Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-det-blir-fel-hur-janne-andersson-an-gor/

SPORT | KOMMENTAR

Johan Esk: Det blir fel hur Janne Andersson än gör

Janne Andersson borde ha ringt Pontus Jansson, skriver Johan Esk.
Janne Andersson borde ha ringt Pontus Jansson, skriver Johan Esk. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Mittbackskrisen har gjort att Janne Andersson hamnat i ett moment 22 där det blir fel hur han än gör.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson har tagit ut truppen till hemmamatcherna mot Kosovo och Grekland.

Allt är relativt och kris är ett slitet ord men i fallet med herrlandslaget och höstens fyra avslutande matcher i VM-kvalgruppen är det adekvat.

Truppen haltar fram. Det är luckor här och var. Värst är läget där svenska herrlandslaget historiskt haft ett överflöd av bra alternativ. På mittbacksplatserna.

● Victor Nilsson Lindelöf är given men blir avstängd vid en varning. Dessutom ska lagkaptenen snart bli pappa igen. Fantastiskt för familjen, oroande för förbundskaptenen.

● Filip Helander är skadad och borta hela hösten.

● Marcus Danielson är matchotränad och troligen inte tillgänglig i de två avslutande matcherna (Georgien och Spanien borta) eftersom kinesiska ligan då är igång.

● Och Pontus Jansson har tackat nej.

Det är Pontus Jansson som gör att Janne Andersson har hamnat i ett moment 22 där det blir fel hur han än gör.

Antingen skulle han missa att ha med en bra mittback. Eller så skulle han be Jansson att komma tillbaka och därmed oundvikligt sända ut budskapet till de tillgängliga backarna att de inte är tillräckligt bra.

Janne Andersson har som princip att inte ringa till spelare som tackat nej och höra om de vill vara med. Såvida spelaren inte tydligt har deklarerat sitt sug i media. Lex Zlatan.

I det här fallet borde Andersson självklart varit mer pragmatisk än principfast och ringt Jansson och hört om Brentford-backen kunde göra en snabb comeback.

Men om Andersson gjort det hade han mer eller mindre behövt lova Jansson en startplats och då hade förbundskaptenen riskerat att bredda det där problemet som gjorde att Pontus Jansson oväntat lämnade landslaget efter EM.

Att spelare inte tycker att det är värt att lägga ner den kraft som krävs för att åka iväg till landslagssamlingar, träna hårt och sedan sitta på bänken när de i stället kunnat hämta andan och vara med familjen på hemmaplan.

Dessutom avslöjade Pontus Jansson i en färsk intervju med SVT en känsla han upplevt under sommarens EM och som andra skulle kunna känna om han nu kom tillbaka och i praktiken var lovad en startplats.

Bristen på delaktighet.

Det är helt logiskt att spelare som inte ingår i startelvan känner så men i det här fallet är det förvånande.

Dels för att Pontus Jansson trots allt ofta varit nära att få spela och dels för att han varit en så pådrivande profil i gruppen.

Och dels för att Janne Anderssons ledarskap och landslagskultur handlat mycket om betydelsen av just delaktighet.

Men att bara bidra med att träningarna blir bra och att peppa landslagskompisarna som ska spela kan aldrig skapa en riktig känsla av delaktighet.

Sidlinjen drar en skarp gräns för den känslan. Det gäller alla lag. Även Janne Anderssons. Vad han än försökt sända ut för signaler.

Janne Andersson slog aldrig en signal till Pontus Jansson. Det gör att han missar att ha med Sveriges just nu mest formstarka mittback.

Till sist: Det var två positiva överraskningar i truppen.

1. Janne Andersson tror att Zlatan Ibrahimovic kommer att kunna spela efter sin skada.

2. Djurgårdens Magnus Eriksson är uttagen. Det är allsvenskans mest värdefulla spelare väl värd.

Läs mer: Zlatan med i Janne Anderssons VM-kvaltrupp

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt