följa J-O Waldners avskedsmatcher i Spårvägen, inför en fullsatt Liljeholmshall. Jag har alltid rankat honom som det största svenska bollgeniet genom tiderna, och när man nästan alltid enbart pratar Borg och Stenmark (och eventuellt Annika Sörenstam och kanske till och med Zlatan numera) som våra största idrottare genom tiderna, drar jag gärna en lans för J-O Waldner.

Han är absolut på dessa världsstjärnors nivå – dessutom har han ju mer personlighet och karisma än Borg, Stenmark och Sörenstam – tillsammans. Och kom inte dragandes med att pingis är en ”liten sport” – det är en av världens tre-fyra största sett till utövare, och dessutom på topp-10-listan över de allra mest populära idrotterna.

Staffan Lindeborg som varit SVT:s pingiskommentator efter det att Bengt Grive (lysande!!) fick sluta var den som nu på SVT skulle knyta ihop säcken och sammanfatta J-O:s karriär. Och det borde han ju kunna med tanke på att han följt honom i nästan 30 år – tyvärr har ju Staffan Lindeborg sällan varit i närheten av J-O:s klass. Jag har ingenting emot att Staffan Lindeborg skojar till det lite under förutsättning att det blir – skoj. Men var det detta vi tittare och Waldnerbeundrare mest av allt satt och drömde om: En direktsänd lattjokulmatch i pingis mellan Staffan och J-O. Jag tar risken att både bli årets tråkmåns och glädjedödare, jag tyckte det osade av pinsamhet – rakt av genant. Som om det var Staffan Lindeborg som stod för hela hyllningen, polare emellan.

Till glädje för alla med riktigt pingisintresse så ligger både Jonas Karlsson utmärkta J-O-reportage ”Det evigt unga trädet” och Henrik Georgssons femstjärniga dokumentär ”Bragden” ute på SVT Play. Man bör se bägge, gärna direkt efter varandra. Vi får iallafall en glimt och en aning om hur stor och  enastående J-O Waldner var. Exakt hur stor förstår vi nog aldrig.

Tre tv-ord i veckan
”Den unge Zlatan”...

...av bröderna Gertten. Liiite seg – mycket sevärd.

”Året när Lennart...

...kom hem till Gunnar”. Dvd om svenska mästarna IFK Norrköping. Ett mästerverk. Givetvis.

Skubba från jobbet...

...och se tusen J-O Waldnerklipp på Youtube.

Rättelse 2016-02-13 11:30
I en tidigare version av texten angavs fel programledarduo.