Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-croneman-varfor-ar-det-riskfritt-med-tusentals-i-ullared-medan-friends-maste-vara-tomt/

Sport

Johan Croneman: Varför är det riskfritt med tusentals i Ullared medan Friends måste vara tomt?

Tomma läktare kommer att möta landslagsspelarna när de går in till lördagens match mot Frankrike
Tomma läktare kommer att möta landslagsspelarna när de går in till lördagens match mot Frankrike Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Lördagens stormatch mellan Sverige och Frankrike var tänkt att bli en publikfest.

Nu får fansen följa matchen från tv-sofforna i stället. Samtidigt är det trångt på stan och i butiker.

Någon måste försöka få oss att förstå vari riskerna med att gå på fotboll ligger, jämfört med till exempel vår Stockholmsvardag, tycker DN:s sport i tv-krönikör Johan Croneman.

Jag hör att de svenska landslagsspelarna i fotboll måste hållas inlåsta på hotellet i Stockholm inför Nations League-matchen mot Frankrike. Jag antar att det är en Uefa-regel. Händer det att pamparna lämnar sina Babelstorn i Nyon i Schweiz då och då och rör sig ute i verkligheten som vanligt folk?

Jag går en seneftermiddag från Slussen till Skanstull i Stockholm, och jag har inte stegat sträckan, men det är väl någon kilometer, kanske drygt två. Skulle man mäta flödet av gående i bägge riktningarna skulle det säkert likna julhandeln. Här är alltid mycket människor, vid Medborgarplatsen och Folkungagatan uppstår flaskhalsar av gående.

De flesta försöker kanske hålla hyggligt avstånd. Det är näst intill omöjligt. Det ser ungefär ut som vilken dag som helst de senaste åren. Inget särskilt med 2020. Inget sticker ut.

På väg hem kryssar jag över St Paulsgatan, tar en omväg över Swedenborgsgatan, sedan Mariatorget, Hornsgatan, här ligger större krogar, ”hål i väggen” och gatuserveringarna inte bara tätt, de ligger vägg i vägg. Och det är mycket folk överallt. Mot kvällen kurar folk ihop sig ännu tajtare.

Det är ett Stockholm alla känner igen. T-banan är visserligen rätt ödslig, i mataffärerna är det trångt som vanligt, folk slår kanske en extra lov om varandra ibland, köerna håller hyggliga avstånd.

Vi måste prata 100.000 som driver fram och tillbaka mellan Slussen och Skanstull en helt vanlig torsdag seneftermiddag.

Jag har inte varit och storhandlat, sluppit Ullared – men på fotboll funkar bara 50 personer. Femtio personer utspridda på Friends, Eleda, Ullevi, Parken, Tele2. Nu snackas det om eventuellt 500 efter den 1 oktober. 500 på en arena som tar säg 15-40.000.

Någon måste försöka få oss att förstå vari riskerna ligger, jämfört med till exempel vår Stockholmsvardag. Hur ser det ut kring Triangeln i Malmö, Nordstan och Avenyn i Göteborg?

Jag lovade mig själv redan andra veckan in i pandemin i våras, och jag har faktiskt hållit mig, att jag skulle upphöra med ”avancerade killgissningar” – men detta är väl ändå något annat.

Någon måste ju kunna förklara var riskerna ligger – och framför allt varför det är riskfritt med några tusen i Ullared (och 100.000 flanörer per dag på Götgatan i Stockholm) men förväntad katastrof med några tusen utspridda på Friends arena, utspridda som på en oändlig arktisk arkipelag, eller en teatersalong med varannan, eller var tredje, plats tom?

Nej, här skall inte gissas, ge mig bara argumenten. Under denna långa tid har det fler än en gång känts som om vi ingår i någon slags framtidsstudie, ett pågående forskningsprojekt – och där verkar utsikterna oslagbara när det gäller framtida jobb.

Men hela kultursektorn, teater, musikaler, filmer, symfoniker, rock- och popartister, dansbandsindustrin är redan nu helt utslagen, vissa delar för alltid, eller för en evighet framåt. Hela idrottsrörelsen, och då handlar det ju inte alls bara om några få elitklubbar, är på väg ned i avgrunden – och vad händer med bredden, satsningarna, idrottsleken då? Pengar sipprar förhoppningsvis nedåt.

Problemet är detsamma överallt: De uteblivna beskeden, det officiella mumlandet. Kulturarbetarna är till exempel på väg in i reell fattigdom. Liksom givetvis många andra som blir av med jobbet just nu.

Och kulturen är sammanbunden med sina olika uttryck; idrottsrörelsen och idrottskultur har mer med traditionella kulturyttringar att göra än vi kan ana. Det är utväxter på samma träd, de borde närma sig varandra, stötta varandra, kämpa ihop.

Vägrar fortfarande gissa: Men vad leder nyfattigdom till? Depressioner? Ökat tablettmissbruk? Ökat alkoholintag? Ungdomsarbetslösheten?

På varenda presskonferens skall det räknas smittade och dödsfall. Och vi antecknar. Ibland pratar man sociala konsekvenser, några redaktioner och enskilda journalister har gett sig ut efter verkligheten på egen hand.

Och Tegnell pratar, vi antecknar.

Det är ju en gissning (till), men media verkar ha skött sig hyggligt. Nu måste vi nog ändå börja ifrågasätta i grunden. Vad vill vi ha kvar, efter pandemin? Och vad blir kvar?

Ingen ifrågasatte egentligen regeln om att de svenska spelarna tvunget måste stanna på rummen i tio dagar. En skitsak, till synes. Håller inte med. Bara ännu ett oroväckande tecken i tiden.

Läs fler sport i tv-krönikor av Johan Croneman:

Fotbollsfilosofen Nannskog kan ha stått för årets killgissning

Kommer vi räkna årets serie som en riktig allsvenska när vi blickar tillbaka?

Löfven borde kallat till presskonferens efter uppgifterna om fotbollsfusket

Ämnen i artikeln

Fotboll
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt