Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-derbyspoket-lever-och-nu-kan-aik-hoppas-pa-hammarby/

Sport

Johan Esk: Derbyspöket lever och nu kan AIK hoppas på Hammarby

Djurgårdens Marcus Danielson river ner AIK:s Henok Goitom. Tacklingen ger straffen som gav 1–0-segern. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Djurgårdens derbyspöke lever – och den allsvenska guldstriden med det.

Djurgården leder serien, AIK leder jakten och kan nu hoppas på Hammarby.

När domaren Andreas Ekberg till slut blåste av brakade AIK-fansens jubel ut som om de vunnit SM-guld. Spelare föll ihop som om de gett allt, som om allt stått på spel. Men – det är ju nu den verkliga guldstriden börjar.

Malmö borta och AIK borta söndagen efter. Om Djurgården erbjudits tre poäng inför de här två tuffa matcherna hade det varit en bra deal. Så blev det.

Även om AIK vann derbyt med 1–0 – lika rättvist och oglamouröst som Djurgården slog Malmö med samma siffror – så leder Djurgården fortfarande serien med en poäng och klart bättre målskillnad än tvåan AIK.

Och dessutom och det här är intressant: Djurgården har nu Helsingborg, Sundsvall, Falkenberg och Östersund. Det är bra läge för tolv raka poäng. 

Sen väntar Hammarby. Eftersom Derbyspöke är Djurgårdens andranamn kan det vara där AIK går om Djurgården. AIK har 16 raka seriematcher utan förlust mot Djurgården, den senaste kom 2011.

Om AIK ska fortsätta att flåsa Djurgården i nacken måste AIK spela så här kompakt bakåt i varje match och Henok Goitom måste vara lika lysande framåt som han var i derbyt varje gång domaren blåser till spel.

AIK spelade för att rädda sin säsong, rädda chansen att försvara sitt guld. Dessutom - och för fansen allra mest - spelade AIK för att inte ge ärkefienden Djurgården ett ännu större guldläge.

AIK kom med segrar i årets båda derbyn och de första minuterna påminde om segern mot Hammarby. AIK öppnade alla spjäll, klev fram, skakade Djurgården och hade två riktigt bra chanser under de första två minuterna.

Resten av första halvlek påminde om AIK:s vårseger mot Djurgården. Det gjorde inget att Djurgården fick äga bollen mycket och passa runt och försiktigt flytta fram. Det hände ändå inget.

När AIK attackerade före paus så var det annorlunda. Så fort Henok Goitom hade bollen blev det farligt.

När Rasmus Lindkvist i 21:a minuten slog en lång svepande boll till Goitom så hade AIK:s veteran två möjligheter. Kämpa fram en hörna eller ta sig ner till kortlinjen och spela snett inåt bakåt. Marcus Danielson bjöd på ett tredje val.

Han borde bara följt med Goitom ner mot kortlinjen, så där smidigt och följsamt som han spelat större delen av året. I stället kom han in från höger fullständigt onödigt och kapade Goitom.

Hela den där situationen var inte bara Danielsons fel. Backkollegan Jacob Une Larsson hade hamnat helt fel när han skulle upp i ryggen på Tarik Elyounoussi och sätta press och bjöd Goitom på en yta som är godis för ett sånt spelgeni.

Sebastian Larsson satte straffen säkert och AIK hade fått matchen precis dit de ville. Och plötsligt, den första dagen i september, fick AIK-publiken se ett AIK som de har sett så många gånger förut men inte särskilt ofta i år. Ett lag som har ett försvarsspel som är så stabilt att motståndarnas anfall drabbas av syrebrist och självdör.

Aslak Witrys distansskott i 40:e minuten var det enda Djurgården kunde kalla målchans i första halvlek. 

I andra ville Djurgårdens tränare ha in fler passningar bakom AIK:s backlinje. Såna dröjde. Eftersom ingen djurgårdare visade intentioner på att springa in i ytorna där tyckte medspelarna inte att det var någon idé att slå såna bollar.

Så AIK kunde ligga bekvämt i sitt handbollsförsvar och titta på när Djurgården passade runt.

När Astrit Ajdarevic kommit in på planen kom en sån löpning, en sån passning och ett friläge som missades.

Och i 97:e minuten hade Djurgården sitt allra bästa läge. Det räckte inte. AIK hade inte haft en chans under hela halvleken. Det behövdes inte.

Till sist: 45 367 åskådare. Världsklass.

Läs mer: Sebastian Larsson sänkte Djurgården – guldstriden lever 

Läs mer: Polisen stoppade storbråk före derbyt