Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Bergs måltorka beror på livet i en ökenliga

Marcus Bergs måltorka fortsätter. Mot Ryssland hade han två bra lägen men har nu startat 13 raka landskamper utan att göra mål.
Marcus Bergs måltorka fortsätter. Mot Ryssland hade han två bra lägen men har nu startat 13 raka landskamper utan att göra mål. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det går inte att skylla på otur när Marcus Berg bränner lägen. Det blir så när han spelat så länge i en ökenliga.

Det går ändå inte att skylla Sveriges måltorka bara på Berg.

Sverige och Ryssland hade länge ett fotbollsår som påminde om varandras. Båda var nederlagstippade inför VM. Båda skrällde där och fick känslorna att brinna hos sin publik.

Sedan gick lagen åt olika håll. Ryssland fortsatte att vinna när hösten kom, Sverige körde in i väggen som bestod av två raka förluster.

När lagen nu stötte på varandra i Nations League blev det 0-0 och för Sverige var det ett steg tillbaka som innebar ett fall framåt.

Steget tillbaka var positivt. Försvarsgrunderna satt där de skulle igen. Det var jobbigt att möta Sverige igen. Det gick att känna igen Janne Anderssons Sverige igen. Fallet framåt var att Sverige tog poäng och fortfarande är med i striden om gruppsegern i Nations League.

Ett problem som däremot finns kvar och bara växer är Marcus Berg och hans måltorka. Han har nu startat 13 raka landskamper (och hoppat in i en) utan att göra mål.

Vid förra landslagssamlingen pratade Janne Andersson om att det mest var tillfälligheter, Berg bombade ju in mål på träning.

Den gode Andersson vet precis som alla andra tränare i världen att träning är en sak, match något helt annat.

Det pratas om att det satt sig i huvudet hos Berg men jag tycker att det mer har satt sig i kroppen. Att spela i Förenade arabemiraten gör att hans kropp vänjer sig vid mildare uppvaktning från backar, längre tid för avslutningar, större luckor när han gör rycken.

I landslaget är uppvaktningen, tiden, luckorna helt annorlunda och nu är problemet inte bara att målen inte kommer. Hela hans kroppsspråk säger att han inte tror på sina egna ageranden längre.

Mot Ryssland hade han två bra lägen. Det första var ett hyfsat skott, vid det andra var han för sen i tanke och handling.

Med tanke på den status Berg har hos Andersson kommer det här problemet att finnas kvar och de svenska svårigheterna att göra mål består inte bara av Berg.

Sverige har bara gjort mål i en av sina fyra senaste matcher. Mot Turkiet kom två och då var Isaac Kiese Thelin riktigt bra. Nu hade han en match som gjorde att saknaden efter Ola Toivonen kom tillbaka.  

Sverige var piggare och hungrigare än mot Turkiet och störst hunger hade nummer 10. 

Emil Forsberg fick den plats och roll han vill ha. Han hade huvudrollen i det svenska laget men han spelade inte en avgörande roll.

När Sverige hade bollen blev fyrbackslinjen till en trebackslinje. Ludwig Augustinsson klev uppåt och Emil Forsberg inåt i en mer fri roll där han fick ha mer boll.

Det hände inte så mycket mer för det.

Intentionerna fanns där, men inte de avgörande passningarna, inte de tillräckligt snabba avslutningarna. Attackerna blev lätt avväpnade.

Det är ändå rätt man på rätt plats. När Emil Forsberg blir mer rörlig som han måste vara skapas mer oreda hos motståndarna. 

Men när Forsberg fick och tog mer plats så blev Viktor Claesson näst intill osynlig. Om Sverige spelar med två så defensivt inriktade innermittfältare som Sebastian Larsson och Gustav Svensson måste både Claesson och Forsberg synas i spelet. 

Det Sverige tar med hem från Kaliningrad är försvaret framför allt annat. Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist spelade mittbacksspel som om VM fortfarande pågick och den ofta underskattade Ludwig Augustinsson klarade att försvara för två när Emil Forsberg inte hann hem från sina offensiva utflykter.

Och i mål visade Robin Olsen med sin räddning i 81:a minuten att om Sverige har problem längst fram i laget ser det helt annorlunda ut längst bak.

Läs mer: Mållöst mot Ryssland minskar risken för jumboplatsen

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.