Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fotbollen skulle behöva Berts uppriktighet

Skellefteås Bert Robertsson drar sig inte för att tala klartext även till sin egna spelare.
Skellefteås Bert Robertsson drar sig inte för att tala klartext även till sin egna spelare. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Ishockeytränaren Bert Robertsson har gjort det igen. Ett nytt underbart, uppfriskande, uppriktigt utspel.

Fotbollen skulle också behöva en tränare som säger åt sina spelare att skärpa sig.

Skellefteås Bert Robertsson har ofta visat och skapat känslor.

Nu i veckan har han gått till attack mot det vårdslösa spelet i allmänhet och den egna spelaren Alexander Urbom i synnerhet.

Urbom crosscheckade Djurgårdens Patrick Thoresen, som själv skämfr ut dig i lördagens förlust mot Brynäs, och fick fem matchers avstängning.

Vi är tack och lov förbi tiden när tränare ryggradsmässigt klagade på straffet de egna spelarna fick.

Men Robertsson går längre än så. Han hade räknat med ett längre straff.

I en intervju med Aftonbladets eminente hockeyjournalist Hans Abrahamsson säger Bert Robertsson om Alexander Urboms crosschecking:

”Sånt agerande måste bort från svensk hockey. Att hålla på och crosschecka måste bort och jag trodde att ”Ubbe” skulle få ett tuffare straff. Dels med tanke på att de (SHL) ska stävja den typen av förseelser, dels för att det har hänt förut från ”Ubbe”, han är återfallsförbrytare.”

Återfallsförbrytare. Hoppsan.

Robertsson säger också:

”Det är inte okej någonstans det Thoresen råkar ut för.

I det här fallet sätter han Thoresen i en jäkla knepig sits, han kan bli av med hela tandraden. Nej, det var inte snyggt alls.

Det måste bli en ändring på det här, det håller på att gå åt helvete. Just crosscheckingar, jag vet i fan vad det är som händer i ligan. Det är så många crosscheckingar.”

Och han fortsätter i Aftonbladet:

”Snart finns det ingen gräns för vilka skador ni (medierna) får skriva om, för det här är på väg åt helt fel håll. Det är inte tufft någonstans, bara fult. Den här tuffheten som hockeyspelare stått för en gång i tiden har bara blivit fegspel rakt av. Man ger sig på spelare som inte kan försvara sig. Jag är riktigt less på allt som händer. 

På alla utbildningar som förbundet har, på alla samlingar, lär de ut det här sättet att spela försvarsspel. Man kallar det box out, men en box out är ju en crosschecking. Det är ett system som har satts i bruk i svensk ishockey, det är så spelarna utbildas att spela.”

Det här sägs inte av en bitter förlorande ledare som tycker att hans lag drabbats av ojusta motståndare och dåliga domare. Det sägs av en av tränarna i det framgångsrika laget som satt agendan i svensk hockey de senaste åren.

Jag har aldrig ”skrivit” en krönika där jag använt så mycket citat från en annan text men så var det också länge sedan jag läste en sån här intervju.

Bert Robertsson säger självkritiskt till Hans Abrahamsson:  

”Vi har också ett stort ansvar och vi pratar verkligen med våra spelare när något sånt här inträffar. Det är inte okej någonstans och det får de höra.”

Självklart kan man konstatera att det måste finnas brister i Skellefteås ledarskap om spelarna fortsätter att crosschecka trots det påtalade att det inte är ”okej någonstans”. Men det är ändå mest en radanmärkning. Och trots allt snack som varit om vårdslöst spel och avstängningar är det helt klart att Bert Robertssons utspel behövs.

För samma vecka som Robertsson röt till så kom bilderna på det brutala överfallet i kvalet till hockeyettan. En spelare tar sats från egen blå linje och kör över en motståndare som på andra sidan mittzonen inte ens står upp.

Det Nackas Viktor Thomasson gör mot Bålstas Tommy Latouche Gauvin är sånt vi brukade se från någon nordamerikansk farmarliga.

