Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Är hon som våldtog ”Emma” en ledare i dag?

Det finns problem i damfotbollen också, skriver Johan Esk.
Det finns problem i damfotbollen också, skriver Johan Esk. Other: Björn Larsson Rosvall/TT

 

Metoo-rörelsen satte till och med ljus på elefanten i det svenska idrottsrummet.

Jo, det finns problem i damfotbollen också.

Hon kallas ”Emma” och hennes berättelse är vidrig som Moa Hjelmers.

Den förra spelaren i damallsvenskan berättade anonymt i Kvällsposten/Expressen vad hon utsatts för. Hon drogades och våldtogs av en lagkamrat. Hon blev sexuellt utnyttjad av en välmeriterad motståndare efter match.

Det skapar samma frågor som jag ställde kring landslagskollegan som gav sig på friidrottaren Moa Hjelmer.

De här kvinnorna som utsatte ”Emma”, är de kvar i svensk fotboll? Är de ledare? Tränar de barn?

Vad gör Svenska fotbollförbundet och klubbarnas förening Elitfotboll Dam för att hitta svaren? Ingenting.

EFD ska med en anonym undersökning ta reda på hur klimatet i svensk damfotboll är. Hoppas att viljan och modet finns att berätta. 

De mediala reaktionerna på ”Emmas” berättelse var en viskning i jämförelse med hur det var när det kom fram att manliga fotbollsprofiler skickat penisbilder till förra landslagsspelaren Gunilla Axén. I en krönika i Aftonbladet kallades spelarna som våldtagit/utnyttjat ”Emma” inte kvinnor, utan plötsligt för individer.

För mig är det bara olika grader av ett sexistiskt helvete.

För mig påminner sportjournalistikens förhållande till svensk damfotboll om hur Janne Josefsson beskriver public service-journalistikens relation till vänstern. Grävande i damfotbollen står inte högt på priolistan. Det dåliga samvetet över att herrarnas fotboll får så mycket mer plats påverkar. 

I åratal har det pratats om hur killar pratar i omklädningsrum. Könsord och tuff jargong finns hos tjejerna också.

Om detta sades ingenting när idrottsministern Annika Strandhäll och Riksidrottsförbundets Sofia B Karlsson pratade om idrotten i spåret av #metoo i Sportextra. Problemen skapas bara av män, den enkla lanseringen pågick under 24 minuter.

Dagen efter kom ”Emmas” berättelse. Om hur drömmen om allsvenskan blev en mardröm. Den kommenterades av fotbollsprofiler från då och nu. De hade inget hört, inget sett, inget upplevt.

Kan det bero på att de varit en del av en kultur?

Själv hörde jag samma dag om den unga tjejen som slutade spela för att hon inte stod ut med den organiserade pennalismen i storklubbens omklädningsrum. Om hon som under hela sin elitkarriär tyckte att det var jobbigt att höra andra spelares hårda och sexistiska jargong. 

Läs också: ”Jag blev våldtagen av en lagkamrat”

Journalisten som bevakade det förra storlaget beskrev stämningen i spelarbussen som råare i klimat och språk än hos de manliga hockeylag han bevakade då.

Och ledaren som oroat mejlar om att det används könsord bland fotbollstjejer också. 

”Emma” berättade i Kvällsposten också om händelsen när den meriterade spelaren vid en hörna tog henne på rumpan med orden ”du är min efter matchen”. Spelaren hade varit ”Emmas” idol, nu väntade hon på ”Emma” efter matchen för att ha sex. ”Emma” var ung. Hon ställde upp. 

Precis så som unga hästtjejer i veckan berättat om i fruktansvärda upplevelser av sexuellt utnyttjande i stallen. 

”Emma” har efteråt undrat varför ingen reagerade eller frågade hur hon mådde. Hon säger:

”Den enda logiska förklaringen är att det var så vanligt förekommande att det inte var något man ställde frågor kring.”

På QX-galan häromåret sade landslagets kapten Caroline Seger:

– Jag har legat med de flesta i landslaget.

Kanske var det ett skämt.

