Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Croneman: Tror de att det blir fler som tittar bara för att de pratar?

Erik Niva sitter ofta i Viasat-studion och kommenterar.
Erik Niva sitter ofta i Viasat-studion och kommenterar. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Visst undrar man vad de har betalt. Hasse Backe, Erik Niva. Ola Andersson. 5.000, 10.000, 50.000? Per gång, per säsong? Per stavelse?

Då måste ju Erik Niva tjäna multum.

Jag tycker faktiskt väldigt mycket om Erik Niva, men kan han andas? Vet han vad en paus är?

Hmm. Knappast.

Vi sitter hemma i soffan och diskuterar matchen, analyserar, plockar isär, delar ut betyg. Och så jämför vi med dem som pratar live, i tv, som experter, och så funderar vi på vem och vad som är mest relevant.

Varenda jäkla Champions League-dag, varenda FA-cuprunda, varje Europa League-omgång.

Det är vi mot dem. De börjar en timme innan match, de pratar hela tiden, de glider iväg två timmar efter matchen. Inget stopp. Jag är nästan aldrig överens med dem, är inte det konstigt? Vi ser samma straffsituation elva gånger, man ser tydligt att försvararen går upp, håller ut handen, armen, och blockar bollen, Hasse och Erik och Lasse säger direkt att det inte är straff, sedan får de se reprisen, fyrtio gånger, och alla ser att det är straff och hands men Erik och Hasse och Lasse kan liksom inte ändra sig och säga att nu fan ser man ju att han tar med handen.

Man får inte ändra sig! Vad som än händer, sagt ord ligger!

Det är väldigt populärt med poddar – folk sitter och pratar oavbrutet, och ohämmat, utan att någon över huvud taget bett dem, eller bryr sig, i timmar, det bara skvalpar ut över mänskligheten, tar aldrig slut. ”Hej allihopa, nu skall jag prata med Nisse Njugg, som tränade Varbergs B-pojkar 1982, och vi kommer att prata om allt!”

Otroligt intressant, man kan liksom inte slita sig. Killen skilde sig -93 och har en ny fru och de har en extrason som är 16 och spelar med akademilaget.

Man skulle ju kunna tänka sig att redaktionen valt ut en särskilt intressant person, någon som man inbillat sig har haft något särskilt att säga, men nejdå, vi tar någon som kan prata oavbrutet i 60 minuter. Om vad: Det är inte särskilt intressant.

Jag tittar på nästan varje Champions League-match, jag fattar inte ett skit av vad de säger.

Jag sitter som fastnaglad, lyssnar intensivt – ingen säger något.

”Bollen går ut över sidlinjen.”

”Özil slår en rak boll mitt i banan.”

”De där tre där framme samarbetar igen.” (Neymar, Messi, Sanchez)

Jag gick faktiskt ut i badrummet, tittade mig i spegeln och sade högt: Sade han verkligen det där? Att de jobbar ihop, de tre där framme?

När blev det absolut nödvändigt att prata om allt? Om Viasat betalade mig 10.000 för att varje tisdag sitta och prata skit om Wolfsburg och Atletico skulle jag givetvis göra det, rent professionellt, men vari ligger själva poängen?

Tror de – eller vi – att fler tittar för att Ola och Erik och Hasse och Lasse sitter och pratar i minst tre timmar, före, under och efter? Jag tror att vi snart är färre som tittar.

De sitter ju dessutom alltid och pratar om en match de bara sett i förbifarten, vid sidan av, och de är skitsäkra på vad de har sett (fast de bara sett halva matchen), och så säger de att det kunde ha slutat annorlunda. Kanske. Eventuellt.

Vad sägs om att låta någon kolla på matchen, och bara den matchen?!

Vi vet alla hur det är när man zappar mellan tre, fyra matcher: Man missar alla mål, alla intressanta situationer, alla diskutabla domslut.

Nejdå, Lasse och Erik har också sett fyra andra matcher och de är tvärsäkra på att det slutade som det borde, eller måste.

Man blir inte trött, man blir helt slut.

Vad är själva poängen? Att de är bra på att kolla på tre matcher samtidigt? Att de vet hur man rör sig i paus?

Det finns ju till och med en poäng i att säga att man inte sett matchen, att man skall se den snart, om en stund, när man kommer hem, och att man gärna återkommer, men nejdå, jag har sett sju matcher, samtidigt, följt varenda steg, kollat varje pass.

What’s the bloody point?

Kolla på matchen, berätta vad ni sett, det andra struntar vi i. Okej?