Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-det-har-ar-som-om-guardiola-aker-fast-for-dopning/

Sport

Johan Esk: Det här är som om Guardiola dopat sina spelare

Bild 1 av 2 Galen Rupp, Alberto Salazar och Mo Farah firar efter guld (Farah) och silver (Rupp) på 10.000 meter vid OS i London 2012.
Foto: Martin Bateman/Alamy Stock Photo
Bild 2 av 2 Löpartränaren Alberto Salazar har blivit avstängd för dopning. ”En stor skandal, den absolut värsta friidrotten kunde tänka sig”, skriver Johan Esk.
Foto: Don Ryan/AP

DOHA. En skandal skakar friidrotts-VM och för att sätta dess storlek i perspektiv:

Att stjärntränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år är som att fotbollens Pep Guardiola åker fast för att ha dopat spelare.

Det var inte frågan om utan när en dopningsskandal skulle braka loss under VM. Svaret blev tidigt på tisdagsmorgonen.

För mig och många andra har det också bara varit en fråga om när den amerikanske löpartränaren Alberto Salazar skulle åka dit.

Ryktena kring Salazar och hans medhjälpare, doktor Jeffrey Brown, har funnits länge och tog riktig fart i oktober 2015. Då avslöjade brittiska BBC ihop med amerikanska sajten ProPublica bland annat uppgifter om att Salazar sysslade med testosterondopning.

Då stod engelske Mo Farahs – numera Sir Mo Farah – stjärna som högst. Farah var det största namnet i Salazars stall där också amerikanske medaljören från VM och OS, Galen Rupp, finns.

Farah bröt med Salazar hösten 2017. Under de sex åren tillsammans vann Farah sex VM-guld och fyra OS-guld på 5.000 meter och 10.000 meter.

Friidrottshistoriens alla dopningsaffärer och samarbetet med Salazar gjorde att Farah levde med dopningsryktena när han tog de där gulden. Han förnekade alltid och åkte aldrig fast. Numera satsar Farah på maratonlopp.

Sifan Hassan vann VM-guld på 10.000 meter. Hon är en löpare som tränas av avstängde Alberto Salazar. Foto: Mustafa Abumunes/AFP

Nederländska Sifan Hassan är kvar på löparbanan som ett av friidrottens allra största namn. Hon har redan vunnit 10.000 meter här i Doha och hon ska tävla mer. Det är oklart om det blir 1.500 meter eller 5.000 meter eller båda. Oavsett vad hon springer kommer dopningsfrågorna att vara jobbigare att bli av med än motståndarna.

Det är amerikanska antidopningsbyrån Usada som stänger av Salazar i fyra år. Att Usada slår till mitt under VM är ett sätt att använda ett av de effektivaste vapnen i kampen mot dopning. Uppmärksamheten blir som störst.

Det här är en skandal som står på flera ben.

BBC avslöjar att Usada anklagade Salazar för dopning redan 2017. För att försvara sig fick Salazar hjälp av advokater betalda av företaget Nike.

Salazar jobbar med en träningsgrupp som heter Nike Oregon Project. Ett av målen är att få fram bra löpare till nästa VM.

Det går i Eugene – Oregon.

Skandalen som kom på tisdagen är med andra ord den absolut värsta friidrotten kunde tänka sig. Intresset i det här VM-landet Qatar har varit iskallt. Intresset i nästa blir inte bättre av Salazar-historien. 

Två av Salazars löpare som siktar mot VM på hemmaplan 2021 är USA:s Donovan Brazier och Clayton Murphy. De springer final på 800 meter på tisdagen.

Att inte bara aktiva utan tränare och organisatörer av dopning åker fast är självklart bra. Salazars status i friidrotten är som Pep Guardiolas inom fotbollen.

Det stora problemet är att det fortfarande tar alldeles för lång tid innan straffen kommer. Med Nikes juristhjälp har Salazar kämpat mot anklagelserna i två år.

När Usadas dom nu kom var Salazar lika chockad som oförstående.

Fotnot: Som spelare i Brescia stängdes Pep Guardiola 2001 av i fyra månader för att ha testat positivt för den anabola steroiden nandrolon. Han slogs för att få domen struken, och friades till slut helt 2009.