Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Vad har han gjort, Victor Nilsson Lindelöf?

Victor Nilsson Lindelöf spelade i Champions League i veckan mot CSKA Moskva.
Victor Nilsson Lindelöf spelade i Champions League i veckan mot CSKA Moskva. Other: Imago sport/IBL

Har någon svensk toppspelare på hans nivå fått utstå ett sånt konsekvent ifrågasättande i medier som just Victor Nilsson Lindelöf?

Jag tror inte det. Och jag begriper inte varför.

Efter ett och ett halvt år i Benficas a-lag kom han i somras till Manchester United. Han fick rejält med speltid under försäsongen, men har ännu inte gjort sin debut i Premier League. Däremot har han spelat från start i Uniteds bägge Champions League-matcher, mot Basel och mot CSKA Moskva. Detta har fått svenska fotbollsjournalister svårt bekymrade.

Engelska tidningar är som bekant erkänt brutala, med ett kollektivt tålamod som en fyraåring, och de har mycket passande blivit en citatfabrik i svenska tidningar.

Skriver en brittisk tidning, och det kan vara vilken ökänd skittidning, som helst, något som helst negativt om Victor Nilsson Lindelöf, om en match han inte spelat (?), om hur mycket han kostat etc. så blir de garanterat citerade i valfri svensk tidning.

Han var inte felfri i någon av sina Champions League-matcher, men väldigt stabil, såg ut att ta för sig rejält, mot CSKA Moskva var han riktigt bra.

Ofta kunde man se att han var väldigt aktiv i sin roll, han verkade kolossalt fokuserad, kommunicerade mycket med sina medspelare. Det var både gester och man hade mycket att säga varandra; jag antar att det handlar om sådant som det brukar handla om för nya spelare, om hur man spelar, hur man ville ha uppspelen, hur olika spelare löper, rör sig.

Han såg väldigt bekväm ut. De andra såg väldigt bekväma ut med honom.

Jag tycker det är fantastiskt att han är där han är. Hans fantastiske tränare, José Mourinho (man behöver inte gilla honom för att tycka att han har något fantastiskt över sig), har aldrig stått för sprudlande champagne-fotboll, han vill spela smart, han vill vinna. Och han har alltid byggt sina lag bakifrån, han vet att det är omöjligt att attackera framgångsrikt (och vinna) utan att först veta hur man försvarar - med hela laget. Han kan parkera sin buss exakt var som helst, när som helst och hur som helst. Det är José Mourinho.

Han har alltid roterat, han har alltid velat ha många möjligheter. Spelare som är för bekväma i sin egen självtillräcklighet tröttnar han särskilt fort på.

Var har alla fått den här befängda tanken ifrån: Att Victor Nilsson Lindelöf från dag ett, helt oprövad i dessa sammanhang, skulle kliva in som ordinarie mittback i Manchester United? Ett United som är, och har varit, under total renovering och ombyggnad, där i stort sett alla spelare, på alla positioner, varit ifrågasatta.

Svenska sportsidor har varit nedlusade med texter om hur risigt det har gått för VNL. Jag vet inte hur många gånger jag läst att han är petad, att han var ett felköp, att han kostat för mycket - vecka ut och vecka in har man kunnat läsa att han varit tränarens andraval, att det finns minst två eller tre mycket bättre mittbacksval för Mourinho.

Så sent som häromdagen skrev Olof Lundh (som alla lyssnar på) om saken på Fotbollskanalen. Han funderar också över hur VNL:s misslyckande (!?) i Manchester United påverkar hans landslagsspel - och hans landslagsplats.

Så här skrev Olof Lundh apropå Janne Andersson landslagsuttagning i veckan:

”Dessutom är det oroande att Victor Nilsson Lindelöf är så pass påverkad av den tunga starten i Manchester United. Det var påtagligt i VM-kvalen mot Bulgarien och Vitryssland och är något som oroar landslagsledningen. Hur ska man se till att VNL får tillbaka mer självförtroende?”

Är Janne Andersson på fullt allvar ”oroad” över Victor Nilsson Lindelöf? Det tror jag bara inte på, vem eller vilka i landslagsledningen är det som är oroade - och hur har den oron tagit sig uttryck?

Funderar de över ett svenskt mittbackslås utan VNL? Var han ”påtagligt” dålig i sina två senaste kamper? Snart säger de att det är Majas fel, hans flickvän. Det är nog hennes pod som förstört hans liv och karriär. Något måste det ju vara. Brudar.

Lista.Tre tv-ord i veckan

Bäst på tv…
…är just nu Eurosport 3:s ”sportextrasändningar” från Europa League: De går från arena till arena, visar alla mål, alla målchanser, närmast i realtid.

Äntligen…
…SHL i tv tre dagar i veckan, nu väntar man bara på bandyn.

Frida Nordstrands…
…övergång till Cmore och TV4 är tydligen årets transfer. Vi kan nu se fram emot ett silly season för sportjournalister. Very silly till och med.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.