Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Integrationen fungerar inte i svensk idrott

Skidtunnel – en bristvara i Stockholmstrakten.
Skidtunnel – en bristvara i Stockholmstrakten. Foto: Joakim Berglund TT

Hör ni att integration är den viktigaste frågan i Sverige 2016 – tro inte på det.

Hör ni att integrationen fungerar i svensk idrott – lyssna ännu mindre.

Den viktigaste frågan i Sverige 2016 är att folk oavsett bakgrund har ett jobb att gå till eller en vettig utbildning att ägna sig åt.

Det politiker buntar ihop och kallar sysselsättning.

Att starta första sportkrönikan 2016 med att prata politik är helt logiskt för det värsta som hände i Sverige det märkliga 2015 var när politikerna började låta och agera som elitidrottsledare.

En taktik utan långsiktighet fungerade inte. Då kastades allt om.

Borta var ideologier och visioner.

Allt ersattes av populism och opportunism i en opinionsjakt efter framtida segrar. Stefan Löfven lät som en ynklig José Mourinho när han dolde sitt eget misslyckande. Allt var andras fel.

Inga ansvariga politiker hade lyssnat på varningssignalerna om att flyktingvågen kunde komma. När vågen svepte in lika kraftig som ett öppningskaos i Mall of Scandinavia (2015 års bild av ett land i kris) hjälpte det inte att folk slet i skolor och inom sjukvård, på migrationscenter och med att fixa bostäder. De var för få, köerna för långa.

Och runt om i landet kämpade idrottsledare med vackra och viktiga initiativ för att flyktingar i alla fall skulle ha något vettigt att göra. Berättelser strömmade in om hur lag, klubbar och orter aktiverade sig.

Det säger ingenting om att integrationen fungerar i svensk idrott.

Det bevisar bara att många människor vill hjälpa andra människor i kris.

Det visar precis lika mycket att svensk idrott står och faller med ideella krafter.

Att flyktingar hellre spelar fotboll än sitter av tiden i väntan på någonting påminner också om grunden i idrottens universella urkraft. Släng ut en boll till en grupp människor som står och hänger och snart bryter en fotbollsmatch ut.

Idrotten bygger på att den får folk att vilja aktivera sig och att den inte bryr sig om bakgrund, religion eller vilken kultur den aktive kommer ifrån.

Så ser det ut i hela världen men titta på topparna i svenska idrottsförbunden, titta vilka som styr de stora landslagen, titta vilka som tränar de stora svenska klubbarna.

Då ser ni hur integrationen verkligen fungerar i svensk idrott.

Men det framgångsrika U21-landslaget, då? Var inte det en härlig bild av det nya Sverige?

Jo, om vi vill göra det enkelt för oss. Men vill vi se mer nyktert på läget är det enkelt att konstatera att idrott alltid bara har varit riktigt välkomnande för den som är duktig. Ju bättre du är, desto mindre roll spelar din bakgrund roll. Ju bättre ett lag fungerar, desto mindre blir sprickorna mellan olika grupperingar i laget.

Mindre än ett år före U21-lagets guldsommar, när laget var illa ute i kvalet, såg jag laget träna och på uppvärmningen var grupperingarna lika tydliga som väntade.

Och när jag i onsdags var ute och trängdes i Täbys konstsnöspår såg jag återigen resultatet av att svensk idrott inte klarar sig en enda dag utan ideella krafter – men jag såg inte många spår av integration i spåren.

Vill de styrande i det här landet att Sverige ska vara ett fungerande idrottsland året runt är vi tillbaka där vi började texten.

Det handlar om sysselsättning.

Alla konstgräsplaner har gjort massor för spontanfotbollen på sommarhalvåret men det finns fler årstider. Att bedriva fotboll för en breddklubb i Stockholm är ett helvete på vintern. De få tider som finns att hyra är dyra, föräldrarnas avgifter ökar och alla kan räkna ut vilka ungdomar som drabbas.

