Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-nilsson-och-kalla-maste-visa-klassen-direkt/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Nilsson och Kalla måste visa klassen direkt

Charlotte Kalla och Stina Nilsson efter silvret i lagsprint under OS 2018.
Charlotte Kalla och Stina Nilsson efter silvret i lagsprint under OS 2018. Foto: Jonas Lindkvist

Trots alla år, trots alla nya genombrott. Helgens mest spännande starter görs ändå av Stina Nilsson och Charlotte Kalla – trots allt.

De måste visa klassen direkt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Frida Karlsson mot Therese Johaug i längd.

Systrarna Öberg mot Tiril Eckhoff i skidskytte.

Det är i de duellerna de största barometrarna finns under första helgen på väg mot OS när världscupssäsongerna drar i gång och trots sin lilla storlek i idrottsvärlden lägger en bred intressefilt över idrotts-Sverige.

I dessa På spåret-dagar är det ändå två andra namn som mest förtjänar frågan:

Vart är ni på väg?

Båda vill till OS men inget kommer att likna hur det var senast, i Sydkorea 2018.

Stina Nilsson har gått från sprintmästare till skidskytt. Charlotte Kalla har gått från fixstjärna till outsider.

Båda visar också hur avgörande motivationen är för en elitidrottare.

Stina Nilsson hade inte motivation för att fortsätta som längdåkare så hon bytte spår och sport. Charlotte Kalla har fortfarande motivationen för att lägga ner all träning som krävs för att vara med i världseliten.

För snart fyra år sedan drog de hem från OS med fyra medaljer var. Stina Nilsson tog guld och brons på egen hand, Charlotte Kalla guld och silver. Tillsammans tog de silver i stafett och sprintstafett.

Stina Nilsson gör sin andra vinter som skidskytt och är inte klar för OS.
Stina Nilsson gör sin andra vinter som skidskytt och är inte klar för OS. Foto: Jonas Lindkvist

Nu är det högst oklart om Nilsson ens får åka till OS. Nu är det högst osannolikt att Kalla tar en individuell medalj. Kallas reella medaljchans finns i stafett – om hon tar en plats i laget.

Stina Nilsson kommer att bli en skidskytt som är med och slåss om topplatser internationellt. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta. Vill hon till OS måste hon lyckas snabbt.

För Denise Herrmann gick det fort.

Denise Herrmann var en av två åkare Charlotte Kalla spurtade ner för att ta ett av Sveriges mest episka OS-guld, stafettsegern i bergen ovanför Sotji 2014. Sedan bytte tyskan sport.

Den förra sprintspecialisten Herrmann tog sin första seger i världscupen redan andra vintern som skidskytt. Stina Nilsson gör sin andra säsong nu.

Stina Nilsson måste redan direkt i Östersund visa att hon kan vara med högt upp om hon ska komma med till OS. Charlotte Kalla ska redan under den inledande helgen visa om hon har med den absoluta världstoppen att göra.

Charlotte Kalla är på väg mot sin 17:e säsong i världscupen.
Charlotte Kalla är på väg mot sin 17:e säsong i världscupen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det här blir 17:e säsongen Charlotte Kalla tävlar i världscupen.

Hennes betydelse för sporten kan aldrig överdrivas. Charlotte Kalla och SVT:s Vinterstudion har varit de två största förklaringarna till längskidsportens mediala, intressemässiga och ekonomiska lyft i Sverige.

Nu har SVT tappat det mesta av längdåkningen till Nent och Kalla har tappat sin position som guldkandidat.

Charlotte Kalla har dragit intresseloket länge nog nu. Hon kan lämna över förväntningar och fokus till Frida Karlsson.

Kalla visade redan i den nationella premiären i Gällivare att hon ska med till OS. Insatsen första dagen där lär göra att hon slipper jaga resultat i tävlingarna före jul. Med bättre material dag två hade avståndet till Frida Karlsson inte blivit så stort för Charlotte Kalla och klubbkompisen i Piteå – Ebba Andersson.

Det var inte länge sedan damernas stafettlag byggdes kring Charlotte Kalla. Nu är frågan om hon klarar att ta en av de två öppna platserna bakom Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Ur den synvinkeln är det vidöppna OS-kval som drar i gång nu i helgen.

Läs mer: Hitta rätt bland tv-kanalerna – så sänds vintersporterna

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt