Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-kravs-historiskt-samarbete-nar-jatteelefanten-ska-baxas-framat/

Sport

Johan Esk: Krävs historiskt samarbete när jätteelefanten ska baxas framåt

Det kommer inte att bli något sommar-OS 2020. Att länder och idrottsförbund kör sin egen taktik kommer inte att fungera när OS nu ska flyttas fram, skriver Johan Esk.
Det kommer inte att bli något sommar-OS 2020. Att länder och idrottsförbund kör sin egen taktik kommer inte att fungera när OS nu ska flyttas fram, skriver Johan Esk. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Till slut kom det väntade beskedet. Det kommer inte att bli något sommar-OS 2020.

Nu måste hela världens idrottsförbund visa solidaritet och ödmjukhet när den här jätteelefanten ska baxas framåt i idrottsrummet ett år.

Det var japanerna själva som pratade om 40-årsförbannelsen för sommar-OS.

1940: inställda spel på grund av andra världskriget. 

1980: sargade spel på grund av stor politisk bojkott.

2020: uppskjutna spel.

Tisdagens besked att det inte blir några spel i Tokyo sommaren 2020 var en lågoddsare. Frågan var bara hur långt fram i kalendern giganten skulle skjutas. Hösten 2020, sommaren 2021 eller ända fram till 2022?

Svaret blev 2021 och precis som det blev en dominoeffekt när några länder pratade om att de inte tänkte åka till Tokyo i år på grund av coronaviruset blir det här beskedet också en dominoeffekt som påverkar många andra mästerskap och många andra sporter.

Kampen mot coronaviruset har skett på nästan lika många sätt som det finns länder. Erfarenheter har bytts och statistik och material har skickats men annars har många kört sin egen taktik i schackspelet mot döden.

Det kommer inte att fungera i det här sammanhanget.

Att flytta ett sommar-OS är inte som att flytta något annat i (idrotts)världen. Det påverkar alla idrottsländer och alla sporter i ett sommar-OS, i Tokyo ska det vara 33 idrotter.

Nu krävs ett historiskt samarbete mellan idrottsländer och idrotters olika förbund. Nu krävs att alla dessa 33 förbund måste hjälpa till för att flytten ska fungera och då måste också alla vara beredda på att hitta nya datum för sina egna mästerskap 2021. Med allt vad det innebär i kostnader och jobb.

De två tyngsta sporterna i ett sommar-OS är simning och friidrotten. Båda har VM 2021.

Amerikanska Oregon har redan flaggat för att man kan tänka sig att flytta fram friidrottens VM ett år.

Sim-VM skulle ironiskt nog avgöras i Japan, just när OS kan planeras att gå (om inte IOK väljer våren som OS-tid, besked väntas de närmaste veckorna).

När det blev klart att herrarnas fotbolls-EM skulle flyttas till 2021 vädrades planerna att damernas EM också skulle flyttas. Från 2021 till 2022. Då kom det feltajmade gnället från damspelare som tyckte att de offrades som vanligt.

Var de de enda som inte såg den här OS-nyheten komma? Nej, det fanns skribenter som också var märkligt blinda för risken att damlandslagen skulle få spela två mästerskap samma sommar. På herrsidan är det få EM-spelare i ett OS.

Det enda positiva med det definitiva beskedet att OS flyttas är just vetskapen vad som ska hända.

Exempelvis vet Uefa nu att det är bättre att ha damernas EM 2022 än 2021.

Och framför allt vet de aktiva vad de har att sikta mot.

Elitidrottare är som programmerade robotar när det gäller att ha tydliga mål att träna mot. Särskilt i OS-sporter är allt uppbyggt mot att vara som bäst när det gäller som mest. En gång vart fjärde år.

Allt i deras tillvaro kretsar kring det. Träningsperioder, tävlingsscheman och till och med – som stavhopparen Angelica Bengtsson sade i P4 Extra – familjeplaneringen. 

– Många idrottare planerar livet efter OS-perioderna. Det kanske hade varit folk som hade tänkt skaffa barn efter OS så att de hade haft tid att återhämta sig till nästa, sade hon.

När jag pratade med världens bästa stavhoppare Armand Duplantis och hans föräldrar/tränare Helena och Greg i måndags hördes det så tydligt att ovissheten var värst. Att träna utan att veta när man ska vara på topp är för en elitidrottare som att vara vilse i rymden.

En orsak till att det hade varit omöjligt att ha OS är inte bara att många idrottare inte vetat när de ska ska vara bra. De har inte vetat hur de ska kunna träna.

I många länder är idrottsplatser stängda. I USA tränar många OS-deltagare i universitetsområden. Platser som är stängda nu.

De grindarna kommer att öppnas igen. Det kommer att bli ett OS igen. 

Och 2021 kan bli en lång idrottssommar som kickar i gång med fotbolls-EM och sedan växlar över till sommar-OS. En sån vi skulle ha haft i år.

Läs mer:

IOK bekräftar: OS i Tokyo flyttas fram 

Svenska idrottsförbund reagerar på OS-beskedet: ”Rimligt”