Och för de tappra hjältar som försöker bedriva riktigt vinteridrott är det ännu tuffare.

När jag för någon månad sedan skrivit om det skriande behovet av en skidtunnel i Stockholm så kom en bunt papper från en människa på stadskontoret. Budskapet gick inte att misstolka. Titta vad mycket som finns att göra.

Jag fastnade för en fantastisk formulering om att ”så fort snön ligger tillräckligt djup erbjuder Stockholm mycket goda möjligheter för längdskidåkning.”

Jamen det är ju det den sällan gör. Och de vintrar som finns på Stockholm stads fritidskontor kommer inte att bli vanligare.

Att det i veckan gått att åka längd på några få platser runt om stan beror bara på att ideella krafter.

De nya anläggningarna kräver bara någon minusgrad för att ordna konstsnö. Att Ågesta ska få nya rör är en bra början men att det saknas en skidtunnel i regionen är fortfarande ett skämt.

Att jag fortsätter att tjata om det här beror inte bara på mitt eget skidintresse. Jag vill att folk som kommer hit – frivilligt eller som flyktingar – ska få lättare att testa något av det bästa med det här idrottslandet.

En skidtunnel i Botkyrka, konstsnöspår på Järvafältet och skidor som går att låna. Fler konstfrysta isbanor och skridskor för den som inte har egna.

Ska det bli något med integrationen i det här idrottslandet är det med såna självklarheter man måste börja.

Esks elva. Vecka 1

1 Framtidsoron
Rikard Grönborg ska ta över som förbundskapten för Tre Kronor och det arbete han har gjort med Juniorkronorna känns inte lovande.
Mest oroväckande är att laget i flera turneringar varit sämst när det gäller och att det inte synts spår av någon coachning som kunnat ändra matchbilderna.

2 Skidcitatet
”Marit slutade träna redan i vecka ett”.
Therse Johaug är bra på att åka skidor men verkar inte ha någon vidare koll på vad kroppen klarar under en graviditet.

3 Skidcitatet 2
”Om jag får se honom i spåret kommer jag att knocka honom”.
Petter Northug om att dopade österrikaren Johannes Dürr kan vara tillbaka i skidspåren redan den här säsongen.

4 Djurgårdaren
Kerim Mrabti var Djurgårdens bästa spelare i allsvenskan 2015. Därför var den tuffa knäskadan i landskampen mot Estland en nästan lika hård smäll för laget som för Kerim.

5 Djurgårdaren 2
De vinner i längd, de vinner i alpint. I veckan fick Norge också en rekordhållare i svensk ishockey. När Djurgårdens Andrea Dalen gjorde sitt 34:e mål var det Riksseriens nya rekord.

6 Fotbollsryktet
Man vet att fotbollsvärlden blivit galen när silly season spridit sig till spelvärlden. EA Sports och Leo Messi kommer inte överens och därför kan han försvinna från omslaget till Fifa 17.

7 Skidskandalen
Therese Johaug skejtade i en klassisk sprint och borde inte fått vara med i hela Tour de Ski men för de största norska stjärnorna finns alltid en gräddfil i skidvärlden.

8 Skidcitatet 3
”Man kan vakna och känna att man blivit överkörd av en ångvält.” En morgon på touren för Ida Ingemarsdotter låter som en vanlig morgon för mig.

9 Huligansporten
Huliganerna påstår att de är intresserade av sporterna de kidnappar.
Ska man döma av veckans uppgörelse i Göteborg är futsal det nya svarta bland goa huligangubbar.

10 Målskytten
Visst, det var kul att John Guidetti gjorde två mål i spanska cupen.
Men det hade varit ännu roligare om motståndaren Cadiz inte hade spelat i Spaniens tredje högsta serie.

11 Filmanalytikern
Niklas Wikegård har helt rätt. Sista Beck-filmen med Kung Gunvald blev ett rejält antiklimax.
Se i stället SVT:s lysande dokumentär om Gunvald Larssons skapare Maj Sjöwall.