Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-norska-svenskar-ar-ratt-metod-mot-norge/

Sport

Johan Esk: ”Norska” svenskar är rätt metod mot Norge

Perry Olsson har i många år vallat skidorna åt norska stjärnor som Petter Northug. Nu ska han lyfta Sverige.
Perry Olsson har i många år vallat skidorna åt norska stjärnor som Petter Northug. Nu ska han lyfta Sverige. Foto: Jonas Lindkvist

Svenskar med norska erfarenheter och kunskaper.

Det är svenska skidlandslagets nya kombination för att utmana skidsportens supermakt Norge. Kombinationen känns vettig och spännande.

Sverige har tidigare haft norska tränare som Ole Morten Iversen och Arild Monsen i skidlandslaget.

Nu testar Sverige en annan väg.

Fyra av nyckelfigurerna i den nya landslagsorganisationen är svenskar som nu lämnar sina norska uppdrag eller tidigare arbetat där.

Det här är en kombination som låter lovande. De fyra nya tar med sig kunnande, erfarenhet och kultur från Norge men minskar samtidigt risken för kulturkrockar. För även om Norge bara finns en landsgräns bort är klyftan mellan hur skidåkning i allmänhet och landslagen i synnerhet bedrivs betydande.  

Nye landslagschefen Anders Byström har varit landslagstränare i Norge i fem år.

Nye vallachefen Petter Myhlback bor i Trysil, är tränare på skidgymnasiet där och är dessutom vallachef och assisterande tränare i ett skidteam.

Nye vallaren Perry Olsson har jobbat länge med norska landslaget och nått sådana framgångar med stjärnorna där att ”supervallaren” är den vanligaste titeln framför namnet Perry Olsson.

Nye landslagstränaren Anders Högberg har bott och jobbat många år i Norge innan han på slutet arbetat för Kinas landslag.

– Jag vet hur mycket bra som görs där borta, sade Anders Byström på torsdagens digitala presskonferens om att han och så många i organisationen jobbat i den krympande skidvärldens bästa land.

Anders Högberg och Lars Ljung är nya landslagstränare, Magnus Ingesson och Stefan Thomson är kvar. Det nya är att tränarna ska jobba mer tillsammans, tidigare har Ingesson/Thomson bara haft fokus på damlaget.

Tränarteamets största och svåraste uppgift blir att lyfta svensk herrskidåkning.

Och på tal om krympande. Förra året var 14 herråkare med i A- och B-landslag. Nu får bara åtta förtroende. På damsidan är det fortfarande 14 namn och det visar vilken nivåskillnad det är mellan damer och herrar i svenska skidlandslaget.

Förhoppningsvis kommer de norska influenserna också göra att debatt- och samtalsklimatet i och kring svenska landslaget blir mer norskt.

Mycket av senaste säsongens missnöje från åkarna med materialet handlade om mer än vallateamets jobb. Det var lika mycket en frustration över att kommunikationen inte fungerade.

Liknande synpunkter har märks i den anonyma kritik som förts fram mot tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson.

Jag har alltid upplevt att det är högre takhöjd i Norges skidkretsar. Åkarna är mindre rädda att säga vad de tycker och ledarna drar sig inte heller för att lufta sin kritik åt andra hållet.

I Sverige har det varit lätt att fångas av stormvinden Linn Svahn som svept in med öppna känslor, sinnen och åsikter. 

Hon tillhör damlandslagets lysande framtid i spåren och får gärna sätta agendan även utanför. 

Läs mer: Herrlandslaget i skidor slås ihop med damerna   

Läs mer: Linn Svahn om sin sanslösa säsong