Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ett uppfriskande bråk blottar baksidan

Charlotte Kalla försvinner iväg efter sjundeplatsen i masstarten.
Charlotte Kalla försvinner iväg efter sjundeplatsen i masstarten. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Tränaren var ärlig, Kalla tjurig och stämningen i Vinterstudion stissig.

Äntligen var det kul att följa skidlandslaget igen.

Ett år efter VM-succén var landslaget tillbaka i Falun och det var en fuktig filt av baksmälla som bäddade in allt.

Damtränare Mattias Person är en ledare som säger som det är och i lördags sade han det alla kunde se.

– Charlotte mår inte bra i själen.

Dagen efter svarade Kalla med:

– Det uttalandet får VERKLIGEN stå för Mattias Persson.

Tonfallet och valet av för- och efternamn sade allt om den iskalla stämningen mellan Sverige näst största idrottsstjärna och landslagsledningen.

Däremellan hade en stressad längdchef Johan Sares sagt att han ”skulle prata” med Mattias Persson och Vinterstudion i allmänhet och Johanna Ojala i synnerhet hade försökt släta över och säga att Persson gjort fel.

Ojala är expert ibland och tränare ibland och hon sade att som tränare skulle hon aldrig sagt som Persson och den inställningen säger allt om problemen de dubbla rollerna skapar.

Som expert ska hon bara jobba för tittarna. Förklara och inte kasta vedträn på Vinterstudions vanliga mysbrasa. När Persson nu gjort jobbet åt henne blev det frostigt.

Nio av tio mår dåligt när det är riktigt struligt på jobbet. 99 av 100 behöver inte visa upp det men den procent som får göra det är de som har offentliga jobb – exempelvis duktiga professionella skidåkare.

Men den insikten verkar efter alla årtionden inte ha landat på alla håll i skidkretsar. Det måste tydligen alltid spridas en bild av att landslagsåkarna är ett klämkäckt gäng och därför är det sorgligt väntat att Kalla efter SVT-intervjun förs förbi skrivande medier.

Jag tycker att det var oerhört uppfriskande att ”Mattis”, som Persson alltid kallas, vågade prata om hur jobbigt stjärnor mår när de inte lyser. Stjärnor är bara människor och det är mänskligt att må skit ibland. Det var synd att han skulle få så mycket stryk för det.

Det som gör det här bråket underhållande, uppfriskande och på sikt uppbyggande är att det blottlägger baksidan av det som varit landslagets framgångsfaktor.

De stora stjärnorna har fått köra sitt eget race med egna eller inga tränare och sedan dykt upp till mästerskapen och presterat bra.

När det går sämre är det ändå landslagsledarna som ska förklara och ta smällen för något – ett träningsupplägg – som de ofta inte haft så mycket med att göra.

Den här fördelningen har skapat en frustration som blottades i Faluns baksmälla.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.