Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Det får vara skitigt och fult – bara det blir vinst

”Med Lewicki får Källström ta större delen av det offensiva ansvaret. Med Albin Ekdal (bilden) delas det offensiva och defensiva arbetet mer och därför ser jag hellre att Ekdal startar i EM”, skriver DN:s Johan Esk.
”Med Lewicki får Källström ta större delen av det offensiva ansvaret. Med Albin Ekdal (bilden) delas det offensiva och defensiva arbetet mer och därför ser jag hellre att Ekdal startar i EM”, skriver DN:s Johan Esk. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Det är träningsmatch men ändå resultatet framför allt.

Det viktigaste är att vinna. Det gör inget om vinsten är ful, skitig och elak.

Det närmar sig slutet för Erik Hamrén – och hans landslag är långt ifrån där han började. Då fanns ingen Zlatan, men tro, hopp och drömmar om ett nytt landslag och att en ny sorts landslagsspel skulle kunna räcka riktigt långt.

Mer än sex år senare är nyckeln till svenska framgångar att försvarsspelet sitter. Sedan får Zlatan Ibrahimovic sköta resten. Det finns sämre nycklar för en förbundskapten att ha i fickan.

Idrottsvärldens nya favoritfloskel är att hellre prata om prestation än resultat.

I kväll mot Tjeckien ska nya spelare testas, lagdelar svetsas ihop och ändå är det viktigaste attityden, energin och koncentrationen.

I kväll är det viktigaste att Sverige presterar ett resultat. Får in en vinnande känsla. Det värsta vore hyfsat spel, 0–1 i baken och försvarsmekanismen ”det är en hel del bitar i spelet vi kan vara nöjda med”.

Irland har klivit in på den rätta vägen. 1–0-segern mot Schweiz häromdagen var inte en uppvisning i det vackra spelet fotboll. Det var en demonstration av irländsk inställning och vilja.

Sverige–Irland i lagens första EM-match lär inte vinna några skönhetspriser. Det är matchen som inte får förloras. Därför är den här så viktig.

När Sverige spelar nästa gång – mot Slovenien 30 maj – är flera ligor fortfarande öppna och Hamrén kan sakna spelare.

Efter att Sverige tagit sig till EM var det en hel del spelargnäll på att vi i media varit taskiga. Allvarligt talat. Hade de själva verkligen lyckats glömma hur hemskt det nyss sett ut?

Hur Sverige skänkt bort en matchboll mot Ryssland och sedan blivit totalt överkört av Österrike hemma.

Att Sverige sedan play-offade bort Danmark berodde just på att försvarsspelet satt okej, att Zlatan var så bra som han måste vara och att truppen slöt sig samman och blev starkare.

Allt det där måste fungera om Sverige ska överleva gruppspelet i EM. Mycket ska vara på plats redan i kväll.

Tjeckien är en bra värdemätare. Laget vann sin kvalgrupp (före Island, Turkiet, Nederländerna) och därför kommer matchen ikväll säga mycket om var Sverige står.

Erik Hamréns startelva säger också en hel del om var spelarna står i hans tankar.

Att Marcus Berg startar bredvid Zlatan på John Guidettis bekostnad känns helt fel. Man behövde inte vara legitimerad teckentolkare för att märka besvikelsen i Guidettis kroppsspråk under måndagsträningens tvåmålsspel.

Att Jimmy Durmaz startar till höger på Sebastian Larssons bekostnad är mer rätt.

På innermittfältet får Oscar Lewicki starta bredvid Kim Källström men det beror mest på att Oscar missade matchen mot Turkiet.

Med Lewicki får Källström ta större delen av det offensiva ansvaret. Med Albin Ekdal delas det offensiva och defensiva arbetet mer och därför ser jag hellre att Ekdal startar i EM.

I backlinjen får Victor Nilsson Lindelöf en ny chans. Det beror mest på att Erik Johansson missar även matchen mot Tjeckien och det gör att frågan om vem som ska spela bredvid Andreas Granqvist lär leva vidare efter den här samlingen.

Att Emil Salomonsson inleder på högerbacken innebär bara att han får låna Mikael Lustigs plats för stunden.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.