Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Blatter-kulturen kan leva vidare med Infantino

”En av Infantinos stora uppgifter blir att lära sig spela på Blatters planhalva – men med betydligt mer öppna kort”, skriver DN:s Johan Esk.
”En av Infantinos stora uppgifter blir att lära sig spela på Blatters planhalva – men med betydligt mer öppna kort”, skriver DN:s Johan Esk. Foto: Michael Probst/AP

Fotbollsvärlden har fått en ny ledare.

Risken är att sporten får samma soppa som friidrotten efter maktskiftet.

Fotbollen har sett många ”super-subs” genom åren, avbytare som hoppat in och fixat segern.

Ingen ”super-sub” har varit så stor som Gianni Infantino. Att han kunde ställa upp till valet beror på att hans chef, Uefa-basen Michel Platini är avstängd. Då hoppade Infantino in – och vann.

Det säger en hel del om den sköna fotbollsvärld 45-årige juristen från Schweiz ska ta över.

Infantino har varit generalsekreterare i Uefa sedan 2009 och blir nu ordförande för det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Uppgraderingen luktar friidrott och Sebastian Coe lång väg. En ledare som ses som det ärliga hoppet i en rutten idrottsledning. En ledare som inte myglat själv men varit nära fifflet och fusket. Och som för varje ”jag visste inte” efter varje nytt avslöjande får raserad trovärdighet.

FBI och åklagaren har lovat/hotat att det ska komma mer avslöjanden i Fifa-skandalen och det kan bli läge att kasta ut den klassiska frågan som Coe fick till Infantino.

– Antingen var du korrupt eller så sov du på jobbet, vilket var det?

Fifa och Uefa är inte samma sak men deras ordföranden Sepp Blatter och Michel Platini satt i många år i samma båt och kliade varandras ryggar och Infantino satt bredvid. Att det skar sig mellan Blatter och Platini berodde bara på makt och pengar.

Svenska ordföranden Karl-Erik Nilsson säger att han litar på Infantino. Det var inte länge sedan han sade samma sak om Platini.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa började dagen som favorit men Gianni Infantino gick om på upploppet.

Foto:
Sepp Blatter. Foto: AP

Han gjorde det med hjälp av stöd från en av Blatters största motståndare, Prins Ali från Jordanien som fanns med i valet.

Han gjorde det också genom att göra en Blatter.

– Han är en entertainer. En sång- och dansman, har Lennart Johansson sagt om mannen som besegrade honom i Fifa-valet 1998.

Alla som de senaste åren sett en lottdragning från Uefa eller Fifa har sett att Infantino gillar att synas. Och höras. Språkbegåvningen blandade språken i sitt tal före valet och avslutade med att rikta sig till kongressdeltagarna:

– Fifas pengar är era och inte ordförandens.

Blatter satsade mycket energi på den fattiga delen av världen för att behålla makten men det var knappast bara ädla Robin Hood-syften som låg bakom stödinsatserna. Hur mycket av Fifa-pengarna som verkligen gick till fotbollsprojekt och hur mycket som hamnade hos rika personer i fattiga länder är frågor som på många håll fortfarande saknar svar.

Det är fattiga länder där demokrati inte står högst upp på dagordningen. Allra minst i topparna av ländernas fotbollsförbund.

Men – och det ska verkligen slå fast – det är knappast bara de minsta och fattigaste fotbollsländerna som fostrat de korrupta Fifa-höjdarna.

Infantinos vallöfte är ett VM med 40 länder. Vilket demokratiskt land klarar ett sånt megamästerskap?  

Att fem personer kände sig kallade – en hoppade av efter att ha hållit sitt valtal – att ta över ordförandeposten i Fifa visar att organisationen saknar den enighet som skulle behövts för att på vägen in i framtiden bli av med all gammal gegga.

Ordförandevalet i Fifa riskerar att öka splittringen i fotbollsvärlden.

Tidigare har Europa varit delat i grupper för och emot Blatter. Nu kan det europeiska maktcentrat bli mer enat och starkare och det kommer inte att uppskattas i de stora delar av fotbollsvärlden där åsikten redan är att Europa i praktiken bestämmer allt.

En av Infantinos stora uppgifter blir därför att lära sig spela på Blatters planhalva – men med betydligt mer öppna kort.

Ett stort reformprogram röstades igenom timmarna före ordförandevalet. Med nya beslutande organ, begränsade tidsperioder för höjdare och fler kvinnor ska Fifa putsa sitt anseende.

Den nya ordföranden ska få mindre makt, den nye generalsekreteraren mer. Om denne person är lierad med Infantino finns verkligen risken att Blatter-kulturen lever vidare.

Om generalsekreteraren däremot har en mer kritisk inställning till sin ordförande är faran att verksamheten kommer att spreta och stå och stampa.

Mer om Fifavalet

•  Vem blir ny Fifa-president?
Internationella fotbollsförbundet, Fifa, ska välja en ny ordförande. Här är de fem kandidaterna.

• 15 frågor och svar
Inför valet, som föregåtts av korruptionsskandaler och avstängda ledare, finns många frågor. Här reder DN ut 15 av dem.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.