Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johan Esk: Johanssons idéer är på väg att vinna

Lennart Johansson (till vänster) förlorade valet till ordförandeposten i Fifa mot Sepp Blatter 2007.
Lennart Johansson (till vänster) förlorade valet till ordförandeposten i Fifa mot Sepp Blatter 2007. Foto: Matthias Hangst/Witters

Lennart Johansson var för tidigt ute.

17 år efter att han förlorade Fifa-valet med sina visioner är hans idéer på väg att vinna.

Jag minns att vi suckade uppgivet och skrattade lätt bakom hans rygg.

Det var inte idéerna och talen det var fel på. Men vi svenska journalister som jobbade med att bevaka Lennart Johanssons kamp för att ta över presidentposten i Fifa 1998 hade lätt att se att han var chanslös med sin naivitet.

Genomlysning. Öppenhet. Solidaritet. Demokrati.

För de högsta topparna i fotbollsvärlden var Johanssons slagord då rena grekiska, oavsett vilket språk de pratade. Fotbollsvärlden var långt ifrån redo för den förändringen.

Då tyckte jag att Johansson var klantig som gick till val med en taktik som inte skulle hålla. Nu ser jag annorlunda på hans kampanjarbete. Han var som en tränare som vägrar överge en spelidé även om laget för stunden inte vinner en svår bortamatch.

Den långa kampen kan vara mycket viktigare än den korta striden. Johansson förlorade valet mot Sepp Blatter och blev sedan av med Uefaposten mot Blatters sidekick Michel Platini. Nu är fotbollsvärldens högsta ledning ändå på väg åt det håll Johansson alltid velat.

Blatter känns helt körd i fotbollsvärlden. Platinis framtid hänger på hur det var med de motsvarande 17 miljoner kronor han fick av Blatter 2011.

Lön för Fifa-jobb, säger Blatter och Platini. Inget vi visste om, säger Johansson.

En fransk tidning hävdar att Johansson och de andra i Uefas ledning fick vetskap om Platinis uppdrag vid ett möte 1998. Fifas etiska kommitté måste vara betydligt mer intresserade av att få se ett verkligt avtal mellan Blatter och Platini.

Lennart Johansson och jag har av en märklig slump bott i samma bostadsrättsshus i elva år. När jag pratar korruption med honom är det som när jag pratat dopning med skidåkaren Johan Olsson som jag följde på vägen mot VM.

Jag tror inte Johansson var korrumperad, tror inte att Olsson sysslat med dopning. Men bara de själva kan veta och eftersom de verkat i en skadad kultur måste frågor ställas.

Olsson sade att om han dopat sig hade han inte fått svar på det som driver honom: hur långt kan han ta sin kropp?

Och Johansson säger att han fått några födelsedagspresenter som kanske varit tveksamma, värda några tusen kronor, och lite rysk kaviar som är lite gränsfall.

Jag var själv på den märkliga matchen i Sydkorea 1996. Sydkorea sökte VM 2002, Sverige fick en miljon för att åka dit och spela och på läktaren satt folk som höll upp bilder på Johansson.

Det är lätt att glömma, men Sverige var trots allt VM-trea då. Så det är inte så konstigt att Sverige fick pengar för att åka dit. Och om sydkoreanerna velat köpa Johanssons röst var det bortkastade pengar. Det var han som drev idén att huvudkonkurrenterna Sydkorea och Japan skulle dela VM.

Men AIK:s sponsordeal med Hyundai då? Enligt uppgifter till DN var den värd tre miljoner kronor.

Visst, det kan tyckas anmärkningsvärt att en hög fotbollsledare tipsar en annan hög fotbollsledare, som råkar vara miljardär, att det finns marknad i ett land som kan vara bra för hans företag. Och att det i det landet finns en klubb som kan vara värd att sponsra.

Kanske är jag bara hemmablind som inte tycker att uppgifterna borde skapa mer än en axelryckning hos en etisk kommitté. Kanske hade jag sett annorlunda på det om Platini tipsat ett företag om att sponsra PSG.