Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Det var inget snack när Stina blev bäst

00:49. Stina Nilsson i glädjetårar efter OS-guldet i sprint.

PYEONGCHANG. Lite snack och mycket verkstad. Det är Stina-stilen.

Nu har Nilsson gått från silver-Stina, via VM-fall till OS-guld. 

Det var aldrig något snack.

Det finns dagar när Stina Nilsson gör om sprinttävlingar till sin sköna enmansshow.

När hon gör som hon vill med konkurrenterna. När hon leker med dem, när hon kanske testar en annan taktik i semin men när det är allvar i finalen säger till hela skidvärlden:

Det här är min bana. 

Det här är min plats. 

Det här är min seger.

Ungdomar i min närhet pratar om ”easy win”. För Stina Nilsson såg den här OS-dagen ut som en sån sprinttävling.

Stina Nilsson har redan vunnit massor av skidtävlingar på alla nivåer. Vid 24 år har hon vunnit det största som går att vinna.  

Det kan vara lika svårt att intervjua Stina Nilsson som att besegra henne i en skidsprint.

Inte för att hon inte har något att säga. Hon väljer för det mesta bara att inte göra det. På försäsongen kan hon öppna upp men när tävlingarna är igång är det stängt.

Stina gör som Stenmark. Det är bara att åka. 

En svart och snöig och stormig sydkoreansk tisdagskväll åkte hon som hon är. 

Hon åkte bäst.

Och hon är som bäst när hon är bestämd.

Sprinttävlingar öppnar upp för slumpfaktorernas påverkan. Det kan vara trångt och rörigt och bökigt och som upplagt för att det ska strula.

När Stina känner att formen är som den ska då bestämmer hon sig för att minska slumprisken. Då lägger hon upp finalen som en stund att dominera. Det var så hon gjorde med OS-finalen 2018.

När Stina kom ner för backen och in i den ödsliga skidstadion hade hon luckan hon behövde. När hon kom in på upploppet var saken redan avgjord.   

Det här var Stinas första stora mästerskapsguld. Sveriges första OS-medalj i en individuell damsprint. Sveriges andra skidguld i dessa spel och det lär komma mera.

Stinas karriär har handlat om segrar. När hon var liten lade hon vinsterna på hög men det som gav glädje för stunden gav också mycket prestationsångest där emellan. Det som såg så lätt ut för omgivningen var präglat av svåra nerver för Stina.

Det där har fortsatt som vuxen.

För tre år sedan tog hon tre silver vid VM i Falun. Det såg löjligt lätt ut, i nästa VM skulle guldet komma. 

För ett år sedan kom hon som storfavorit till VM men toppformen fanns inte där. Hon åkte stressat, tappade sin taktiskt suveräna förmåga, fumlade och föll i semin.

Stina från Malung verkar ibland ha hud av läder. Segrar och nederlag tar sig självklart in i känslobanorna men det är inget som ytan brukar avslöja. Det där är en stil hon genom åren arbetat fram med hjälp av mentala tränaren Rune Gustafsson.

När hon i våras skulle sammanfatta säsongen pratade hon bara om hur nöjd hon var. Hon nämnde inte VM-fiaskot utan lyfte fram världscupens alla segrar.

I sitt inre hade ändå en ruggig revanschlust börjat byggas upp. Karriärens värsta dag skulle användas som en byggsten. I OS, då…

Läs mer: Grattades av Stefan Löfven efter segern

Hit kom hon som favorit men inte lika klar som för ett år sedan. Stina har vunnit tre av de fem sprinttävlingar hon har startat den här säsongen men hon leder inte sprintcupen. Den ledningen gav hon bort när hon inte körde Tour de Ski.

Förra säsongen åkte hon touren och det sågs som förklaringen till att inte VM-formen var den bästa.

Den här säsongen har allt handlat om att vara bäst när det gäller.

Och när den kvällen kom var Stina Nilsson överlägset bäst. Silver-Stina är ett historiskt smeknamn. Guld-Nilsson är för nutiden.

Och när hon fick kliva upp på prispallen, då kom alla känslorna på en och samma gång. Hon trodde aldrig att hon skulle gråta på en prispall.

Men så stod Stina där högst upp i snöstorm och känslostorm och då kom minnena av allt slit, tankarna på alla upp- och nedgångar.

Då föll tårar av kyla och känslor, av glädje och guld.

Till sist: Mästerskapsdebutanten Oskar Svensson blev femma. Det var ett stort och sensationellt ljus i det svenska mörkret på herrsidan.

Där var Johannes Hösflot Kläbo ännu mer överlägsen än vad Stina Nilsson just varit. 

Till sist 2: För andra OS i rad får en annan Nilsson till bra spel. Vallachefen Urban Nilsson och hans lag har sett till att Charlotte Kalla och Stina Nilsson fått chans att visa hur lysande deras OS-form är.

Läs mer: Silver-Stina har blivit Guld-Stina – här är Stina Nilssons väg från barnstjärna till olympisk mästare

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.