Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Kritiken mot Lars Lagerbäck är glömd

Som svensk förbundskapten fick Lars Lagerbäck kritik. Som isländsk förbundskapten hyllas han i Sverige.
Som svensk förbundskapten fick Lars Lagerbäck kritik. Som isländsk förbundskapten hyllas han i Sverige. Foto: Simon Cederqvist/Viasat Sport

Vill du garanterat bli populär i Sverige ska du göra det du alltid har gjort – men utomlands.

Inom idrotten är det Lex Lagerbäck.

Lars Lagerbäck säger sånt han alltid sagt.

Gör det han alltid gjort.

Är som han alltid varit.

Ändå håller han på ett märkligt sätt att utvecklas till en svensk idrotts landsfader.

Det beror lite på att han sitter och säger självklarheter utan större variation i Viasat-studion. Det beror lite mer på hur han gör det. Han säger allt tryggt tillbakalutad. Trygghet fungerar alltid i Sverige.

Mest beror Lagerbäcks popularitet på att han gjort sånt vi svenskar älskar. Han har lyckats utomlands.

Att fotbollsgiganterna Albanien, Slovakien och Nordirland ska spela EM i sommar är inget vi behöver låtsas om. Lars den store har tagit Island till EM och det beskrivs som en sån bragd att ingen vill bry sig om att han har Islands mest lovande fotbollsgeneration.

Lars Lagerbäck gjorde mycket bra för svenska landslaget och var med om att ta landslaget till fem mästerskap men innan han försvann var han hårt kritiserad. Det är glömt nu.

Lika glömda är hyllningarna Pia Sundhage och Margot Wallström fick när de bara var hemma i Sverige på korta gästspel mellan de internationella succéuppdragen.

Och Max Martin, visst är det fantastiskt att alla de där stora stjärnorna vill jobba med vår svenske kille. Tänk när han och Zlatan, våra internationella ikoner, förenades i en reklamfilm med Volvo och nationalsången. Inte ett blått öga var torrt.

Oavsett om det är idrottsprofiler, musiker, skådisar eller politiker så försvinner alla spår av kritik när någon lyckas utomlands.

När Lars Lagerbäck söndagsintervjuades i P1 blev det ett enda långt idolporträtt.

Och nu vill folk ha dig tillbaka, sade reportern konstaterande.

Men nä, det trodde inte ens Lagerbäck. Det som varit har varit och var bra där och då.

Sen körde programledaren en sväng om att det är så hemskt med att det är så mycket pengar i fotbollen men även där låg Lagerbäck klädsamt lågt.

Den lilla detalj som P1-utfrågaren glömde var att ingenting har bidragit så mycket till att pumpa in pengar i fotbollens industri som tv-kontrakten och varje gång Lars Lagerbäck sätter sig hos Viasat är han en stor del av att denna industri pumpar på.

Det är alltid kul att höra Viasats Lagerbäck säga att ”det där skulle jag som tränare inte tillåta”. Det kommer exempelvis efter att spelare tittat för mycket på bollen och för lite på motståndare.

Som jag minns det hände det där en hel del gånger även när han hade Sverige eftersom det är sånt som händer i alla fotbollsmatcher.

Mindre kul var att höra det långa snacket efter Arsenal–Barcelona i tisdags. Efter att Lagerbäck kört uttrycket ”Tres Amigos” fler gånger än någon tv-tittare ska behöva stå ut med räknade jag med att få en analys av misstaget som inte bara sänkte Arsenal i matchen utan också i praktiken avgjorde hela dubbelmötet.

Jag syftar på mittbacken Laurent Koscielnys huvudlösa försvarsspel. Hans halvstöt blev en dödsstöt.

Arsenal anföll och när Barcelona vände spelet snabbt hade Arsenal för få spelare hemåt.

I det läget hade mittbacken Koscielny två självklara val. Antingen ta löpningen rakt hemåt för att täcka sin yta centralt. Eller, när han nu ändå galet irrat ut på kanten, gå all-in på bollhållande Suárez och riskera att ta en frispark för att verkligen stoppa upp spelet.

