Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Lennartsson behöver inte säga något vettigt

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jörgen Lennartsson är hetast att bli nästa förbundskapten. Han behöver garanterat inte säga något vettigt i något känsligt ämne. Det har den avgående visat.

Sveriges herrlandslag ska dra till skendemokratins och terrorismens Turkiet för att spela fotboll och redan när truppen släpptes skrev jag:

”Svenska fotbollförbundet har tics när det gäller att hitta tvivelaktiga motståndare eller spelplatser till sitt herrlandslag.

Ibland är det rena diktaturer. Nu är det Turkiet där den demokratiska spelplanen har krympt så att den får plats i en femmannabur.

SvFF dras till tveksamma länder som tonåringar dras till Fifa-spelets fjärrkontroller.

Det måste gå att hitta andra länder som vill spela mot Sverige än att göra val som ständigt ska försvaras och förklaras i inslingrande utläggningar.”

Terrorn har fortsatt att skaka Turkiet sedan dess.

Fem personer dödades i helgens bombdåd. Och matchen Fenerbache och Galatasaray ställdes in, enligt tidningen Hurriyet Daily News berodde det på att IS planerade en attack. 

Vad som inte hänt är att förbundskapten Erik Hamrén hittat en plan för hur han ska uttrycka sig när han hamnar i frågor som är utanför de vita strecken på den gröna planen.

Det är som det är med det. Vi är alla olika. Jag kommer aldrig att kunna sjunga klockrena arior, Albin Ekdal kommer alltid att kunna vandra verbalt ledigt mellan snåriga ämnen.

Erik Hamrén valde att inte ens försöka slingra in sig i vad han personligen tyckte, tänkte, kände om att åka till Turkiet i det här läget och lät nästan som en Bosse Ringholm när han hänvisade till förbundets beslutsordning.

Det är fascinerande att man 2016 kan ha ett så medialt uppmärksammat jobb utan att ens behöva försöka kasta ur sig några rutinmässiga fördömanden, beklaganden eller uttalanden.

Foto: JOHAN BERNSTRÖMHenrik Larsson. Foto: Johan Bernström

I samband med Paris-attackarna räddades Hamrén av att Kim Källström sade några enkla och bra saker. Den här gången borde generalsekreterare Håkan Sjöstrand gjort som förra veckan, satt sig på podiet och inlett presskonferensen och dragit förbundets uppdaterade syn på läget.

Sjöstrand håller för fullt på med att bestämma vem som ska bli Erik Hamréns efterträdare och eftersom förbundet lär fortsätta att välja felaktiga platser att åka till för att spela fotboll och eftersom idrotten bara kommer att bli mer och mer politisk så måste Sjöstrand och ordförande Karl-Erik Nilsson kliva fram ännu mer i de här frågorna.

Det vore märkligt om samma chefer plötsligt krävde att en nyanställd skulle uttala sig om sånt företrädaren sluppit.

Några timmar innan Erik Hamrén i Solna inte ville säga mycket om Turkiet så ville Jörgen Lennartsson inte säga något om landslaget.

Det var upptaktsträff inför allsvenskan. Några rader snett framför mig till höger satt tränaren jag helst vill se som Erik Hamréns ersättare – Helsingborgs Henrik Larsson. I stolen närmast framför mig satt han det troligen blir – IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson.

Expressen skrev förra veckan att det är Lennartsson och U21-lagets guldtränare Håkan Ericson som nu är kvar i titelracet om Hamréns jobb.

Det låter väldigt rimligt och troligt.

Att gå på Henrik Larsson-spåret så här tidigt i Henkes tränarkarriär hade varit alldeles för vilt och vågat för att vara Svenska fotbollförbundet.

Till sist: Det enda som skulle fått Sverige att stanna hemma hade varit om Mr Zlatan sagt:

– Jag vill inte att vi ska åka.

Foto: JOHAN BERNSTRÖMMen Zlatan har fått ledigt och ska inte till Turkiet. Så passande.