Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Siffrorna visar att Sam Larsson borde varit given i VM

Feyenoords Sam Larsson under Champions League-matchen mot Napoli i Rotterdam i december.
Feyenoords Sam Larsson under Champions League-matchen mot Napoli i Rotterdam i december. Foto: IBL

Fotbolls- och Sportkanalens nya ”Fotbollslabbet” grottar ner sig i statistik och framförallt analyserar spelare och spelet utifrån hårda fakta. Bara fakta. Bäst på tv just nu, enligt DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman.

Låt oss bara för några sekunder tänka oss att allt är meningslöst, rubbet, livet, hela skiten. Det är inte så svårt, eller hur?

I samma ögonblick blir allting exakt lika meningsfullt – och just nu fastnar jag faktiskt för det kanske mest meningslösa av alla mänskliga meningslösa problem, någonsin.

Haltande fotbollstabeller.

Hur tänkte jordens och universums skapare där? Inte alls skulle jag nog vilja påstå.

Att varenda förbannad omgång i varenda förbannad europeisk fotbollsliga är utspridd på veckans alla dagar, och att nästa omgång (i bästa fall) alltid börjar precis dagen efter den förra tagit slut, det kan man, och det har man, fått lära sig att leva med. Motvilligt. ”Lagen om alltings jävlighet", som farsan hade sagt.

När jag var liten spelades alla allsvenska matcher på söndagar, året om, klockan 13.30. Helt oslagbart.

Vi kan ju bortse från 30.000 nästintill förvirrade Bajenfans som knappt tror sina ögon, och som struntar i om det haltar och hur det haltar – och som ser sitt lag göra den den bästa allsvenska starten ett lag gjort sedan 1981, då Öster öppnade med 9 raka segrar.

De har givetvis inga som helst problem med att läsa tabellen. Spelar ingen roll hur många matcher vi andra har, de är så ensamma där uppe på toppen att det snart måste kännas ensamt.

Sedan 1920-talet har bara sex lag startat bättre än årets Hammarby.

Men därefter: Tabellen haltar värre än doktor House, och efter varenda omgång blir det till ett evinnerlig räknande – och omräknande. Åtta matcher, nio matcher, sju matcher, tio matcher.

Nu dricker jag inte sedan några år tillbaka men skulle den där anden i flaskan trots allt ta sig ur någon annan slags butelj och ge mig några sista önskningar i livet så skulle den första definitivt vara ett universellt förbud av den haltande fotbollstabellen, varhelst den uppträder.

SVT:s och TV4:s sportredaktioner skyr ju sedan 90-talet alla slags tabeller (”hittar ni på nätet”!) – att de flesta av oss sportintresserade tycker att tabeller, och statistik över huvud taget, ibland kan vara bra mycket viktigare än ett förvirrat fotbollsinslag från Bravida Arena (och alltid mer intressant än allmänt studiosvammel) har de helt tappat bort.

Bäst på tv just nu, och just därför: Fotbolls- och Sportkanalens nya ”Fotbollslabbet”, ett nytt avsnitt släpps varje fredag lunch (hittills fem stycken).

Det är ett program som grottar ner sig i statistik och framförallt analyserar spelare och spelet utifrån hårda fakta. Bara fakta. Programledaren Gusten Dahlin flankeras av Hasse Backe (helt onödig) och Ola Lidmark Eriksson (oersättlig), och hela idén bygger på Ola Lidmark Erikssons pionjärsarbete i egna företaget Fooball analytics och dess plattform Playmaker.ai. Östersund var till exempel först med att upptäcka vilken guldgruva de här företagen satt på. Många andra klubbar har tagit efter.

Jag minns inte vem som säger det, eller i vilket program, men faktum är att när man numera scoutar nya spelare så lutar man sig till 90 procent på den statistik som är tillgänglig – bara ynka tio procent ägnar man sig åt det rent visuella: Vad de än säger så åker en klubb numera inte ens och kollar en halvlek på en spelare som kan omges av ruskiga rykten, men har usel statistik.

Den här utvecklingen har exploderat, och att Fotbollskanalen har fångat upp det i ”Fotbollslabbet” är en av årets sporthändelser på tv.

Inför den svenska VM-uttagningen jämförde de spelare för spelare, rent statistiskt – och de hade till exempel Feyenoords Sam Larsson som ganska given truppmedlem.

Själv gick jag bara på känslor och osviklig intuition – och han fanns med i min trupp också.

Jag förstår att Hasse Backe skall sälja in programmet kommersiellt (har dom statistik på det förresten?), men studiokemin de tre emellan är kass och jag går visserligen bara på känslor här, men jag tror att Backe är den felande länken. Han säger att han typ alltid har haft statistikintresset som nummer ett, och därför ägnat hela sitt fotbollsliv åt statistik och hårdfakta – samtidigt som vi som sett honom i tv i åratal snarast skulle kalla honom en ovanligt ombytlig känslomänniska.

”Fotbollslabbet” kan ändå bli hur bra som helst, med eller utan Backe.

Fossiler som Mats Nyström och Daniel Nannskog på SVT kan fortsätta sitta och småputtra om ditten och datten om tre matcher de sett samtidigt (i studion), och hur det känns och vad de nu fått för ny känsla under den sista timmen.

Vi andra lär oss nya viktiga saker på annat håll. Sov gott.

Läs även: Hammarby har bästa starten i allsvenskan på 37 år 

Tre tv-ord i veckan

Olof Lundh…

…håller låg profil i C Mores allsvenska sändningar. För låg.

 

Glenn Strömberg…

…är ofattbart nog med i SVT:s trupp till fotbolls-VM. Hans reklamuppdrag, hans jobb för andra kanaler, bekymrar inte SVT. Helt obegripligt!

 

Chris Härenstam…

…blir SVT:s huvudkommentator under fotbolls-VM. Radiosporten, tack för att ni finns.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.