Fransmannen valde ett tredje alternativ som blev ödesdigert. Hans halvhjärtade kantpress bjöd på en perfekt tunnel mellan benen som Suárez använde för att hitta Neymar. När Messi fick bollen var Messi ensam precis där Koscielny borde ha varit. Koscielny hade fullt upp med att försöka jaga hem från kanten. Han var inte ens nära att hinna fram innan Messi gjort 1–0.

Jag tog mig genom 45 minuters eftersnack utan att få någon analys av det ödesdigra försvarshaveriet. När Arsenals manager Wenger till slut konstaterade att det var just kontringsläget som sänkte laget trodde jag att Viasat-gänget givet skulle hugga på det köttbenet. I stället fick jag lite flamsande om Wengers problem med jackan.

Jag kan förstå att de i studion var trötta efter en låååång sändning och jag kan gilla att det skämtas. Men eftersom så mycket annat i den där studion är så blodallvarligt hade det varit klädsamt om matchens största detalj inte glömts bort.

Särskilt som Lagerbäck brukar hitta försvarsmissar hos lag som kört över motståndaren.

När sändningen var slut lade jag mig i sängen och kollade ”Veckans brott” på play. Där satt Lagerbäcks själsfrände och körde femtioelfte varvet med Palmemordet. Nu var det ”Best of GW och Palmemordet”.

Lasse Lagerbäck och Leif GW Persson utstrålar samma lugn och säkerhet. Det landar perfekt i folkhemmens tv-soffor. De har till och med en varsin tunggrej.

GW drar kluckande upp läppen och för att inte snusen ska ramla ur åker tungan efter som stöd. Lagerbäck sticker fram tungspetsen mellan käkarnas framtänder.

Det där kör de med när de är nöjda med livet – eller i alla fall med något de just sagt i tv.

Esks elva. Vecka 8

1. Presidentvalet

Nu när Fifa har fått en ny president efter Blatter blir det minst lika intressant att få se vem som ska styra europeiska Uefa efter Platini.

Hans (blir knappast en hon) största uppgift blir att försöka hålla storklubbarna kvar i Champions League så att de inte skapar en egen superliga.

2. Ordförandevalet

Nu när AIK:s fotboll har fått en ny styrelseordförande blir det oerhört intressant att se vart klubben tar vägen efter och utan den före detta ordföranden Johan Segui.

3. Ödeskvalet

Hon kom som en frälsare och sprang ärevarv en EM-sommar på hemmaplan. När Pia Sundhage nu i veckan ska OS-kvala till Rio kan det vara det sista hon gör med fotbollslandslaget.

4. Framtidshoppet

För oss som fått utslag av den stora, röda, norska skidarmén längst fram i vinterns skidlopp är resultaten från JVM och UVM en tröst om att framtiden inte behöver bli lika enkelspårig.

5. Legendaren

Det var rörande att se hur stort dagens stjärnor Lindsey Vonn och Henrik Kristoffersen tyckte att det var att få träffa legendaren Ingemar Stenmark nedanför Hammarbybacken.

6. Cupsegern

Anna Holmlund har redan säkrat tredje totala segern i världscupen i skicross trots att två tävlingar är kvar på programmet. Nu önskar jag bara att hon ska fortsätta att hålla sig skadefri.

7. Cupsegern 2

Frida Hansdotter har inte säkrat slalomcupen än men med två tävlingar kvar är läget så bra att hon inte ska kunna bränna den här chansen. Att Shiffrins skada gjort cupsegern möjlig är som det är.

8. Liknelsen

Kul Aftonbladet-text av Johannes Klenell om hur han som Lundell-nybörjare tar sig genom boxens 68 skivor på lika många dagar. Ulf Lundell jämförs med Hammarbys Amadaiya Rennie.

9. Förlusten

Svenska basketdamerna hade som mål att inte förlora så stort mot Spanien. Det gick inte alls. Det blev en riktigt stor smäll för det skadedrabbade laget. 45-93 och nu är EM långt borta.

10. Lovminnet

Det har gått 30 år. Sista morgonen på första alpresan. Jag hittade en telefonkiosk i byn och någon där hemma sade att, jo det stämde, Olof Palme hade blivit mördad.

11. Lovminnet 2

För 30 år sedan kändes det normalt att åka buss till Alperna. När vi kom tillbaka till Norra Bantorget gick vi rakt upp till Sveavägen med packningen. Blodfläcken var kvar. Blomberget växte.