Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Den spanska VM-skrällen är en symbol för fotbollens maktkamp

Spaniens numera sparkade förbundskapten Julen Lopetegui och Luis Rubiales, president för det spanska fotbollsförbundet, under VM-uppladdningen.
Spaniens numera sparkade förbundskapten Julen Lopetegui och Luis Rubiales, president för det spanska fotbollsförbundet, under VM-uppladdningen. Foto: Javier Soriano/AFP

GELENDZJIK. Det var en uppgörelse mellan en av världens största klubbar och ett av världens största fotbollsförbund.

Den var en symbol för maktkampen som präglar dagens toppfotboll och den slutade med en skräll. Spanien sparkar sin förbundskapten.

Spanien-Portugal är VM:s första tungsviktkamp 2018.

Två dygn före matchen avgjordes en annan. En intern, spansk uppgörelse.

På ena sidan: Spanska förbundets nye president Luis Rubiales som så sent som i maj fick posten.

På den andra sidan: Spaniens förbundskapten Julen Lopetegui som så sent som under tisdagen fick jobbet att bli tränare i Real Madrid efter Zinedine Zidane.

Eller rättare sagt:

På ena sidan var det spanska förbundet och på den andra den spanska storklubben. Och i mitten frågan vem som egentligen styr mest i spansk fotboll.

Det är en fråga som har sin relevans för hela fotbollsvärlden och många stora länder. Det var en match som inte kunde sluta oavgjort.

Rubiales lämnade under tisdagskvällen Fifa-kongressen i Moskva för att flyga till spanska landslagets VM-bas i Krasnodar.

Ryktena sade tidigt att Lopetegui hängde löst. Att Rubiales var ursinnig på Real Madrids sätt att störa landslagets VM-uppladdning och att han ville markera så hårt han kunde. Men, det var ju bara dagar kvar till första VM-matchen. Stjärnor som Iniesta och Ramos påstods föra fram viljan att inte byta förbundskapten.

Inte kunde väl Rubiales? Han kunde.

Vid lunchtid på onsdagen kom första VM-skrällen 2018. Lopetegui ryker. Rubiales kunde inte låta Real Madrid köra med förbundet.

Ny förbundskapten blir Fernando Hierro, förbundets tekniske direktör. 

Hierro är ikon i Real Madrid efter sina 14 år som spelare i klubben. För några dagar sedan var Hierro ett av namnen som tippades ta över Zinedine Zidanes jobb som tränare i Real Madrid.

Läs mer: Guidetti om Spaniens VM-kaos: ”Tråkigt”

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.