Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 23:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-baksmallan-nickades-bort-pa-bakgarden/

Sport

Johan Esk: Baksmällan nickades bort på bakgården

Linda Sembrant undrar som alla andra varför hennes 1–1-nick mot Lettland inte godkändes direkt. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Efter sommarens VM-fest var Sverige tillbaka på bakgården. Där tog det ett tag att nicka bort baksmällan.

4–1 mot Lettland påminde både om Sveriges och damfotbollens problem.

Segern visade hur svårt Sverige kan ha att spela sig genom kompakta försvar. Den kom tack vare stort tålamod och fasta situationer, tre hörnor och en straff.   

Matchen visade också hur liten damfotbollen är på de flesta håll i världen och hur avslaget det känns att titta på en match när få gör det på plats.

Elitidrott bygger på upplevelser och upplevelsen bygger mycket på inramning, stämning, omgivning. 

I söndags var jag sen till Friends herrallsvenska derby. När jag tagit mig uppför trapporna innanför läktarna och såg ut i öppningen och hörde tiotusentals sjunga ingångslåten visste jag vad som väntade och ändå var det som att jag tappade andan. På andra sidan planen var en folkvägg. Från gräs till tak var det fullt. Jag visste inget om hur spelet skulle bli men jag visste att inramningen, stämningen, omgivningen skulle lyfta upplevelsen.

Så som det ibland var när Sverige spelade sig fram till bronset i sommarens VM.

När EM-kvalet nu började var laget tillbaka på bakgården.

På en arena som heter som en flod i Lettland och en skiva av Lars Winnerbäck var det öppna läktarlandskap. När matchen blåstes igång med en dåligt pumpad boll var det en symbol för att syret gått ur VM-festen, nu är det bara att titta framåt. 

Inramningen var en påminnelse om hur damernas fotbollsvärld oftast ser ut och spelet påminde om hur stor skillnad det är mellan ett av damfotbollens storlag och ett land som skulle blivit slagpåse i VM.

Pionjärlandet Sverige har de senaste tio åren sett nation efter nation komma närmare men länderna från gamla öst-Europa har inte fått upp farten. I de länderna är damidrotten mycket starkare inom handboll, basket, volleyboll. Än så länge.

Än så länge kan Sverige åka över Östersjön för att styra och ställa som man vill när det är fotbollslandskamp för damer.

Därför var det här mycket en match svenska spelarna spelade mot sig själva. Det gällde att hålla tempot uppe i passningarna (trots den regnblöta planen med det höga gräset), driva på sig själva, hålla igång rörligheten.

Det fungerade rätt bra i 13 minuter. Sedan glömde Sverige att det fanns en motståndare också. Första gången motståndaren hade anfall blev det mål.

Karlina Miksone hade presenterat sig med att mangla Caroline Seger. Nu nickade hon fram bollen till Olga Sevcova som gjorde en fin mottagning och vackert tog sig förbi det svenska mittbacksparet och chockade Sverige. 1–0 Lettland.

Ja, det var fint och vackert men också fullständigt förvirrat i svenska försvaret. Hanna Glas och Amanda Ilestedt var vilse.

Chocken satte sig på det svenska spelet som gick till gå-fotboll och vidare till stå-fotboll. Mot ett försvar som låg lägre än en sjunken båt var det inte bästa valet.

Sverige försökte rulla upp Lettland på handbollsvis. Funkade inte. Försökte ta sig runt på kanten där Sofia Jakobsson slog inlägg. Funkade länge lika dåligt eftersom svenska spelarna var för få och för tama i straffområdet.

Det enda som fungerade då var en av alla tusentals hörnor. Linda Sembrant nickade in 1–1 efter en dryg halvtimme. 

Målet fick Sverige att vakna, släppa ner axlarna och sluta stressa upp sig över utebliven utdelning. När Amanda Ilestedt i början av andra halvlek nickade in ännu en hörna var frågan bara var hur stor segern skulle bli. 

Några klara svar på hur Sverige löser upp låga försvar gav inte matchen. Peter Gerhardsson startade med Anna Anvegård istället för Stina Blackstenius och det var ingen problemlösare. Det var däremot Madelen Janogy igen. Precis som mot Chile i VM gjorde hon avtryck direkt efter inhopp. Hon ordnade snabbt straffen som gav 3–1. 

Läs mer: Svensk storseger mot Lettland efter svag start