Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fler elittränare borde göra som Pär Mårts

Pär Mårts går inte på sina sista månader som förbundskapten för Tre Kronor.
Pär Mårts går inte på sina sista månader som förbundskapten för Tre Kronor. Foto: Johanna Lundberg Bildbyrån

Pär Mårts vågade växla spår och byta bransch.

Det borde betydligt fler elittränare göra.

Tre Kronor mötte Finland i går och Pär Mårts stod i båset. Det är inte många gånger kvar nu. Efter VM slutar han som förbundskapten i ishockey. Sen då?

Han vet att han ska gå en kurs så att han kan timra en carport till sommarstugan. Annars är framtiden blankspolad. Kanske lämnar han ishockeyn, det har hänt förr.

Många tar timeout från tränarjobbet men då är det ofta ofrivilligt och tiden som blir över går mest till att besöka klubbar i andra länder i samma sport och vänta och hoppas att någon ska höra av sig med ett erbjudande.

Pär Mårts gjorde mer än så. 2001 bytte han ishockeyn mot ICA.

För mig har Mårts alltid varit en märkligt mjuk och lugn människa i den hårda och hetsiga hockeyn. Han utstrålar en nyttig distans till sin yrkestillvaro och jag tror att åren på ICA är en orsak. De tio tidiga åren som idrottslärare en annan.

Jag är säker på att elitidrotten skulle må bra om fler insåg att deras jobb kan vara oerhört viktigt men trots allt bara ett jobb i en bransch som heter idrott.

Jag är säker på att de ledare som har den synen på sitt jobb gör det bättre. Den som tror att han eller hon inte har allt att förlora får ett mod och en frihet som gör det lättare att vinna.

Hör ni ljudet av krossat glas så är det jag som sitter här inne i mitt genomskinliga hus och kastar stenar. Jag drömde om att bli journalist, blev det och har aldrig velat eller vågat byta spår även om jag är säker på att jag skulle blivit bättre om jag haft modet att kliva åt sidan ett par år. Men min bransch är en torktumlare och jag är rädd att efter de åren mötas av:

– Och vem f-n är du?

Var inte du rädd för det?

– Nej, inte som jag kan minnas.

Pär Mårts har ljusblå skjorta och storprickiga strumpor.  Han sitter i en soffa på hotellrummet där Tre Kronor bor, Kungsgatan i Stockholm pågår nedanför.

Mårts minns när AIK hade finska ägare som ägde lite men styrde mycket.

– Jag kände sista året i AIK att jag inte ville vara med i idrotten längre, jag gillade inte det som skedde. Och då fick jag jobbet att jobba med ledarutbildning på ICA. Jag fick gå en massa utbildningar själv och det blev min upplysning. Jag har alltid varit en sökare och tänkt mycket på vad som motiverar människor och hur når man olikheterna.

– Ofta har inte hockeyledarna gjort något annat än varit hockeyledare och jag tycker inte att det är utvecklande.

– Idrotten måste spräcka gränser och befrukta sig. Hockeyn måste ta en annan färdriktning. Man behöver mer input för att bli en bredare ledare, för det är människor vi ska få att prestera och alla är olika. Det där tycker jag inte att vi har utbildning till. Vi ser ett lag som spelarmaterial men det är ju en massa olika människor.

Vad var det för skillnader med att jobba med människor i näringslivet mot inom hockeyn?

– Egentligen inga. Det är människor som vill något och satsar på det men inte kommunicerar om vem jag är, vad jag vill och vad jag kan. Hockeyn är enklare eftersom målen är så tydliga. Jag tycker att i näringslivet tittar de för mycket på resultat istället för individens prestation.

Mårts vet att mycket av det han säger låter som flum i vissa hockeyöron. Jag tycker att det låter fullt logiskt.

Som det här med hans snack i omklädningsrummet. Det finns inga givna mallar.

Ibland behöver laget få en spark i baken, som han säger. Ibland pekar han med hela handen. Ibland går han inte in alls, för att inte störa snacket mellan spelarna.

– Kulturen är att när jag kommer in i omklädningsrummet så är det tyst och jag ska berätta hur allt ska vara och hur det ska gå till. Det ger inget. Jag vill att spelarna ska äga sin process och prata med varandra. Det är de som är i striden. Jag står vid sidan och har ett perspektiv, de har ett annat.

– ”Gå ner och skäll ut de jävlarna.” Det har jag hört många gånger när några inte lyckas men i det läget behöver ju spelarna hjälp.

Efter två år på ICA återvände Mårts till ishockeyn.

– Det var ett kul jobb men jag saknade kickarna. Ju längre tiden gick kände jag suget. Ska man inte försöka göra det som är roligast, är det inte det livet går ut på? Efter ett tag kände jag att hockey är roligast.

HV 71 hörde av sig, Mårts sade ja och tog med psykologen Pär Pettersson. De har fortsatt att jobba genom åren. En viktig del av deras arbete har varit att inte bara se laget som en enhet.

– Vi pratar om jaget för laget. Allt individerna gör ska gagna laget men jag upplever att många lägger stort fokus på laget när det är individen som måste vårdas.

Det är lika intressant som frustrerande att prata med Mårts. Han är ingen ledare som serverar eller tror på snabba, enkla lösningar.

Vi vill att tränare – allra mest förbundskaptener – ska komma med snabba enkla lösningar men Mårts ledarskap är en påminnelse om att såna sällan finns, allra minst i lagidrotter.

– Ledare måste erkänna att vi inte kan kunna allt. Vi är människor på gott och ont.

– Jag betraktar mig inte som en hockeynörd. Det kanske ses som konstigt att en förbundskapten inte är en hockeynörd men jag kan ibland tycka att taktik och videon inte är det viktigaste.​

Esks elva
1 Avskedet

Att Jan-Ove Waldner slutade spela pingis i veckan är en sanning med modifikation. Han kommer att spela uppvisningsmatcher och på veterantouren runt om i världen. Men han lämnar svenska Pingisligan och det var kul att serien fick en kväll i rampljuset.

2 Framtiden

Kristian Karlsson blev förra helgen fyra i Europa Topp-16 och Anton Källberg är ett superlöfte. Svensk bordtennis har rest sig upp ur sin djupaste svacka.

3 Avskedet 2

Hans Särkijärvi har gjort ett bra jobb i Djurgården men tvingas bort efter säsongen. Rätt? Det vet bara framtiden. Bitter? Det är sympatiske ”Säcken” för gammal för.

4 Sportcheferna

Att ”Säcken” få gå visar att sportcheferna Joakim Eriksson och Thomas Johansson inte bangar tuffa beslut för att nå visionerna de har med Djurgårdens ishockey.

5 Ödesmatchen

Om Arsène Wengers Arsenal verkligen ska ha chans att vinna Premier League är det helt klart läge att slå ledarlaget Leicester på hemmaplan idag.

6 Cuptiteln                     

Frölundas indianer vann alltså en turnering som heter Champions Hockey League. Kunde inte bry mig mindre. Kan de inte bara lägga ner den där turneringen? 

7 Teknikspaningen

Tina Maze tror att ökningen av alpina skador kan bero på att åkarna håller på med sina mobiler innan de ska åka och därför tappar koncentrationen och får sämre fokus. 

8 Skidlogiken

Svensk åkare kliver in framför motståndare i Drammen och blir straffad. Norsk åkare kliver in framför i Stockholm och blir friad. Jag är inte ett dugg förvånad. 

9 Uppropet

Alexander ”The Mauler” Gustafsson vädjar på Facebook om att utryckningsfordonen ska lämnas ifred i förorten. Hoppas att någon lyssnar.

10 Avskedet?

Kanske var det sista Slottssprinten vi såg i torsdag. Att göra och frakta snö har blivit en (för) dyr historia som gör att Svenska skidförbundet tvekar om en fortsättning.

11 Skidåkaren

När Charlotte Kalla och de andra svenska längdåkarna hade gått på tur i Falun så körde Anna Holmlund hem segern i Idre.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.