Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

När man vill veta hur en friidrottare tänker finns inget att hämta hos TV4

”Ena dagen expertkommentator, nästa dag landslagstränare – han bara byter från kavaj till överdragskläder”, skriver Johan Croneman om Stefan Holm.
”Ena dagen expertkommentator, nästa dag landslagstränare – han bara byter från kavaj till överdragskläder”, skriver Johan Croneman om Stefan Holm. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

TV-KRÖNIKA. Den unga svenska friidrottsgeneration som knackar på dörren är ju hur kul som helst att följa – att mycket höga förväntningar plötsligt hade fått orimliga proportioner inför London-VM stod klart rätt tidigt. Medierna räknade medaljchanser på kulram. Och så var de plötsligt bara en ångström ifrån att förvandlas till en nationell besvikelse. Sånt snickesnack.

VM i Eugene i USA 2021 kan vi kanske ha rimliga medaljförväntningar på.

VM-rapporteringen från London får inga medaljer den heller – jag delar det missnöjet med många av mina läsare. En hyggligt lovande premiärhelg har följts upp av rena slentrianet.

Eurosport har slagit TV4 på fingrarna ordentligt, men det är bara Tommy Åström som håller riktigt hög klass – den man också förväntar sig mest av. Efter den här veckan kan man fortsatt konstatera att han är vårt lands i särklass bäste friidrottskommentator, hans behagliga lugn, hans saklighet, hans kunskap gör honom helt unik. Man önskar han stod på hela tiden. Och man önskar att det var just han som också efteråt fick upp de svenska hoppen för en intervju i tv-båset.

A Lennart Julin på TV4 har man närmat hyllat sönder genom åren, ett orakel och en tabellbitare av samma format som tennisens Björn Hellberg eller bordtennisens Uno Hedin (han är störst!) – plötsligt upptäcker man att vi har fått mycket större och framför allt helt andra kunskapskrav.

Det är ju charmigt att A Lennart Julin vet hur fort Namibias löpare sprang som 7-åringar, och vem som har Ecuadors inomhusrekord i stavhopp – för juniorer – men när man vill veta något initierat om vad som händer under ett 10.000-meterslopp, hur en stavhoppare kan tänkas fundera inför ett kval, och två tidiga rivningar, då har man plötsligt inget som helst att hämta på TV4. Jag vill inte vara för orättvis mot kompetenta och ambitiösa Johan Edlund, men han fyller inte i många luckor, tillför inte det där extra – och Anna Brolin står enbart där nere bland friidrottarna av det enkla skälet att hon är Anna Brolin. Det är hennes merit.

Hennes intervjuer är extremt standardformulerade, jag hittar inte en egen fundering eller en vettig följdfråga. TV4 har liksom fortfarande ännu inte tagit in att friidrottssändningar knappast populariseras av de mest veckotidningsvänliga personligheterna – kunskapsribban, och kraven, bland tittarna har precis som inom andra sporter höjts kraftigt.

Om jag vore Zlatan skulle jag gräva upp den där stridsyxan igen, och aldrig gräva ner den.

Och Stefan Holm, ena dagen expertkommentator, nästa dag landslagstränare – han bara byter från kavaj till överdragskläder. Herre min skapare, minns någon på TV4 hur det stavades: Inte gritet…?

När de har svaret kan de ju bolla över det till kollegorna på tidningen Aftonbladet. Under sin första tid som chefredaktör på tidningen insåg Jan Helin hur förödande Zlatans dåvarande bojkott mot tidningen var – han åkte helt sonika ner till Zlatan i Italien och slöt fred.

Om jag vore Zlatan skulle jag gräva upp den där stridsyxan igen, och aldrig gräva ner den – de smygtagna bilderna från hans Sardiniensemester, som Aftonbladet helt ogenerat publicerade i veckan, var extremt osmakliga. Jag, vet, få orkar ens höja på ögonbrynet – men då får vi också acceptera att leva i ett sådant mediaträsk. Sitter vi och frossar i de där paparazzibadbilderna på Zlatan och hans familj är vi medskyldiga: Kolla, Zlatan brottas. Kolla, Helena i bikini. Kolla, Raiola, sicken tjockis.

Aftonbladet kliver över alla gränser – och kommer de dragandes med något skitprat om allmänintresse så skämmer de bara ut sig och sin tidning ännu mer.

Och så sitter deras chefredaktör på något mediaseminarium och funderar över medierna och missnöjet som pyr bland vanligt folk. Där kan hon sitta och lägga pannan i djupa veck.

Läs fler krönikor av Johan Croneman

Tre tv-ord i veckan

Sporten…
…har dränkt sommartablåerna i år. Jag förstår missnöjet från de icke sportintresserade.

Stefan Holm…
…har nog aldrig sett mer ansträngd ut än i TV4 i veckan. Och inget har han fått sagt!

Viasat…
…drar igång Premier League-säsongen till helgen. Vi hoppas på mer fotboll och mindre tomt prat.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.