Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-en-sen-polisanmalan-raddar-inte-fotbollens-hogsta-ledning/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: En sen polisanmälan räddar inte fotbollens högsta ledning

Svenska fotbollförbundet skakas av skandalen där en chef slussat pengar till en egen förening utan godkännande.
Svenska fotbollförbundet skakas av skandalen där en chef slussat pengar till en egen förening utan godkännande. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Det är en fråga om trovärdighet och förtroende. Både externt och internt.

Därför borde Svenska fotbollförbundets ledning ha polisanmält den sparkade chefen för länge sedan. Den sena anmälan är en misslyckad räddning av ledningen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Internutredningar är det nya svarta.

Något för företag och förbund, politiska partier och olika organisationer att ta till när det börja ryka och ryktas om att någon gjort något allvarligt fel.

Internutredningar är som fotbollens kylsprej.

En mirakellösning för att verksamheten snabbt ska komma i gång och fortsätta som vanligt. Den berättar så lite som möjligt för omvärlden om vad problemet är.

Om inte SVT Sport gjort ett bra journalistiskt jobb och avslöjat hur en chef inom Svenska fotbollförbundet (SvFF) agerat på ett minst sagt tveksamt sätt hade skandalen kanske förblivit okänd. Knappt ens de anställda och verksamma inom förbundet hade fått informationen.

Det hade inte beställts någon extern utredning. Det skedde först efter SVT:s rapportering.

Och det hade absolut inte skett någon polisanmälan (som den i fredags) om inte SVT och även Fotbollskanalen hittat massor av frågetecken kring hur SvFF:s pengar hanterats.

Någon på Svenska fotbollförbundet borde ha polisanmält chefen tidigt. Frågan behöver inte bara redas ut externt utan även granskas juridiskt.

I grund och botten handlar det om förtroende för hur detta stora förbund fungerar.

Nu skapas i stället den uppenbara misstanken att en internutredning skulle sopa skandalen under mattan.

De största idrottsförbunden har en märklig position i det svenska samhället.

De omsätter stora summor men har inga vinstkrav som företag i näringslivet. De påverkar många människor men har inga krav på offentlighet som kommunala, regionala och statliga verksamheter.

Därför är idrottsförbund extra svåra att granska.

Och därför kan, ska och bör man ställa ännu större krav på självrannsakan hos idrottsförbund än andra organisationer.

Därför borde SvFF ha polisanmält den här händelsen för länge sedan. Nu skapas i stället den uppenbara misstanken att en internutredning skulle sopa skandalen under mattan.

Historien skadar ledningen för SvFF kraftigt. Det kan ingen sen och framkrystad polisanmälan ändra på.

I det aktuella fallet har detta hänt:

I vintras kom ett tips till Svenska fotbollförbundet. Det ledde till att en internutredning visade att en person med hög tjänst utan godkännande låtit ekonomiskt stöd gå till en egen förening. Det påstods först röra sig om 400 000 kronor.

Men i ett mejl från SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson som jag tagit del av står att det handlade om 570 000 kronor (andra på förbundet säger i intervjuer att det rör sig om 560 000 kronor). Pengarna har betalats tillbaka och kommer från ”Alla är olika – olika är bra”. Ett projekt som ska jobba för jämlikhet och inkludering inom fotbollen.

Fotbollförbundet höll anledningen till att chefen fick sluta hemlig – både internt och externt. Innan SVT gjorde sitt avslöjande.
Fotbollförbundet höll anledningen till att chefen fick sluta hemlig – både internt och externt. Innan SVT gjorde sitt avslöjande. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Personen som beviljat stödet tackades i somras av på SvFF:s intranät för sitt stora engagemang och önskades lycka till. Ingenstans stod att (eller varför) personen tvingats sluta. Informationen hölls i en liten krets.

Det var först när SVT Sport den 7 september avslöjat oegentligheterna kring personen som nyheten blev känd internt och externt.

– Det råder ingen tvekan om att det är ett felaktigt och omdömeslöst beteende, sade Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

Hur ska stora sponsorer vilja stötta stora förbund med stora summor om det där är dålig koll på hur pengarna används och liten insyn?

Inte ens Ica hade fått vetskap, trots att företaget gått in med 13,5 miljoner kronor i projektet ”Alla är olika – olika är bra” mellan 2016 och 2020. Nu stoppar företaget ytterligare utbetalningar i väntan på den externa utredningen.

Och Allmänna arvsfonden som bidragit med cirka nio miljoner kronor till värdegrundsarbete i fotbollsföreningar har startat en egen utredning för att ta reda på hur fondens pengar använts av SvFF.

Det behövs. Enligt både Fotbollskanalen och SVT finns uppgifter om att den före detta chefen nyttjat pengar från arvsfonden felaktigt. Inte bara de omskrivna pengarna från ”Alla är olika…”.

Händelsen skapar den här frågan:

Hur ska stora sponsorer vilja stötta stora förbund med stora summor om det där är dålig koll på hur pengarna används och liten insyn?

Samtidigt visar den här historien på ett annat växande problem inom svensk idrott.

I en kontrast som kan tyckas konstig till bristen på insyn högst upp så ökar kravet på redovisning längst ner.

Den redan kvävande byråkratin och det knäckande pappersarbetet ökar för ideella ledare som halkade in i en förening just för att de ville vara ideella idrottsledare.

Att det blivit så här beror på att olika idrottsförbund lanserar olika projekt för att få in mer pengar i verksamheten. Pengarna är villkorade och det krävs därför ännu mer noggrann redovisning för pengar som ska rinna ner och ut i den dagliga verksamheten och användas till att ungdomar ska kunna idrotta.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand under en match i Qatar.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand under en match i Qatar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Till sist: För den pressade generalsekreteraren Håkan Sjöstrand är den aktuella historien ännu en tung smäll.

För någon vecka sedan var det han som frontade den galna och totalt tondöva idén om att herrlandslaget planerade att åka på ännu ett vinterläger till Qatar.

Dessutom bäddas rapporteringen kring ”Alla är olika-pengarna” in av anonyma vittnesmål om missförhållanden och en tystnadskultur inom Svenska fotbollförbundet.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt