Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 21:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-coronasvamlet-kanns-lika-sakert-som-plex-mellantider/

Sport

Johan Esk: Coronasvamlet känns lika säkert som Plex mellantider

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gubbgissar att sommarens EM blir av som planerat. Att höra alla experter om nya coronaviruset är som när Plex Petersson chansade vilt på Stenmarks mellantider, skriver Johan Esk.
Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gubbgissar att sommarens EM blir av som planerat. Att höra alla experter om nya coronaviruset är som när Plex Petersson chansade vilt på Stenmarks mellantider, skriver Johan Esk. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det känns lika säkert att lyssna på myndigheterna när det gäller nya coronaviruset som det gjorde när Plex knäppte mellantider med sitt stoppur.

Han hette Sven Petersson men kallades alltid Plex.

Han var en institution i svensk tv när Sveriges Television var svensk tv. Han var en del av tv-sportens minindustri på den tiden då få insåg att idrott är en underhållningsindustri i mängden.

Plex underhöll som kommentator i industrin när Ingemar Stenmark åkte slalom. Plex var lika mycket min barndom som Stenmark. Jag lärde mig inte mycket av Plex. Jo, jag lärde mig hur mycket idrott kan kännas. Plex var inte ett kunskapsarkiv, han var en känsloförmedlare.

Plex hade ett stoppur med sig i sin hytt och brukade säga:

– Och nu knäpper jag honom vid den röda porten.

Innan han klarat att avläsa den där egna mellantiden var åkaren ofta redan i mål.

Enligt vad DN erfar var Plex hand inte av den stadigaste sorten och därför fick vi som tittare inte mer klockren information – om nu åkaren inte hunnit i mål, alltså – än:

”Och där är han före.”

En hundradel eller en sekund? Oklart.

Jag tänker på Plex när jag hör en massa experter svamla på, tant- och gubbgissa vilt, hosta i handflatorna när det sägs att man ska välja armvecket och säga emot varandra om det nya coronaviruset. Vem ska jag tro på, som Di Leva sagt.

Jag lär mig inte mycket av vad de säger men jag känner – olust och osäkerhet.

Min oroliga skepsis står på två ben:

För det första är viruset så nytt att ingen vet vart det ska ta vägen. Att spå och spekulera känns lika stabilt som att gissa vem som vinner herrallsvenskan i fotboll – 2021.

Det andra är att senast vi hade en liknande hälsokris uppmanade myndigheterna invånarna till massvaccination. Den cyniske kan lätt se att det delvis berodde på att Sverige hade köpt in 18 miljoner doser.

Jag är absolut ingen vaccinmotståndare men där sköts det snabbt och från höften. Efter massvaccineringen drabbades nästan 500 barn och ungdomar av narkolepsi. De fick sina liv förstörda.

Efter måndagens förvirrade presskonferens med ministrar och nån polischef och såna som kallas experter skrev DN-kollega Ewa Stenberg:

”Hur ska medborgarna resonera? Ska vi höra det som sägs eller se det som görs?”

Det var med anledning av att Stefan Löfven valde att ställa in en resa till Sydafrika trots att utrikesdepartementet då inte avrådde från att åka dit.

Samma dag plockades fotbollsspelaren Linda Sembrant bort från landslagstruppen på flygplatsen i München under resan på väg till Algarve Cup i Portugal.

Sembrant spelar i Turinklubben Juventus och sattes som en potentiell smittspridare på ett plan tillbaka till Sverige.

Det var den dagen Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sade så här till Fotbollskanalens Olof Lundh om chansen att sommarens EM går att genomföra trots coronarisken:

– Jag är mycket hoppfull och optimistisk. Jag räknar med att vi (Sverige) spelar öppningsmatchen i Bilbao.  

Bäste Karl-Erik, varför inte bara säga som det är?

Du har inte den blekaste aning. Du bara gubbgissar hej vilt.

Under resten av veckan har experter fortsatt att säga si och så. Det mest intressanta med utbrottet av det nya coronaviruset är att det fått stora delar av världen att ana hur det skulle vara att leva på ett sätt som krävs för att stoppa klimatförändringarna. 

Resandet har sjunkit, arbetstagare sätts i karantän, produktionen och utsläppen minskar och håller restriktionerna i sig kommer det att slå mot världsekonomin med högre arbetslöshet som följd.

Satellitbilder från Nasa visar coronaeffekten. Giftmolnet över Kina är som bortblåst.

Och inom idrotten ställs tävlingar in, skjuts upp eller fram och åskådare släpps inte in.

Kanske är det framtidens idrottsvärld vi ser. Skapad av tv, för en tv-publik, utan åskådare på plats. Kanske kommer klubblag från olika länder samlas på en plats och möta varandra där.

När Hanna Öberg under veckoslutet skjuter i Nove Mesto är det inget ekande publikdån efter skotten i skidskyttemetropolen. Det ekar folktomt. Även Holmenkollen körs utan publik i helgen men där är frågan hur det kommer att eka från alla fyllon i skogen under femmilen.

OS i Tokyo? Ingen aning, verkligen ingen aning. Ett sommar-OS är det mest fascinerande som går att uppleva om man gillar idrott men det är också ett paradis för smittspridning.  

Japans OS-minister säger ena dagen att spelen kan skjutas fram till senare i år. Nästa dag säger en annan person i OS-organisationen att arbetet pågår som planerat.

När Ski Tour 2020 häromveckan gick från Sverige till Norge skrev jag om det ihåliga i att arrangörerna försökte få en skidtävling med all sin konstsnö och allt sitt resande att verka miljövänlig.

”Om idrottsrörelsen verkligen vill visa upp ett miljöengagemang som spelar roll måste det börja skäras i tävlingsprogrammet.”

Nu händer det. Idrotten har aldrig gjort så mycket för miljön som nu.

Orsaken känns på alla sätt olustig och oroande men effekten är en diet idrottsvärlden behöver.

Och sen då, när tillståndet mer liknar det vanliga igen?

Jag hör en av alla experter – den här var ekonom – säga att giftmolnet över Kina lär komma tillbaka och bli ännu större när viruset lagt sig.

Kommer idrottsvärldens olika förbund inse att det är ett sundhetstecken att dra ner på tävlandet och resandet och utökandet?

Jag gubbgissar på ett nej.

Esks elva: ”Ebba borde ha vägrat hoppa gulddag två också”

Läs mer: Så påverkas idrotten av det nya coronaviruset