Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-kungen-har-ratt-vasaloppet-ar-dotrakigt/

Sport

Johan Esk: Kungen har rätt – Vasaloppet är ”dötråkigt”

Kung Carl XVI Gustaf, här med drottning Silvia, har stort intresse för och bra koll på längdskidåkning. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Kungen har rätt.

Vasaloppet är ”dötråkigt”.

Johan Esk
Rätta artikel

SVT:s VM-magasin Vinterstudion har efter en seg start fått bra draghjälp.

Först av den härligt omysiga debatten om den svenska fartsatsningen.

Och sen gled kungen in.

Där, i söndagens studiosändning, kom de in på den svenska klassikern från Berga by till Mora. Kungen missar aldrig en maratonsändning av Vasaloppet men hans recension var:

– Egentligen är det ju dötråkigt. Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns, egentligen. Det händer ingenting, de bara åker och åker och åker. Först de sista kilometerna börjar de gasa på.

Det kan verka som att Kung Carl XVI Gustaf är en verbal lös kanon som pratar först och tänker sedan. Så är det så klart inte. Kungen har insett att i hans rättigheter ingår att säga precis vad som helst. Om vad han tycker, om vad han tänker.

Inför OS-finalen i fotboll 2016 fick han frågan om Sverige kunde slå Tyskland.

Politiker och kungligheter och kändisar av kreti och pleti-status brukar i det läget mumla snömos som ”visst, bara de kämpar”.

Inte kungen. 

– Det är väl ett önsketänkande i så fall. Vi måste vara lite realister här, sade kungen.

Sedan lade han till att fotboll inte är hans favoritsport. Längdskidåkning tillhör däremot kungens favoritsporter och hans analys av Vasaloppet är klockren.

Det dötråkiga är poängen med Vasaloppet. Det monotona väntandet på att något, när som helst, ska hända. Mil efter mil, timme efter timme. Man vet aldrig när dödläget kan avbrytas av en utbrytning. Man vet som tv-tittare aldrig när man kan gå på toa eller ut i köket.

Eller som Sveriges statschef säger om de nio milen:

– Det finns något under ytan som jag alltid tycker är lika fascinerande. Plötsligt blir det ett ryck någonstans, om nån vågar rycka, det vet man inte. Därför måste man vara där och titta. Det är märkligt att det är så spännande för de sitter ju mest och väntar på varandra, på det sista rycket.

Ska man leta efter det som gör idrott till en suverän särart när vi pratar kultur och underhållning, då finns kärnan där i det kungen pratar om. Att du på förhand aldrig kan veta när eller hur en match eller tävling kommer att avgöras.

Kungen har åkt Vasaloppet. Inte jag. Jag är rädd att det ska döda mitt intresse.

Så fort folk hör att jag gillar att åka längd kommer frågan:

– Ska du åka Vasaloppet?

Anledningen till att jag aldrig anmäler mig är en vinter som den här. Ena veckan är det ett magiskt vinterlandskap. Några dagar senare har man blivit sol-och-vårad och allt som finns kvar är korta, slitna konstsnöspår.

Jag kommer fortsätta att leta upp såna. Ta några varv, åka någon timme och titta på stackarna som tränar för Vasaloppet. De är där och nöter när jag kommer, de stannar kvar och nöter när jag åker hem.

Det verkar dötråkigt.