Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-i-tystnaden-grundades-aiks-totala-triumf/

Sport

Johan Esk: I tystnaden grundades AIK:s totala triumf

AIK och lagets tränare Rikard Norling vann klart med 2–0 mot Hammarby och lagets Nikola Djurdjic. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

På några sekunder förvandlades derbyt AIK-Hammarby från en tyst manifestation till en mäktig läktaruppvisning i ljud och bild.

I tystnaden lade AIK grunden till en total taktisk triumf.

AIK–Hammarby slutade 2–0 och slog fast en hel del saker.

Som att utan en ordentlig ljudkuliss är fotbollsallsvenskan inget att ha. Under tio tysta minuter protesterade publiken mot polisens nya taktik. 

Som att Sebastian Larsson är i glödhet form när han nu i veckan byter AIK mot landslaget. När tystnaden tog slut på ett mycket effektfullt sätt visade han sin effektivitet. Två mål på två minuter och ”Seb” hade avgjort derbyt.

Som att Henok Goitoms genialitet när det gäller spelförståelse och bollkänsla fortfarande är slående. Han öppnade upp Hammarbys försvar före 1-0 och spelade fram till 2-0.

Matchen slog också fast att kampen om SM-guldet kommer att stå mellan Malmö FF och AIK.  

AIK:s första halvlek var en total taktisk triumf av AIK lagets tränare Rikard Norling. Eller – det började egentligen före avspark.

AIK hade låtit gräset växa och tvingade därmed inte bara Hammarby att byta från plast till natur utan ännu mer från snabb konstgräsfotboll till kärv långgräsfotboll. Det gjorde att osäkerheten spred sig i Hammarby när laget hade svårt att få igång spelet.

Och där fanns nästa del i AIK:s taktiska fullträff. Hammarby är vana vid att kunna rulla igång spelet och behöver ha bollen mycket för att få igång rörligheten i sitt anfallsspel.

Allt det där ströp AIK när laget gjorde allt för att kontrollera bollinnehavet i början av matchen. 

Effekten blev att när AIK hittat rätt in i händelserna hade man ett frustrerat och feltajmat motståndarlag mot sig.

Det där frustrerade motståndarlaget måste använda sommaren till att utreda vad alla dessa skador på försvarsspelare beror på.

Hammarby har lagat och lappat för att få hop en backlinje den senaste månaden. Det höll i sex förlustfria (fyra segrar, två kryss) matcher.

Sedan stod AIK där och gjorde totalt vad man ville med Hammarbys försvar och på vägen fick både Mats Solheim och Simon Sandberg ge upp. Det gick rykten om att Johan ”Danken” Andersson var aktuell för comebackinhopp.

När Hammarby visade upp spår av den offensiv som varit så bra under våren, då hade det gått alldeles för lång tid. Mycket mer än inlägg och halvchanser blev det inte.

AIK höll nollan för sjätte derbyt i rad och hade sedan länge skaffat sig en skön och för liten 2-0-ledning i ryggen   

Vid det första målet pressade Hammarbys Mats Solheim för högt och Mads Fenger (tillbaka efter fyra matcher med sjukdom) stötte bort sig så att Sebastian Larsson kunde bli helt fri.

Vid det andra kunde Hammarby fått en frispark långt ner på AIK:s planhalva men när domaren var tyst åkte Bajen på en blåsning av AIK. En snabb omställning och ett perfekt inlägg från Goitom och det var 2–0. 

Sedan spelade AIK av matchen och det är skrivet som beröm.

Ska AIK försvara guldet är det så här det ska se ut. Ett anfallsspel som skapar mer än väl med chanser för att kunna vinna solklart och ett försvar som är urstarkt.

Hammarby tar semester som sexa i tabellen. Det var den slutplacering (jag hade AIK som tvåa) jag hade på Hammarby i förhandstipset och med tanke på allt strul som varit med sjukdomar och skador har våren varit klart godkänd.

I väntan på slutsignalen fortsatte kortsidornas publik att med banderoller säga vad man tycker om polisens nya sätt att lösa problem.

En som helt väntat fick ta emot kritik var Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. 

Sveriges högste idrottsledare har varit inblandad i att förhållandet mellan polisen och svenska supportrar gått från en rätt okej nivå till fryspunkten och det har lämnat klubbarna med en känsla av maktlöshet i mitten.

Polisen och Riksidrottsförbundet jobbade under 2018 fram nya riktlinjer för säkerhetsarbetet. Fotbollens aktörer satt då på läktaren och visste knappt att den där matchen pågick.

RF-basen Björn Eriksson var med under strategisamtalen för det nya säkerhetstänkandet. Och förra veckan kunde Expressen avslöja att Eriksson haft en viktig roll i säkerhetsbranschens intresseorganisation. Kritiken mot Eriksson blev hård eftersom de nya riktlinjerna siktar mot att mer släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till privata vaktbolag.

Och visst, den kopplingen är absolut allvarlig.

Men det absolut mest allvarliga är att Eriksson som RF-bas drivit fram något som påverkat fotbollen så hårt utan att göra det på uppdrag av fotbollen.    

Björn Eriksson har därmed fått till tidernas största självmål i svensk fotboll.

Många idrottare gör självmål, nästan alla ber om ursäkt och sedan är det bara att spela vidare.

Björn Eriksson har inte bett om ursäkt, han tycker inte att han gjort något fel, därför går det inte bara att köra vidare. Det är ofattbart att inte fotbollens högsta företrädare kräver att Björn Eriksson ska avgå utan bara slätar över.

Vi stöttade nyss omvalet av Björn Eriksson, var en nonsensmening Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson släppte ur sig i en intetsägande intervju i Expressen. 

Att avslöjandet om Björn Erikssons roll i polisens nya strategi kom efter det där valet på RF-stämman, det låtsas inte Nilsson om.  

Läs mer: Sebastian Larsson stängde derbyt på två minuter 

Läs mer: Protest gav knäpptyst start i Stockholmsderby