Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Det här måste vara slutet på Aregawis skandalsörja

”Aregawi vann aldrig folkets kärlek. Hon tände knappt ens folkets intresse”, skriver DN:s Johan Esk.
”Aregawi vann aldrig folkets kärlek. Hon tände knappt ens folkets intresse”, skriver DN:s Johan Esk. Foto: Jessica Gow/TT

Historien om Abeba Aregawi och svensk friidrott har varit en sorglig skandalsörja från början.

Och nu måste den få ett slut.

Det har varit så mycket lögner kring och från Aregawi och folket runt henne att Svenska friidrottsförbundet redan tidigare borde ha klippt banden med henne.

Expressens avslöjande häromdagen att hon till skattemyndigheterna sagt att hon inte bott i Sverige som hon tidigare hävdat toppades på måndagen av att hon är misstänkt för dopning.

Att Svenska friidrottsförbundet själva går ut med historien redan innan B-provet är presenterat innebär att det här inte känns som lite ryktesrök utan en hel dopningsbrasa.

Jag minns så tydligt den där jullunchen i Gamla Stan när förbundet släppte nyheten att Abeba Aregawi var på väg att bli svensk. Plötsligt hade Sverige ett guldhopp. Och vi hade en förbundsledning och en klubbledning, Hammarbys, som drabbades av fartblindhet.

Hon vann ett guld vid inne-EM i Göteborg och när hon tog emot publikens jubel såg det ut som början på en kärlekshistoria.

Men Aregawi vann aldrig folkets kärlek. Hon tände knappt ens folkets intresse.

Hon vann ett stort guld men det guldpriset är det högsta Svenska friidrottsförbundet betalat. När Ludmila Enquist åkte fast hade hon ju redan lämnat den sporten för en märklig bobsatsning.

Jag var med och bevakade den också och en tydlig känsla var att det var svårt att veta vad Ludmila Engquist verkligen ville själv i den satsningen. Lika svårt har det varit med Abeba Aregawi.

Att vara på plats i Moskva när hon sprang hem ett VM-guld i en av friidrottens tyngsta grenar gav en känsla som var bekant men ändå ny.

Det bekanta var att de stora stjärnorna i en individuell sport inte sällan har en liten klan med sina närmaste, de håller sig vid sidan av övriga landslaget. Det nya och skumma här var att hon redan på presskonferensen efter guldet hamnade utanför banan när Emma Green och hennes regnbågsnaglar kom upp.

Det var språkförbistring och kulturkrock och är det två ord som ska med på en lista över Aregawis tid i svensk friidrott kommer de på medaljplats.

Skandalsörja är ordet som kommer överst.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.