Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Om inte SVT vågar åka – vem törs då?

Sveriges Television fanns inte åp plats när svenska herrlandslaget träningsspelade mot Turkiet i Antalya på skärtorsdagen.
Sveriges Television fanns inte åp plats när svenska herrlandslaget träningsspelade mot Turkiet i Antalya på skärtorsdagen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

SVT valde att inte bevaka landskampen mellan Turkiet och Sverige på plats i Antalya, med hänvisning till säkerhetsläget.

Helt fel beslut, tycker DN:s Johan Croneman.

Om inte SVT vågar – vem vågar då? Jag hade förstått om SVT-sportens medarbetare fått frågan, och tackat nej, men att man som redaktion sade nej till att åka till Turkiet? Det var för jobbigt, för oroligt, för farligt.

Går in på redaktionens blogg – den var senast uppdaterad den 2 februari.

Det känns inte riktigt ok.

Det måste till extraordinära händelser för att inte Sveriges Television skall skicka sitt folk på plats, om inte SVT törs åka, vem törs då?

Läs mer: SVT Sport åker inte till Turkiet

Matchen spelades och Sverige förlorade och det var tydligen extremt bra drag på läktarna och turkarna hade tydligen gjort det till en hederssak och exakt alla var där.

Dom gick direkt från middagsbordet, från fikan, från familjen, med familjen, till matchen, på matchen, tillsammans allihopa.

Jag har stor respekt för SVT Sport, för deras chefer och deras medarbetare, när de viker ner sig för att ta till Turkiet på grund av ”oroligheter”, bombhot och terror känner jag absolut tvekan – och besvikelse.

Finns det någonstans vi kan resa över huvud taget?

Och vem bokar av resan som förste man/kvinna...?

Fotbolls-EM i Frankrike nu i sommar, är det säkert? Nej, det är det verkligen inte, det är extremt osäkert – fler deltagande nationer än någonsin, det finns nog en hotande konflikt i vartenda land, finns det något enklare än att ta på sig ett bombbälte och köpa sig en biljett och döda varenda jävel?! Hur många får man med sig på en sektion, 5.000–6.000?

Vad borde SVT ha gjort?

De borde givetvis ha skickat ner hela sin Godmorgon-redaktion, alla anställda på Sporten, hela Rapports och Aktuellts redaktioner, hela Antikrundan och jävlar anamma hela Mello-posset och webbredaktionen och resten också – vi låter oss inte skrämmas!!!

Det var det journalistiskt mest skrämmande på 50 år.

Några av våra spelare uttryckte sin oro, berättade om oroliga mammor, Kim Källström var den ende spelaren som tyckte att det var politik.

Han åkte ändå.

Vi har haft många sådana här diskussioner förut, åka eller inte åka.

Fotbolls-VM 1978 i Argentina till exempel, en diktatur som slaktade sina studenter, mördade oskyldiga, svenska fotbollsspelare fick frågan, tackade ja, Åby Ericson såg ingenting särskilt.

Vart åker vi – och var åker vi inte?

Det känns givetvis inte något vidare att åka till Frankrike nästa sommar, fotbolls-EM – polis- och militär-VM?

Vi kan hur många gånger som helst säga att vi inte bryr oss, att vi aldrig får vika ner oss, att vi är opåverkade och aldrig får ge upp den demokratiska idén och våra ideal - sanningen är väl att vi är på väg att ge oss, precis som SVT, och snart nog ger efter helt.

Det känns inget vidare – det känns rent av för jäkligt.

Efter Paris och Bryssel är man givetvis helt chockad av klyschor och politisk nonsens (”det är en attack på vårt öppna samhälle”), men vad händer om vi plötsligt kollektivt bestämmer oss för att vi inte vill, inte törs, inte bangar? Jag tror att de som tar jobb på SVT måste bestämma sig långt innan, bestämma sig för att de vill och att de vågar och att de måste.

Till och med om chefen säger att de inte ska.

Man åker ändå.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.