Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Slagsmålet efter matchen var sportens önskescenario

Chabib Nurmagomedov hoppade ur oktagonen och fortsatte slåss efter MMA-matchen mot Connor McGregor. ”Jag tror det var exakt den uppmärksamheten sporten önskar sig”, skriver DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman.
Chabib Nurmagomedov hoppade ur oktagonen och fortsatte slåss efter MMA-matchen mot Connor McGregor. ”Jag tror det var exakt den uppmärksamheten sporten önskar sig”, skriver DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman. Foto: John Locher/AP

Efterspelet och råkurret efter MMA-matchen mellan Conor McGregor och Chabib Nurmagomedov sägs ha skadat en sport som trånar efter att ta sig in i sportens finrum – det tror jag inte ett smack på. Jag tror det var exakt den uppmärksamheten sporten önskar sig, och det är väl också den uppmärksamhet man förtjänar? Man hade slagit rekord i payperview-försäljningen – nu kunde man kabla ut hela efterspelet som en fantastisk, tidig, annonsering för kommande match/matcher.

Och sportens belackare fick något att gotta sig i – debatten kan fortsätta, tystnaden är givetvis en kollektiv katastrof för en kampsport. Den traditionella boxningen behöver ju numera så mycket syrgas att man måste arrangera matcher över gränserna. Annat var det när Tyson käkade öron – och har alla glömt att man kunde slåss rätt ordentligt efter fighterna på den tiden också? Boxningen lider sjukt av att de efter 50 års förvirring fortfarande inte kan enas om titlar och bälten (sån pajassport det blivit i vissa avseenden), MMA-cirkusen är en mycket bättre sedelpress. 

Någon som tror att man inom MMA-sporten inte är tillräckligt krassa för den här av typen av beräkningar? Kokar vi ner allt så handlar det om 5 procent sportutövning, 95 procent huvudräkning. Ingen tvekan om den saken.

Idrott och sport är en miljardindustri, förorenad och på gränsen till miljöfarlig – den vill givetvis själv presentera sig som ärlig, fin, trevlig och helt ren! Till det behöver man media, som skall mangla ut trevligheterna – industrin avskyr verkligen alla som bestämmer sig för att ”follow the money”. Hur många grävande sportjournalister har vi i Sverige, ja i världen…? Jag beundrar verkligen dem som insisterar.

Fotbollens Nations League ser kanske på pappret ut som en present till publiken och tittarna – matcherna skall ”gälla något” – i botten ligger givetvis girigheten och lurar. Här gömmer sig kanske några miljarder i tv-rättigheter, och varenda yta måste mutas in, varje match måste bli kostnadseffektiv.

En höst efter ett VM-slutspel breder numera alltid den stora tröttheten ut sig, många spelare ser helt färdiga ut, några av dem som gnistrade till under VM riskerar att slockna helt. Publiken är också rätt matt. Och mätt. Verkligheten hinner på samma sätt ikapp spelarna, och dagens unga spelare fattar rätt tidigt numera vilka ekonomiska brickor i spelet de är - och uppträder därefter. Jag skall inte dra det för långt, men visst är Robin Olsens och Victor Nilsson Lindelöfs mediebojkott en direkt följd av den självmedvetenheten. De tycker sig inte behöva någon på den här ”lokala” landslagsnivån, de tycker de gör det här frivilligt och i stort sett gratis, och varför skulle de då inte själva få bestämma när de pratar och vem de pratar med? Och hur kritiken bör formuleras.

Man kan ju alltid göra som Emil Forsberg, tjura lite som en femåring, åka hem och slänga igen dörren efter sig och hoppas att någon kommer efter honom - och någon kommer efter och någon säger att jamenvisst blir det som du vill, här, du kan visst få springa lös lite varstans. Och jag kan inte se annat än att Janne Andersson tankar om att behandla alla lika, rätt snabbt kom på skam – och vem kan klandra honom? Det är inte ett gäng hungriga förortskillar som är beredda att springa benen av sig för sin tränare – det är ett gäng nyrika killar som lever i fotbollens gated community, och som inte tycker att de har några som helst skyldigheter.

Och det har de kanske inte heller? Längre.

Jag tror inte att det är en slump att det i veckan hade sålts mindre än 10.000 biljetter till Sverige-Slovakien på tisdag. Man har och man får den publik man förtjänar.

Till sist: SVT-sporten utsågs i veckan till världens bästa sport tv-kanal av ansedda FICTS (anses vara det internationella förbundet för sporttelevision). Klart man lyfter på hatten. Om jag förstått saken rätt fick de framför allt priset för sitt arbete med att hitta samhällsperspektiven i sin sportbevakning, särskilt när det gäller de unga/yngre tittarna. Det är ju också svensk public service absolut bästa gren – sammanhang och perspektiv.

När det gäller den mer traditionella bevakningen har de en del att jobba på - där har man inte tagit ett nytt grepp sedan Hedenhösarnas tid. Kämpa, SVT.

Lista.Tre tv-ord i veckan

Trodde…
...ett tag att jag av misstag fått igång nån gammal match på VHS: Sebastian Larsson och Gustav Svensson på det svenska innermittfältet!

Labinot Harbuzi…
…är död och bårlärkorna och gamarna slåss om utrymmet. Så sålde han lite lösnummer till slut. Var var alla beundrare när han behövde dem som mest?

SVT…
…skall sända en NHL-match – i månaden. Och för detta är de så glada att man blir rörd.

Läs mer:

”Stängs av på livstid efter MMA-skandalen”

Nurmagomedov kan få böta 18 miljoner efter MMA-skandalen

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.