Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-langdchefen-maste-hitta-en-ledare-som-kan-ena-akarna/

Sport

Johan Esk: Längdchefen måste hitta en ledare som kan ena åkarna

Skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus har fått en tuff start på jobbet.
Skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus har fått en tuff start på jobbet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Kaos som gömts i snö kommer nu upp i tö.

För att reda ut röran i skidlandslaget krävs en stark och tydlig landslagschef åkarna kan sluta upp bakom. Finns den personen?

Skidförbundets nye längdchef Daniel Fåhraeus fick ingen smekmånad på nya jobbet.

Han visste att han ärvde ett kaos. Han visste inte att det skulle bli värre.

Ena stunden kliver världsstjärnan Stina Nilsson över till skidskyttet och säger i efterspelet i Aftonbladet att en orsak är den röra som varit i landslaget senaste året och att hon saknar landslagschefen (och hennes tidigare personlige tränare) Rikard Grip.

Nästa stund skriver Expressen att två herrtränare bestämt sig för att hoppa av och att minst tre åkare i damlandslaget funderar på att lämna landslagets träningsgrupp.

– Media verkar veta mer än vad vi gör, suckar Fåhraeus.

Expressen väckte under onsdagen också liv i svensk idrotts mest seglivade silly season-rykte. Att Norges vallare Perry Olsson skulle vara på väg hem till Sverige brukar höras minst en gång om året. Nu är han enligt Expressen sugen. Då är det bara att slå till.

För landslagskaoset som snart pågått i ett år började med åkarnas missnöje med det svenska vallateamet. Ett missnöje Grip ska ha vetat om men inte gjort något åt, vilket gjorde en del åkare ännu mer missnöjda.

Att någonting skulle ha kunnat komma närmare en lösning under året är helt orimligt med tanke på hur det sett ut.

Vallachefen Anders Niemi var en akut lösning som först skulle ha fått sparken som vallare men förvandlades till chef.

Någon längdchef har inte funnits efter Johan Sares. 

Och Karin Ersson och Lars Selin har delat på jobbet som landslagschef men att dela på en sån tjänst utan att ha den närmaste chefen över sig på plats (förbundsdirektör Ola Strömberg har försökt vikariera efter Sares och jobba dubbelt) har varit en omöjlig uppgift. Ersson och Selin hotade att hoppa av när uppgifterna om att Grip var på väg tillbaka läckte ut. Nu är det klart att de ska sluta.

Under onsdagen meddelade skidförbundet att även herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar landslaget.

Så den stora frågan är vad som händer med damtränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Expressen skriver om missnöje bland åkarna mot lägerverksamheten. Ingesson har varit Charlotte Kallas personlige tränare under hela karriären och när Thomson också kom in i Kallas bild förändrades hennes träning på ett sätt som gav OS-guld 2018.

Enligt medieuppgifterna uppskattas inte träningen med stora inslag av styrke- och mjölksyraträning av alla. Det låter logiskt. Den kan vara lättare att ta till sig och vara motiverad för i slutet av karriären. Det var så Johan Olsson jobbade mot sina största framgångar.

Vad längdchef Fåhraeus måste hitta är en landslagschef som så många som möjligt kan acceptera. Det blir inte lätt. Att alla ska göra snöänglar av glädje för det nya namnet är inte möjligt, Grip var inte favorit bland alla åkare. Och skidlandslaget är en samling med starka men spretande viljor.

Ett namn som varit uppe som tänkbar landslagschef är Joakim Abrahamsson och jag ser direkt problem om Abrahamsson skulle komma tillbaka till landslaget. 

Ingesson, Thomson och Fåhraeus har alla band till Piteå Elit. Klubben med landslagsåkare som Charlotte Kalla, Jonna Sundling, Emma Ribom, Johan Häggström och Björn Sandström.

Och klubben där Joakim Abrahamsson är tränare.

Visst, Skidsverige är litet. Det är svårt att hitta en ledare som inte har tydlig koppling till några åkare på landslagsnivå men att få en så här tydlig koncentration kring en klubb skulle inte vara vad landslaget behöver efter sitt kaosår.  

Läs mer:

Upppgifter: Stjärnor kan lämna skidlandslaget

Efter uppgifter om fler avhopp: Skidförbundet kontaktar alla åkare