Men att det nu hände i Sverige är lika logiskt som att dopning är en allt vanligare del av svensk idrott.

Inför årets fobollsallsvenska start är min önskan att någon tränare gör en Bert och brakar loss. Tänk att få höra en Alm, Bergstrand eller Olsson säga:

– Jag är så trött på att se fula satsningar med dobbarna före. Inser de inte att en miss med några centimeter kan göra att motståndaren kan få hela karriären förstörd. Den där typen av vårdslöst spel måste bort.

– Vi måste också få bort alla tröjdragningar och fasthållningar inom straffområdet. Ett straffområde ska inte vara en plats för fribrottning.

Det här skulle jag också vilja höra:

– Jag vill inte se en enda spelare i mitt lag som försöker lura domaren genom att filma eller förstärka minsta beröring genom att kasta sig. Ser jag det kommer jag att ta ett snack med spelaren så att det försvinner.

– Och alla måste kunna vara säkra på att den spelare som ligger på marken gör det för att han verkligen är skadad. Jag är sjukt trött på spelare som får en smäll i bröstkorgen men tar sig för ansiktet och kastar sig på marken. Inser de inte hur töntigt det ser ut? Glömmer de att tv-kameror filmar allt det där? Visst, det är fortfarande värre i andra länder men utvecklingen måste stoppas här också.

– Jag och min klubb har ett stort ansvar för att det sker.

Men vi lär inte få höra det här i år heller.

Esks elva. Vecka 10

1 Skidskandalen

Efter härvan med Brittas tårar och en diskad motionär måste Vasaloppets arrangörer bestämma sig.

Ska det vara två tävlingar i samma lopp måste damåkarna ha egna spår – och då kan de bästa damerna glömma den draghjälp de nu får av manliga motionärer i nio mil.

2 Avhoppet

Det Lasse Johansson gjort i och med Skellefteå gör honom till en av svensk ishockeys stora ledarprofiler genom tiderna. Nu lämnar general managern. Vem vågar ta över?

3 Cupettan

Frida Hansdotter vann slalomcupen och att hon inte tagit cupen om inte Michaela Shiffrin fått säsongen splittrad av skador behöver vi inte låtsas om eftersom historien inte kommer att göra det.

4 Hockeyhjälten

Det var under första avsnittet av Mästarnas mästare rörande att se hur stort alla andra deltagare tyckte att det var att få träffa, bo, tävla med och mot Peter Forsberg.

5 Hockeyhjältarna

Mats Sundin är en av många stora svenska ishockeystjärnor som är med och stöttar legendaren Anders Hedbergs projekt Generation Hockey Stockholm.

6 Hockeyprojektet

Hedbergs viktiga projekt går ut på att ta hockeyn till ungdomarna eftersom ungdomarna har fått allt svårare att hitta till hockeyn. Mindre isar ska öka spontanhockeyn.

7 TV-bilden

Jag kan inte glömma den grundlösa sorg och besvikelse som syntes i Kelly Zeemans ansikte på avbytarbänken. Hennes miss gjorde att Olivia Schough tog Sverige till OS.

8 Pillercitatet

”Det var en stor, vit tablett. Aregawi gjorde det bra om hon fick i sig den av misstag.” Ishockeyspelaren Alexander Sundström erbjöds innedrogen meldonium när han spelade i KHL.

9 Pillercitatet 2

”Vi googlade och det var ju i princip första träffen, att det fanns på antidopingbyrån Wadas ”monitoring list”.

Sundström och hans svenska lagkamrater sade nej tack.

10 Sponsorn

Materialtillverkaren Head förlänger sitt kontrakt med Maria Sjarapova. Företagets PR-folk säger att de är stolta att stå bakom den dopade tennisspelaren.

Stolta? För vadå?

11 Mästaren

Efter mindre än en minut var EM-finalen över och Sofia Mattsson var vinnaren. Brottaren framstår alltmer som det näst största medaljhoppet inför OS i Rio de Janeiro.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.