Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-folj-med-pa-kvallsskidakning-mitt-i-en-vacker-dod-stad/

Sport

Johan Esk: Följ med på kvällsskidåkning mitt i en vacker, död stad

00:58. DN:s Johan Esk tog sig en skidtur genom Stockholm

När snön äntligen vräkt ner över Stockholm var det läge att pricka av en sak från alltid-velat-göra-listan.

Följ med på kvällsskidåkning i en vacker, död stad där tanken på after ski är hopplös.

Det håller på att sluta med en krasch redan före första åket.

En traktor i snösvängen har fått sladd. Den kommer snurrande mot oss när vi är på väg i bil i närheten av DN-huset. Snurrandet tar stopp innan det smäller.

När rädslan runnit bort kommer tanken scenen lämnat efter sig. Är det så där halt borde idén att åka skidor i Stockholms innerstad kunna fungera. Det är irritationen över att backar och spår är stängda som tänt idén.

Jag bodde vid Fridhemsplan i 14 år. Vid varje snöfall var jag sugen på att testa känslan att dra nedför någon av de bättre backarna mellan Kungsholmens hus i stora svepande slalomsvängar.

Jag hann aldrig före snöröjarna då. Det gör jag inte nu heller.

Snösvängen har hunnit före DN:s Johan Esk så det blir inga svepande svängar i Kungsholmens backar.
Snösvängen har hunnit före DN:s Johan Esk så det blir inga svepande svängar i Kungsholmens backar. Foto: Jonas Lindkvist

Saltet har fått snön att bli trög och sörjig. Enda sättet att verkligen ta sig nedför Hantverkargatan mot Stadshuset och Sankt Eriksgatan mot Rålambshovsparken är att krypa ihop i fartställning i någon snösträng som är tillräckligt vit.

I en av de första sportkrönikor jag skrev i DN lanserade jag idén att Stockholm borde söka OS igen. Fast nu vinter-OS. Krönikan tajmade en världscupssprint vid Slottet. Det var en klar kall, vinterdag. Som gjord för en OS-invigning.

OS-motståndarna pekade ofta på att vintrarna är snöfattiga i Stockholm. Att det inte är mängden natursnö som avgör om en plats fungerar som OS-värd glömdes bort.

Men visst, snösmockorna är alldeles för få i Stockholm men den här onsdagskvällen 13 januari 2021 är stadsdelarna inbäddade i tystnaden som alltid följer med ett snöfall i stan.

Nattlivet är dött men skidglidet är bra i Stockholms city.
Nattlivet är dött men skidglidet är bra i Stockholms city. Foto: Jonas Lindkvist

Jag spänner på mig mina klassiska längdskidor i Kungsträdgården och tar några stavtag bortåt Hamngatan.

Även om stavfästet är dåligt är känslan magisk när jag spårar i den ororörda snön.

Jag glider förbi Café Opera. Det lär dröja innan det rullar några soultrains där inne igen. Jag tittar upp mot Operabaren och Bakfickan. Där är mörkt och stängt. Inga skrönor, inget skålande.

Glidet är bra när jag passerar skidskobanan. Isaggregaten här har inga av stadens maktmänniskor fått för sig att stänga av, det har aldrig varit någon is i Kungsträdgården denna corona-vinter.

Det finns varken is eller liv här. Det finns snö som ger stan mer kvällsljus och mjukare konturer och en nästan overklig skönhet men det finns knappt några människor. Det är tyst och lugnt. För tyst, för lugnt.

Snön vid Mariatorget är betydligt bättre än nybörjartekniken i skejt för DN:s Johan Esk.
Snön vid Mariatorget är betydligt bättre än nybörjartekniken i skejt för DN:s Johan Esk. Foto: Jonas Lindkvist

Den nya covid-regeln som stänger krogarnas kranar vid klockan åtta har gjort att Stockholm gått varvet runt i det deprimerande corona-varvet. Att uppleva en sen kväll i city i början av 2021 känns som det gjorde när man åkte genom stan i början av pandemin.

När jag packar in skidorna i fotograf Jonas Lindkvists bil för att åka upp mot Thåströms Södermalm tänker jag på Thåströms ord.

”Det är så vackert här
det är
en vacker död stad.”

Och om Ulf Lundell upplevde att Hornsgatans stråk var öde en juninatt kan det ändå inte varit något mot hur det är den här januarinatten i pandemins tecken.

När alla ställen är stängda och släckta och alla människor har låst in sig ser det ut som att kriget svept fram. Det är så här ett virusspår ser ut.

Foto: Jonas Lindkvist

Skidåkning brukar rensa min skalle från jobbiga tankar och få mig att tänka på annat och vid Mariatorget gör jag ett försök.

Det spelar ingen roll att jag är ny och usel som skejtåkare. Snön är skön, balansen borde vara bättre men jag ramlar i alla fall inte. Jag påminns om hur effektiv idrott kan vara som verklighetsflykt.

Jag vill bara åka där. Fram och tillbaka i snösträngen utanför Rival. Jag vill inte stanna för då vet jag att jag måste ta av mig skidorna och kliva tillbaka in i den verklighet där tunneln fortfarande nästan är lika mörk som den här Stockholms-natten.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt