Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-det-har-var-derbyvinsten-med-personliga-segrar/

Sport

Johan Esk: Det här var derbyvinsten med personliga segrar

Hammarbys Vladimir Rodic kramas om av Darijan Bojanic. Foto: Lotta Härdelin

Den här gången fick Stefan Billborn ut sitt riktiga Hammarby till ett derby mot AIK.

Då hade AIK ingenting att sätta emot och det slutade med ett jubel som hörs från Södermalm – till Kaknäs.

Det var personligt, sade Hammarbys matchhjälte Vladimir Rodic efter 2-1-segern.

Det har så klart att göra med allt surr efter att han och ”storebror” Nikola Djurdjic var på krogen där AIK firade guldet förra hösten. Nu kan hans derbyroll göra så att Djurgården i höst har ett guld att fira. 

Det var också (men inte lika uttalat) personligt för tränaren Stefan Billborn. 

Tränaren kom till den här matchen med noll poäng och noll mål på tre försök mot AIK. Han har fått höra att Billborns Bajen kan vara briljanta mot bottenlag men inte klarar sig mot toppen.

Det där suddades bort en del med överkörningen mot IFK Göteborg senast men AIK är något helt annat.      

Stefan Billborn sade före avspark: ”Man ska klara av det mentalt också.”

När AIK i våras körde över Hammarby föll Billborns lag ihop mentalt. Han kände inte igen sitt lag på planen.

Det här var därför lika mycket en match där Billborns Bajen skulle visa att laget kunde göra mål på AIK som en match som skulle visa om lagets spelförande stil skulle klara testet mot laget som är mästare på att ta udden av motståndarstyrkor.

Den här 2-1-segern visade att Billborns Bajen pallade provet.

Och när ”Balkan-bröderna” Rodic och Djurdjic aldrig ville släppa varandra i den långa kramen efteråt var det en scen som visade att segern var värd mer än poäng. 

För Djurgården var segern det bästa som kunde hända. För Hammarby gör poängen att man är med i racet både om det svenska guldet men framför allt platserna till Europa. 

Matchens huvudperson har varit ett offer för Hammarbys lysande offensiv och länge varit fast på avbytarbänken. Klubbens svindyra köp har i år mest kastats in som ytterback då och då.

Men tvåmålsskytten Rodic har bitit ihop, tränat hårt och blivit den som fått kliva fram när skadorna dragit in i laget som en höststorm. Startplatsen och målet mot Göteborg var uppvärmningen till derbyt.

Han har väntat så länge på just den här chansen och just den här dagen.

I vårderbyt var Hammarby aldrig med i matchen. Den här septembersöndagen startade Hammarby som vanligt. De ökade takten till max första kvarten.

Men det här var inget vanligt motståndarlag som kom till arenan söder om Söder.

AIK lät de första anfallsvågorna skölja över spelarna som heta duschstrålar. De visste vad som väntade och hur de skulle stå rätt.

Meningen var att Hammarby snabbare skulle komma till avslut, den perfekta passningen skulle inte väntas in.

När det där inte gav klara chanser stack AIK upp och hade första och bästa läget.

Nabil Bahoui nickade och sedan smällde en banger och Rikard Norling använde tiden till en taktisk time out och pausen var vad AIK behövde för att lugna ner matchen och rycka sönder spelet.

AIK var på väg att få matchen dit laget älskar att ha den men då hände något sällsynt. AIK-försvaret föll enkelt samman.

Visst, passningen var fin. Vladimir Rodic mottagning och avslutning var en klockren kombination men det är sällan man ser AIK-försvarare vara så passiva åskådare. Nikola Djurdjic kallade målet ett typiskt AIK-mål.

Och jag har sällan sett en så speedad spelare på en allsvenskan plan som Vladimir Rodic kvarten efter målet.

Han blev ännu hetare i början av andra halvlek. Darijan Bojanic slog en sån där typisk Darijan Bojanic-passning och helt fri gjorde Vladimir Rodic ett sånt där typiskt Pa Dibba-mål.

Ett ryck i djupled, en petning förbi en utrusande målvakt och en boll i mål.

Den här gången blev inte Rodic varnad när han jublade nedanför en klack. Den här gången firade han med Hammarbys fans. Den här gången demonstrerade han inte mot AIK:s.  

Tio minuter efter 2-0-målet borde Hammarby stängt matchen helt. Alexander Kacaniklic var fri, fick ner Oscar Linnér men målvakten hade kvar en fot som räckte för att göra en parad.

Det här kom i en period när AIK hade släppt loss alla bälten och körde framåt så mycket det gick. Anton Saletros hade bytts in och på egen hand höll han undan två motståndare och fick en frispark. Efterspelet till den gav reduceringen.

Resten av matchen försökte AIK jaga mål i derbyt mot Hammarby och poäng i guldjakten på Djurgården.

Jakten bestod av långa, raka, desperata bollar upp mot någon som skulle kunna göra något, helst Henok Goitom. Födelsedagsbarnet brukar vara AIK:s och seriens bästa problemlösare men den här söndagen kunde inte ens han ordna det.

AIK har byggt sin plats i guldstriden på ett stabilt försvar och en effektivitet i anfallen. Den här gången föll försvaret. Och anfallsspelet var alldeles för idéfattigt. 

Läs mer:

Hammarby vann över AIK – hänger kvar i guldstriden 

Rodić hyschade AIK:s fans: ”Var så jag kände” 

Rök, fart och en glödhet serb – så var derbyt