Jag påstår absolut inte att Caroline Seger utnyttjat någon men offentliga skämt om sexuella erövringar sorteras annars in som sunkigt bastusnack.

Till skillnad från alla kvinnliga välkända fotbollprofiler som inte sett, hört eller upplevt några problem kunde Sven Sjunnesson berätta. Akademichefen och tidigare tränaren i LB07 gav i Expressen/Kvällsposten exempel på hur det kan låta från en damspelare:

– Det kan vara när man fått en smäll, då kommer det. ”Jäkla fitta, det var hon som gjorde det”. Även ”hora” kommer från en dams mun. Absolut, säger LB07-profilen.

Och ”Emma” säger:

– Jag förstår inte heller hur man kan prata så i omklädningsrummet, att man kallar varandra för ”fitta” och ”hora” eller kommenterar varandras kroppar. Om man tänker på omklädningsrumskultur är det mycket snack om att killar har det så, men för mig är det minst lika illa inom damfotbollen, i alla fall på elitnivå. 

Det ”Emma” säger och det idiotiska Mikael Lustig skrek i Italien påminner om att elitspelare alltid påverkar andra längre ner i systemet och åldrarna. 

Till sist: Alla som i #metoo-upprop berättat om sina upplevelser har råkat ut för människor som missbrukat sin makt. Makt som dessa människor haft genom en position. Makt de ibland bara tagit.

Nu fortsätter vi förhoppningsvis att gå mot en framtid där makten delas upp bättre mellan könen.

Framtiden får visa vad det gör med maktmissbruket.

Esks elva.Vecka 48

1. OS-hoppet

Jennie-Lee Burmansson är 15 år men det är inte bara därför hon är intressant inför vinter-OS. Det är för att hon redan är en vinnare.

Det har begåtts många fel när unga stjärnor hamnat i hetluften men eftersom alla klarar ett OS olika är det svårt att säga vad som är rätt för Jennie-Lee. 

 

2. Chocken

Basketlegendaren LeBron James hade spelat 15 år och 1082 matcher i NBA utan att bli utvisad. I veckan händet det.

-Någon gång ska vara den första. Det är vad det är, sade James.

 

3. Chocken 2

NFL-matchen Oakland Raiders-New York Giants blev en skräll flera dagar före söndagens möte.

Giants startar utan Eli Manning som quarterback. Det har inte hänt sedan 2004.

 

4. Svaret

När damlandslaget i fotboll fick sin första test under Peter Gerhardssons ledning kom ett besked direkt. 0-0 mot Frankrike visar att försvaret håller. Det kunde det göra med Sundhage också. 

 

5. Frågan

Ska Ryssland få vara med i vinter-OS? I veckan ska beskedet i den juridiska mardrömmen komma från Internationella olympiska kommittén. Hur det än blir kommer det att kunna kännas fel.

 

6. Skrapet

Skrapmärkena på provflaskorna var det som fällde Alexander Legkov och de ryska åkarna? 

Vad Legkov hade i kroppen när han vann OS-guld 2014 vet vi fortfarande inte. 

 

7. Lotteriet

De ryska skidåkare från OS 2014 som åker fast i dopningslotteriet blir alltså de vars provflaskor har skrapmärken. Om ingen, någon, några eller alla ryssar var dopade har vi ingen aning om.

 

8. Juryfrågan

Bragd eller bäst? Det är frågan som avgör vem som får SvD:s Bragdguld på tisdag. Frågan kan också skrivas så här:

Herrlandslaget i fotboll eller Sarah Sjöström?

 

9. Rekordparet

Daniel och Henrik Sedin blev det första brödraparet i NHL där båda nådde över 1000 poäng. Chansen att vinna Stanley Cup försvann nog när laget förlorade finalserien 2011 mot Boston. 

 

10. Avhoppet

Kim Björkegren förde Linköping till seger i damallsvenskan men nu slutar han. Han har inte kommit överens med klubbledningen om hur verksamheten ska bedrivas.

 

11. Perspektivet

Jennie-Lee Burmansson var inte ens född när Belarus slog Tre Kronor i Salt Lake City.

Och hennes gren slopestyle fanns inte på OS-programmet då, 2002.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.