Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johan Esk: En sprint runt Slottet borde vara given i ett Stockholms-OS

Ida Ingemarsdotter är en av de svenska deltagarna i torsdagens sprint vid Stockholm slott. Om Stockholm söker och tilldelas OS 2026 borde Slottssprinten vara ett gjutet inslag.
Ida Ingemarsdotter är en av de svenska deltagarna i torsdagens sprint vid Stockholm slott. Om Stockholm söker och tilldelas OS 2026 borde Slottssprinten vara ett gjutet inslag. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Om Sverige ska få OS är det inte bara politikerna Stefan Lindeberg behöver övertala. Han kan börja med att komma till mina kvarter och försöka sälja in idén till min fru och mina vänner.

Frukost i söndags. Jag och frun och DN mellan oss.

Hon läste kulturen och deppade över att Bodil Malmsten dött. Jag läste sporten och gladdes över att Sverige ska försöka få vinter-OS till Stockholm.

– Lycka till, sade min fru om OS-planerna med tonen som visade att ironin inte är död.

Vänta nu. Det är ju jag som brukar vara nej-sägaren i vårt förhållande. Det är ju hon som brukar vilja att vi ska göra om och testa nytt och säga ja.

Här kom hon i stället med anledning efter anledning till att Stockholm inte ska ha OS och hon sammanfattade till slut allt med:

– Allvarligt, kan de inte bara lägga ner det där.

Några dagar tidigare hade jag hört samma tongångar i liknande kretsar. Mitt fikagäng på Stora Essingen är inte direkt världens mest progressiva sällskap och en morgon kom planerna på OS i Stockholm upp och det var inte så att vågen gick igång i soffan.

– Jag ser verkligen fram emot att följa ett störtlopp i Hammarbybacken, sade Vår Man I Moskva.

– Sverige kommer aldrig att få det där. Det är bara mygel och mutor och Sverige är för dåligt på sånt, sade Dykaren i sällskapet.

Så det är här – bland så kallat vanligt folk i den kungliga huvudstaden – svenske OS-basen Stefan Lindeberg kommer att ha de första och största motståndarna. De måste omvändas och för att lyckas med det måste de informeras på ett sätt så att de kan omvändas och det blir det tunga jobbet.

Att en sån som jag vet att Internationella olympiska kommittén ökat bidragen till arrangörsstäderna så att spelen inte ska bli samma förlustaffärer som tidigare väger lättare.

Att jag vid frukosten säger att vissa anläggningar ska kunna monteras ner och att OS skapar arbetstillfällen och att nutidens konstsnö klarar varmare väder är argument som inte direkt får hemmaopinionen att svänga vid köksbordet.

Att många av de alpina tävlingarna ska gå i Åre (om vädret tillåter, det är en helt annan historia) och att OS-rörelsen genomgått ett etiskt stålbad som gynnar städer som Stockholm får inte igång vågen bland vännerna i fikasoffan.

Journalistiskt finns inget enklare än att punktera stora, vida, vilda planer. Som ett OS i Stockholm. Några raljanta formuleringar funkar alltid och särskilt en sån här grön vinter är det lätt att raljera om idén med vinter-OS.

Det tänker inte jag göra. En av mina första krönikor i DN – i samband med Slottssprinten 2004 – handlade just om att OS borde gå i Stockholm och Åre. Jag tyckte att det var en bra idé då, den är ännu bättre nu.

Men det blir lika svårt att vinna valet.

Hemmaopinionen från Sveriges alla tidigare OS-försök finns kvar. I andra områden är det nya problem och motståndare som kommer dyka upp.

Den etikbadade OS-rörelsen och de ökade bidragen kommer att få fler städer, som inte har regimer som behöver OS som ett propagandaverktyg, att söka.

Förhoppningsvis slipper vi i framtiden se att spelen lika ofta hamnar i diktaturer. Det kommer att bli roligare att se på OS men det gör det knappast lättare att vi får se OS i Stockholm.

Min fru och mina vänner tycker att planerna på ett OS i Stockholm låter orealistiska. Jag tycker problemet tvärtom är att de är för realistiska.

De nya IOK-riktlinjerna och ökade ekonomiska bidragen gör att konkurrensen kommer att öka och för att Stockholm ska få OS måste det tryckas mer på det unika med att ett vinter-OS mitt i en huvudstad. Visst, det skulle enligt planerna bli tävlingar i Hammarbybacken och på Östermalms IP och Stadion men jag tycker att Slottssprinten skulle vara ett givet inslag i ett OS i Stockholm.

Sändningen från en tävling mitt i stan med Slottet och Operan och Grand och Strömmen som miljöer i omgivningen är svårslagna skidbilder att ha med när OS-planerna ska säljas in utomlands.

Till sist: Någon timme efter frukosten i söndags, vi var ute. Jag suckade åt den gröna vintern.

– Det är inget februari-väder, direkt.

Frun svarade:

– OS...