Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Därför var det självklart att rösta på Sarah – i år

”I år var Sarah Sjöström favorit”, skriver Johan Esk.
”I år var Sarah Sjöström favorit”, skriver Johan Esk. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I år var det självklart att rösta på Sarah.

Nästa år hoppas jag att det är lika givet att lägga rösten på Zlatan.

Förra året var Sarah Sjöström en skräll som vinnare av Jerringpriset. I år var hon favoriten som höll.

Det är första gången sedan 2001 någon tar priset två år i rad. Då var det Magdalena Forsberg. Skidskytten som trampade ner i bindningarna, hängde bössan på ryggen och så var Jerringpriset hennes.

Sarahs popularitet har gjort att hon beskrivits som en ny Magda. Det hoppas jag inte att hon blir. För i så fall kommer OS att vara en förbannelse. Hon kommer att fylla ett bankvalv med VM-guld men bara lämna OS med brons.

Året som har börjat ska bli Sarah Sjöströms OS-år. Hon kommer att vara storfavorit och när hon pratar om Rio och 100 meter fjäril är det bara guld som gäller.

2015 vann hon på egen hand två guld, ett silver, ett brons och satte två världsrekord på VM och det var inga lek-och-plask-tävlingar. Korta distanser på fjäril och frisim i långbane-VM är vattenpass med hård konkurrens.

Därför var det givet för mig att rösta på Sarah som segrare i Jerringpriset.

Zlatan Ibrahimovic? Gärna om ett år. Efter en framgångsrik vår i Champions League och en succésommar i EM.

Förra året samlade han franska titlar med Paris SG och var svenska fotbollslandslagets bro över mörka kvalvatten på vägen mot EM. Utan hans mål mot Danmark hade Sverige inte kommit till Frankrike.

Zlatan var bäst när det gällde i landslaget men hans insatser mot danskar på dekis räcker inte för att matcha Jerring-statuterna ”årets bästa svenska idrottsprestation”.

För hans PSG-år kan knappast beskrivas som bäst när det gäller. I Champions League gjorde en billig utvisning honom mållös i slutspelet.

Men det som kallas folkets pris är ofta en omröstning som handlar mindre om förnuft än känsla. Ta bara Zlatans enda seger. 2007 hade Anja Pärson tagit tre VM-guld i Åre, det räckte ändå bara till en tredjeplats i Jerringomröstningen.

Det bästa med Zlatans 2015 var att det bara blev bättre och bättre. Hans karriär närmar sig slutet och därför är 2016 hans mest spännande år i karriären. Hur ska det gå i Champions League? Hur långt kan han bära Sverige i EM? Och vart tar han vägen sedan?

Sarah Sjöström hann knappt lämna babysim innan hon var en ung världsstjärna. Nu är hon vuxen och rutinerad. Det är mycket kvar av karriären men 2016 kommer hon att simma med förväntningar hon aldrig varit med om.

Det måste vara ok. Inte ett ok.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.