Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svårt att få rätsida på Hårds logik om fallet Johaug

Jakob Hård.
Jakob Hård. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

I slutet av ”Vinterstudions” över fem timmar långa lördagssändning fick Jacob Hård tillfälle att kommentera veckans rättegångslika förhör med den dopingmisstänkta Therese Johaug.

Jag har från Dag Ett aldrig en enda gång uteslutit att hennes och läkarens historia är med sanningen överensstämmande, jag skrev däremot efter Johaugs dramatiska första presskonferens att jag hade väldigt svårt att köpa hennes tårar och hennes ilska och hamrandet i bordet och försäkringarna om att hon var helt oskyldig.

Jag tyckte inte att hennes utspel var vare sig trovärdigt eller övertygande.

Ingen enda person i detta sammanhang kan säga att han eller hon vet: Alla historiska erfarenheter från dopingavslöjade är att de ljuger och blånekar ända in i kaklet, eftersom de slåss för sina liv och sina karriärer. Ryssar, amerikaner, jamaicaner, svenskar, tyskar, kineser, japaner – jag tror det var en brasiliansk maratonlöperska som menade att hon fått i sig epo genom det myckna regnandet: Alla epodopade som sprang framför henne hade kontaminerat regnet och pölarna, som hon sedan hade trampat i, och det vattnet hade sökt sig upp för hennes ben, tagit sig innanför shortsen och vidare in i kroppen.

Jag är övertygad om att hon någonstans kan hitta en vetenskapsman eller forskare som hävdar att det kanske inte är särdeles troligt, men inte helt omöjligt!

Jacob Hård och SVT-sporten var kollektivt, från samma Dag Ett, övertygade om att Therese Johaug talade sanning och att det var en trovärdig historia. Jacob Hård anförde till och med (månader innan det blev offentligt) att resterna efter den anabola steroiden clostebol var mycket små, närmast försumbara (för det hade dom sagt), och han och kollegan Anders Blomquist uteslöt omedelbart alla möjligheter till att Johaug dopat sig medvetet. De riktade istället gemensam ilska mot ”Norgehatarna” och nättrollen.

Jag tyckte, och jag tycker fortfarande, att det är kolossalt besvärande att SVT:s skidexperter förhåller sig så komplett okritiska i hela den här affären. Och så öppet tagit ställning utan att ställa några frågor.

Jacob Hård deppade svårt: Han menade att allt dopingprat (först astmaskandalen, sedan Johaugaffären) skulle förstöra hela skidsäsongen, man skulle knappt kunna prata skidåkning.

Jag tyckte, och jag tycker fortfarande, att det är kolossalt besvärande att SVT:s skidexperter förhåller sig så komplett okritiska i hela den här affären. Och så öppet tagit ställning utan att ställa några frågor.

Sedan i oktober har egentligen inget enda nytt framkommit, men Jacob Hård trummar på och hävdar bestämt att hon gjort ett misstag. Han är tvärsäker på det, han utesluter allt annat. Kan ni få rätsida på den logiken? Så här sade han i lördags:

”För det första, det vi redan visste (wops! min anm.): Ingen av dom som sköter den här processen ifrågasätter hennes historia, alla är överens om hur det har gått till, att detta är ett misstag och att det handlar om den här läppsalvan”.

Johaug: ”Han sa att salvan är ren och att jag kunde använda den”

När André Pops som förste representant för SVT-sporten ställde en kritisk fråga – skulle Johaug inte lika gärna ha kunnat dopat sig hela sommaren, salvan blev bara ett perfekt alibi när man slarvat och små rester av clostebol hittades i urinen – var Jacob Hård bergsäker:

”Jag vet inte exakt alla undersökningar som Antidoping Norge har gjort, men man har ju ändå fastställt att det stämmer att läkaren köpte de här båda salvorna, det stämmer på vilket apotek han gjorde det, och när han gjorde det, och mängden i provsvaret bevisar inte att det gått till på det viset, men det talar iallafall inte emot det, men man bedömer helt enkelt att det är en trovärdig historia”.

Men: Det är skillnad på norrmän och finnar, för att inte tala om ryssar. De har dopat sig ”systematiskt”. Undrar vad Hård tyckte om BALCO-skandalen, labbet som mellan 1988 och 2002 försåg hela Idrotts-USA med steroider. Var det osystematiskt?

Till sist: Har som bekant aldrig tillhört Ekwalls fanclub, men se honom stå i rutan och göra spelreklam – det är ju rent sorgligt. Och vad värre är: Kan man både göra tv-reklam och samtidigt agera obunden trovärdig krönikör på Expressen? Tveksamt.

Tre andra ord i veckan
  1. Hundspanns-SM …SM-veckan är fullspäckad med udda roliga mästerskap. SVT:s satsning är fantastisk.
  2.  Zlatan …har väl aldrig sett så uppgiven ut som under veckans tv-match mot Hull. Ingen kunde slå en tremeterspass till rätt adress. Han blev själv seg och långsam.
  3. Norsk fotbolls …största problem kan ju inte vara förbundskaptenen? Det måste väl ändå gå djupare än så. Det kommer Lagerbäck snart att erfara.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.