Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Idrotten bryr sig om miljön lika lite som politiker bryr sig om idrott

Politiker solar sig gärna i glansen när svenska idrottare lyckas. Som här flaggviftande idrottsminister Annika Strandhäll i Kungsträdgården efter Tre Kronors VM-guld.
Politiker solar sig gärna i glansen när svenska idrottare lyckas. Som här flaggviftande idrottsminister Annika Strandhäll i Kungsträdgården efter Tre Kronors VM-guld. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Politikerna har inför valet brytt sig lika lite om idrottsrörelsen som idrottsrörelsen bryr sig om en av valets huvudfrågor.

Miljön.

VAL 2018

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kom i fredagens DN med ett sensationellt utspel.

Han tyckte att idrotten nått ut i valrörelsen.

Jaså? 

Har vi sett samma valrörelse?

Idrotten är en folkrörelse som innehåller ämnen som:

Hälsa, ekonomi, miljö, sysselsättning, lag och ordning, klassfrågor, vetenskap, social verksamhet och integration. Och. Så. Vidare.

Med tanke på hur många områden idrotten innehåller och hur många människor som är med i rörelsen är det minst sagt anmärkningsvärt att politiker inte gör mer för idrotten än de här klassikerna:

Ett: de är ryggdunkare när det gått bra för svenskar i något OS eller VM. 

Två: de kommer med en ryggradsreflex och säger något om att nu får det vara nog när fotbollen haft publikproblem. 

Tre: får de chansen äter de sig igenom Idrottsgalan.

I vintras satt idrottsminister Annika Strandhäll och sov i svenska huset under OS i Sydkorea. Jobbigt med tidsskillnaden? Visst, det var vi många som tyckte, men inte satt vi och sov för det. Mer var det en talande bild över svenska rikspolitikers ointresse för idrott.

Det finns ett grundproblem som gör att de stora idrottsförbunden har sig själva att skylla. Idrottens styrande vill både ha stora statsbidrag och sitt totala oberoende.

I en tid när idrotten inte är en isolerad värld och inte kan lösa sina egna problem är det en hållning som blir allt svårare att hålla.

Björn Eriksson säger i DN att idrotten i år har vänt sig till politiker på regional och lokal nivå.

Som om det skulle vara en nyhet.

I många årtionden hade sossarna, näringslivet och de största klubbarna en lika go som geggig gemenskap i Göteborg.

Här i Stockholm är situationen nu så akut, politikerna har låtit stadsplanerarna förstöra så mycket, att det inte längre går att blunda för eländet.

Jag använder aldrig ordet katastrof när jag är inne på elitidrott. När det gäller möjligheten att bedriva breddidrott i Stockholm börjar ordet att kännas adekvat.

Stadsdel efter stadsdel har byggts.

Oops, behövdes det ställen för ungarna att röra sig på, undrar planerare och politiker yrvaket när det nu är för sent på många tätbebyggda platser.

Har du varit ideell ungdomsledare de senaste tio åren måste du vara blind för att inte se hur fler ungdomar från fler lag och fler klubbar trycks in på befintliga eller minskade ytor.

En tickande hälsobomb, säger Björn Eriksson och låter som när Johan Rockström pratar miljö. 

En som numera gärna pratar miljö är Björn Ferry och med den P3-övergången är vi inne på en ekvation som sällan går ihop. Idrott och miljö.

Björn Ferry och hans fru, armbryterskan Heidi Andersson,  siktar på att vara fossilfria – ingen olja, kol och fossilgas – 2025.

På sidan fossilfri.com skriver de:

”Vi är två före detta elitidrottare som lever på våra personliga varumärken, skogsbruk och investeringar.”

Björn Ferrys varumärke hade inte funnits om han inte som elitidrottande skidskytt flugit kors och tvärs i världen, åkt bilar till och från alporter och där jagat framgång på konstgjord snö.

Ferry säger att han inte har klimatångest för sitt tidigare liv. Nu försöker han leva som han lär. Han nobbade Kanal 5 för han ville inte flyga till Sydkorea, exempelvis.

Häromveckan träffade jag Charlotte Kalla och vi pratade om valet och kom in på en av valets största frågor. Skidstjärnan sade:

– Jag lyssnade på Magnus Carlsons sommarprogram och jag var inne och gjorde det där klimatkontot, det var inget bra. 

– Det är inte bra att flyga så mycket som vi gör men det skulle vara omöjligt att tävla som vi gör om vi inte kunde ta flyget.

Själv tvingades jag och kollega Edwinsson till 21 flygresor för att kunna bevaka Sverige under herrarnas fotbolls-VM i sommar. 

Jag brukar ofta skriva att idrotten inte bara är en del av samhället utan också en spegel av det.

Miljöfrågan är ett typexempel. Det är inte många som inte känner en oro för den framtida miljön. Det är inte många som är beredda att göra drastiska ändringar i sitt liv. Särskilt när det gäller sånt som gör livet extra värt att leva.

Skulle jag gärna resa till alperna på skidsemester trots att jag vet att glaciärerna smälter där? Eh… ja.

Behövs det fler ishallar, bättre konstsnöspår och fler konstgräsplaner i Stockholm? Det har det gjort väldigt länge.

Varje gång jag varit på vår lokala idrottsplats för ett fotbollspass känner jag bevisen för ett av idrottens miljöproblem i mina skor. De små, små gummibitarna som finns i tusentals svenska hem – och avlopp.

Hur svårt kan det vara att ställa uppsamlingslådor på varje idrottsplats där alla slår av sina skor och skakar av sina strumpor, så att det där gummit går att återanvända?

Till sist: Idrottsrörelsen slår sig gärna för bröstet när det gäller idrottens viktiga roll för integrationen. Vi journalister hakar för lätt på det där, bara för att folk med alla sorters bakgrund spelar fotboll i Sverige också.

När det gäller viktiga roller inom idrotten haltar integrationen rejält och ligger efter stora delar av övriga samhället.

Läs mer: Esks elva: Bajen-legendaren: ”I dag hade det blivit världens rubriker”

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.