Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Den största idrottsskandalen genom tiderna

Foto: Lukas Barth/AFP

Det här är den största idrottsskandalen genom tiderna.

Nej, jag överdriver inte och Sebastian Coe kan omöjligt sitta kvar.

Antidopningsbyrån Wada har släppt del två av sin rapport om dopning och korruption inom friidrotten. Det hade utlovats wow-faktor. Så blev det inte. Hade krävts stora stjärnfall för den reaktionen.

Idrotten har haft så många skandaler att det nästan är omöjligt att hålla reda på alla och bedöma deras styrka. Wadas rapporter räcker för att göra den här skandalen till den största och värsta.

Friidrotten har sett stora namn falla som käglor. Att det inte sker nu gör att sportens luttrade (tv-)publik kommer att bänka sig under OS i Rio. Att tro annat är hyckleri och historielöshet.

Det som gör att skandalen slår ut alla tidigare är att den har så många delar.

Idrottare har fuskat i alla tider. Det har hänt här.

Idrottare har i många årtionden dopat sig för att bli bättre. Här också.

Det har tidigare funnits systematisk dopning i olika länder och förbund. Den delen kan vi också checka av i den här skandalen.

Det har hänt att förbundshöjdare försökt att mörka problem för att inte skada sporten. Det har hänt här också.

Det har hänt att höga ledare i stora sporter tjänat pengar på ett olagligt sätt genom sina roller i idrotten. Check igen.

Det är vanligt att de styrande viftar bort de första avslöjandena i en skandal. Så var det här också.

Vissa skandaler har kunnat hända på grund av politikers vetskap och inblandning. Igen - så var det här också.

De dopade idrottarna har genom åren med sitt fusk förstört för de som inte gjort det. De som inte fuskat har bestulits på magiska ögonblick, stora inkomster, ära och berömmelse. En retroaktiv medalj är aldrig tillräcklig kompensation. Den känslan gäller nu också.

Alltså: Skandalen med ledare från Internationella friidrottsförbundet, IAAF, och Ryssland och ryska idrottare har alla tidigare skandalers beståndsdelar på en och samma gång.

Och det som definitivt gör att skandalen sätter världsrekord är att höjdare inom IAAF tog emot mutor för att mörka dopningen, låta fusket fortsätta och därmed med sin korruption skadade kärnan. Idrotten. Tävlandet.

Man kan säga mycket om fotbollens fifflare men än så länge kan man inte säga att de tagit mutor för att påverka matcher. Men jag säger inte att det omöjligt har hänt. Jag säger aldrig att något omöjligt kan ha hänt när det gäller idrott och skandaler.

Det enda som förvånade den här gången var att det ryska fusket fortfarande var så systematiskt. Förvåningen visar att jag inte är cynisk som jag trodde utan naiv.

Systemfusket gjorde Ryssland till näst bästa friidrottsnation i OS 2012 och skulle säkra framgångar i hemma-VM 2013. Året efter var det vinter-OS i Sotji. Inget garanterar att det inte också fuskades systematiskt inför de spelen.

Den här skandalen hade aldrig avslöjats om det inte varit för en dopad ryska som tillsammans med sin man blåste i visslan och fick en tysk journalist att börja gräva.

När första avslöjandena kom körde nya ordföranden Sebastian Coe det-kan-inte-vara-sant-stilen. När de bekräftades i Wadas första rapport sade han att han inget visste, trots att han i åtta år varit vice ordförande i IAAF:s.

– Antingen sov du på jobbet eller så var du korrumperad, vilket var det, undrade brittiske tv-journalisten Jon Snow i en redan klassisk intervju.

Även om Lord Coe själv inte var aktiv i skandalen så har han diskvalificerat sig som ordförande genom att ha noll koll på vad som skett i verksamheten.

Om man jämför med Lennart Johansson så ifrågasatte, anklagade och misstänkte Johansson andra höga fotbollsledare högt och tydligt i många år.

Till sist: Jag gillar inte förslaget att man ska stryka alla rekord och börja om. Det förutsätter att dagens idrottare är rena. Det kan ingen veta.

Läs mer: Wada: Diack försökte utpressa Ryssland