Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fanns ingenting jag tar med mig från OS-invigningen

Fyrverkerier under invigningen av OS i Pyeongchang.
Fyrverkerier under invigningen av OS i Pyeongchang. Other: Jonathan Näckstrand/TT

TV-KRÖNIKA. Tekniskt och visuellt var det en monsterinvigning, det small och det gnistrade och glimmade så Kanal 5:s kommentator Roberto Vacchi tappade hakan, rös och frustade om vartannat – men kändes det över huvud taget någonting? Det var perfekt, men kyligt. Det fanns ingenting jag tar med mig därifrån.

Det var förutom det vackra illusionsspelet som vanligt fyllt av IOK-klyschor. Det är ju en sammanslutning man numera har absolut noll förtroende för. Det vi numera tittar på har ju dessutom ingenting som helst med den ursprungliga idén bakom ett OS att göra.

Roberto Vacchi håller världsklass som cykelkommentator, men en OS-invigning? Nej, tror inte det. Det var en riktigt klen start för Kanal 5 över huvud taget. För att inte säga helt misslyckad. Bredvid den klyschrike Vacchi satt skidexperten Per Elofsson och sade iallafall ingenting som jag uppfattade – förutom några målande inflikningar:

”Verkligen”. ”Håller med”. ”Kul”. ”Man vet aldrig”. ”Oj”. ”Fantastiskt”. ”Man blir glad”.

När han sedan skulle kommentera vad som hänt på dopningsfronten sedan Sotji 2012 sade han kärnfullt: ”Det har varit en stor härva”.

Precis, härva är ordet.

Hur tänkte de där? Vad skulle han tillföra?

Innan invigningen hade Jonas Karlsson samlat några av kanalens/kanalernas experter i studion – det var som en uppvärmning light inför ett ”Vinterstudion” på halvfart. Det kan ha var den mest okarismatiska OS-studio jag någonsin sett, med ett lysande undantag: Peter Forsberg. Han tycktes dessutom medvetet hålla en låg profil, han förstod förmodligen hur överkörda de andra annars skulle känna sig: Magdalena Forsberg, Anders Södergren, Therese Borssén. Hade man på fullt allvar räknat med att den trion skulle sätta ton, fart och färg på uppsnacket…? Här kan de ju inte ha tänkt alls. Det var ett famlande i förhandsblindo.

Jonas Karlsson tyckte iallafall att det var ”härligt”. Minst tio gånger.

Jonas Karlsson har massor av erfarenhet från massor av mästerskap - och massor av studiogäster. Närmast ofattbart att han inte såg detta komma på långt håll. Populära folkkära experter med sammanlagd noll utstrålning.

Patrick Ekwall stod utanför OS-stadion, och efter tre komplett meningslösa, riktningslösa och innehållslösa intervjuer med diverse aktiva insåg man med en rysning att han kommer att göra detta varje dag under hela OS: Improvisera på rotmos och snacka lite skönt skånskt ekwallskt. Lade ni också märke till att han hela tiden lade armen (!) om dem han intervjuade? Hela tiden. På samtliga: Arm på.

Frågan är vad den här nya intima stilen betyder? Vad är det som skall belysas, bevisas? Är det närheten? Det naturliga? Ekwall är polare med alla?

Patrick Ekwall känns över huvud taget inte som ett särskilt starkt varumärke för Kanal 5, han är väl numera i första hand en representant för ett stort spelbolag (som dom gnuggar händerna!), sedan i tur och ordning sig själv, sitt klädmärke och sitt twitterkonto.

Kanal 5 avslöjade verkligen från början att man helt saknar tradition i genren, att man har köpt sig ett lag och att det kanske sett bra ut på papperet – men det började riktigt riktigt illa.

På Eurosport i veckan såg jag en OS-trailer som förmodligen var den snyggaste och vackraste jag sett. Man får hoppas att det inte var deras enda äss i ärmen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.