Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Så många matcher som jag har sett på text-tv

Foto: Skärmdump SVT

Han har kallats Mr Text-tv och gick i pension i förra veckan, Torbjörn Jacobsson. Mannen som skapade sidan 377 och gjorde så många av oss till text-tv-knarkare.

Låter lite tufft kanske, men det är inte mindre sant för det.

Vi blev snabbt beroende någonstans kring 1979–80, när allt började. Och Torbjörn får ta på sig det. I alla fall delar av det.

Som man älskade text-tv. Och att titta på resultat, fotboll, ishockey, handboll – i realtid. Man kunde lätt bli sittande i timmar med blicken klistrad på en match man följde. Man kunde bli sittande och titta på matcher man inte följde! Gav blanka fan i – men såg ändå.

Så snart jag hade lärt mig läsa läste jag sportsidorna, den allra första sida jag slog upp på morgonen, redan som sexåring, var Resultatbörsen.

Det har jag gjort sedan dess.

Jag kastar kanske ett getöga på förstasidan, men inte nödvändigtvis, det första jag läser på riktigt är resultatbörsen. Oavsett tidning.

Jag börjar på A, alpint, slutar kanske på V, som i vattenpolo. Jag är i grunden helt ointresserad av vattenpolo, men man vill ändå inte gärna missa hur det slutade mellan Hellas och Polisen i slutspelet.

Text-tv 377 är det jag avslutar alla kvällar med. Man kan ju ha missat något.

Någon gjorde mig uppmärksam på att Olof Lundh i veckan lade ut en bild på sitt Instagram på DN:s resultatbörs från i söndags, med kommentaren: ”Bland det bästa med morgontidning – och går inte att få lika bra via nätet”.

Nu är jag ju sedan gammalt svag för Olof Lundh som reporter och expert och nyhetsjägare, men alla med hans inställning åker upp några snäpp på min rankning. Ja, visar det sig att Hasse Backe och Staffan Lindeborg lider av samma beroende skulle mycket vara förlåtet. Nej, inte allt, men man skulle muttra lite för sig själv (när ingen hörde) att ”nja, okey då, han kanske har någon liten sida som inte är så helt dum ändå…”

Jag är i grunden helt ointresserad av vattenpolo, men man vill ändå inte gärna missa hur det slutade mellan Hellas och Polisen i slutspelet.

På hösten 2001 följde jag titelmatchen mellan Paulo Roberto och Armand Krajnc på text-tv – och recenserade och jämförde samtidigt rapporteringen på SVT respektive TV4. Det var tider.

På senare år har man skurit hårt på personalen på text-tv på public service, helt tagit bort de som jobbar natt (TT går in och sköter nyhetsvärderingen åt SVT…!) – ändå gör de som fortfarande är kvar ett mycket bra jobb. TV4:s text-tv är i dag nedlagd. Ligger några rester kvar och skvalpar.

Har alltid beundrat höjdhopparen Patrik Sjöberg för hans mod och hans integritet, klart att man tyckt att han slagit över i arrogans då och då, men det ingår så att säga i jobbet – hans med. När nu europeiska friidrottsförbundet vill stryka så gott som samtliga gamla europarekord med motiveringen ”att så många satts av dopade”, blev givetvis Patrik Sjöberg skogstokig. Dels tilltaget, dels med tanke på vem det kom ifrån: Norges internationelle ordförande Svein-Arne Hansen.

Läs mer: Friidrottsbas hotar stämma Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg vore inte Patrik Sjöberg om han inte passade på att påminna Hansen om hur han agerat som tävlingsboss för Bislett-galan en gång i tiden. Hur de hanterade dopingprover till exempel. Eller rättare: Hur de Inte hanterade dopingprover. Hur de pröjsade för ”rena prover”. Säger Sjöberg. 1 000 dollar styck.

Svein-Arne Hansen hotar med rättegång – och som jag ser fram emot den rättegången! Alla på den här nivån, aktiva, ledare, reportrar, vet ju otroligt mycket mer än de någonsin berättar om när det gäller bruk av doping, fusk och fuskare. Även bland många svenska kollegor, journalister, finns det massor som man aldrig ifrågasätter.

Internationellt kan man läsa många intressanta texter och genomgångar om hur doping används av världsstjärnorna inom till exempel friidrotten, hur det går till att klara sig igenom 160 tester utan att åka fast (Marion Jones), hur ped-drogerna funkar, hur snabbt spåren försvinner, hur häxdoktorer som Angel Heredia fortfarande friskt anlitas (vad gjorde han och Bolt ihop mellan 2007-2009…). Rättegång? Mycket gärna.

Tre tv-ord i veckan
Jacob Hård…

…skriver krönika inför Diamond League säsongen på SVT. Han ser minsann inga problem inom sporten. Härliga tider.

Ishockey-VM…

…på TV4 - vad tror de ens själva behöver hända för att få oss intresserade?! Att bröderna Salming gör comeback?

Vem blir först…

…över och intervjuar undersköterskan som gav skalpellen till sköterskan som gav den till läkarassistenten som gav den till han som GJORDE DET!!?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.