Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-borje-salmings-betydelse-kan-aldrig-overdrivas/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Börje Salmings betydelse kan aldrig överdrivas

Bild 1 av 2
Foto: Hasse Persson/EXP/TT
Bild 2 av 2
Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Börje Salmings betydelse för svensk ishockey kan aldrig överdrivas.

Han spolade isen för massor av framtida svenska stjärnor.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vi visste att hans sjukdom ALS inte skulle låta tiden ha sin gång, att den kunde komma rusande. Lika snabbt som brutalt. Ändå känns det chockartat att dödsbeskedet kom redan nu. Bara en vecka efter alla hyllningar han fick ta emot under ishockeygalan.

Snabb och brutal. Det var så ishockeyn i NHL var när han kom över till Toronto Maple Leafs 1973.

Svenska spelare sågs som inkräktare. De tog nordamerikanernas jobb. ”Chicken swedes” skulle skrämmas bort.

Börje Salming skrämdes inte iväg. Han stod upp, han stannade kvar och i en stad som har ishockey i sitt dna blev han en legendar. Han gav uttrycket ett uppskuret och ihopsytt ansikte.

När han 1976 fick de historiska hyllningarna i just Toronto under Canada Cup fick det inte bara den svenska ishockeypubliken att förvånas över hur stor Salming blivit där borta, det fick de smått chockade lagkamraterna som satt i båset och hörde hur hyllningarna aldrig ville ta slut att förstå vilken profil de hade bland sina backar.

Och framför allt sände de stående ovationerna ut signalen till massor av framtida spelare hemma i Sverige. Signalen sade att det var möjligt för en svensk att bli så stor i världens största hockeyland.

Börje Salming var inte första svensk att lyckas i NHL men det var hans succé som verkligen fick klubbar och scouter och agenter att se svenska talanger som attraktiva spelare att värva. Därför kan hans betydelse för svensk hockey och svenska hockeyspelare aldrig överdrivas.

Många svenska NHL-stjärnor som följde efter hade all anledning att känna tacksamhet för det Börje Salming gjort för deras möjlighet att lyckas. Och det gjorde de.

Inte bara för vad han uträttat på isen utan också för hur han var som person.

Han var stenhård och orädd och hänsynslös mot sig själv på isen. Ofta alldeles för hänsynslös. Utanför var han ödmjuk och vänlig och omtänksam.

Börje Salming visade inte bara hur en stor stjärna ska spela.

Han visade hur en stor stjärna kan vara.

Ämnen i artikeln

Ishockey
Ishockey NHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt